„Bolji život“, Nikola Savić: Sentimentalna povest Bloka 62 sever

Datum objave:09.09.2014

Pročitano:7045 puta

By:Pavle Zelić

Izvanredna debitantska knjiga Nikole Savića, koja se pred čitaocima našla na apsolutno jedinstven način, kao nagrada za pobedu u rijalitiju za pisce (!?!), u abnormalnim tiražima, najpre u Italiji, a sada i Srbiji, mnogo je više od marketinškog proizvoda u skoro pa izgubljenoj bici za pisanu reč i čitaoce u odnosu na druge medije. Odnosno, nije uopšte.

 

 

Ovo je bolno iskreno, grubo i neotesano, ali i lirski romantično, smelo i zrelo, pravo pravcato umetničko delo. Savić poštuje onaj večiti savet da piše o nečemu što dobro poznaje i bazira „Bolji život“ na sopstvenom iskustvu odrastanja u blokovima Novog Beograda, uporno naglašavano baš u Bloku 62, i to sever („jer oni sa juga 62-og su sve sise“). To odrastanje, ili pre sazrevanje, prati istovremeni gubitak nevinosti ne samo glavnog junaka romana – Aleksandra zvanog Deki, već i njegovog društva iz kraja, ali i našeg društva u celini. Roman je raspolućen na period neposredno pre odlaska cele porodice u Italiju, u poslednje trenutke „zlatnog doba“ krajem 80-ih i povratak, ali samo za letnji raspust godinama kasnije, usred sankcija, rata i srozavanja pa i survavanja svih ljudskih vrednosti, sve do cene samog života.

 

U maniru Bukovskog ili Selindžera ili pak Dragoslava Mihajlovića, autor niže događaje i priče, anegdote i doživljaje koji su podjednako upečatljivi sami za sebe, ali i odraz duha vremena kojeg više nema. Nabijajući svaku stranicu detaljima koji do tančina rekonstruišu ta doba, ali i jasnim i beskompromisnim razmišljanjima i stavovima, Savić pokazuje veliku samouverenost kao pisac, ali i širinu razbarušenog talenta koji će tek pokazivati svoje umeće u delima koja će nesumnjivo uslediti.

 

 

Pored izvanredne percepcije koju je „Bolji život“ već doživeo u svom originalnom izdanju i na italijanskom jeziku, gde je svakako percipiran kao egzotična avantura u nadrealnom svetu, nema sumnje da će pravi utisak uslediti u sudaru sa onima koji su to sve preturili preko leđa. I opet bi!

Nikola Savić je rođen u Srbiji, ali od svoje dvanaeste godine živi u Italiji.

 

Diplomirao je komunikologiju na Univerzitetu u Bolonji. Živi i radi u Veneciji. Šampion je u tajlandskom boksu. Pobednik je rialitija za pisce Masterpiece na RAI3, i zahvaljujući tome je u Italiji objavio svoj prvi roman “Bolji život” (Vita migliore) u 100 hiljada primeraka.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :