BOJAN ZULFIKARPAŠIĆ I VASIL HADŽIMANOV: Klavirski duo ponovo zajedno!

Datum objave:18.09.2015

Pročitano:6819 puta

Datum održavanja: 10.10.2015 - 11.10.2015

By:Barbara Garčević

Lokacija: Kolarac (BG) i Sinagoga (NS)

Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov, koji su u februaru prvi put nastupili zajedno, na nezaboravnom koncertu u Kolarčevoj zadužbini, najavljuju još dva koncerta - 10. oktobar 2015. Ponovo na sceni Kolarca, a 11. oktobra u novosadskoj Sinagogi.

Za svoj drugi nastup na Kolarcu, Bojan i Vasil pripremaju nešto drugačiji repertoar, koji će svakako i ovoga puta biti sastavljen od njihovih autorskih kompozicija i poznatih dela moderne muzike.

 

BOJAN ZULFIKARPAŠIĆ I VASIL HADŽIMANOV: Klavirski duo ponovo zajedno! | Kolarac (BG) i Sinagoga (NS) | 2015


Prvi potvrđen gost beogradskog koncerta je Jovan Pavlović – jedan od najafirmisanijih i najaktivnijih harmonikaša, koji već više od dve decenije živi i radi u Norveškoj.


Dobra saradnja sa producentima Rahmanijem i Ucetom se nastavila tokom godine, ali ovoga puta oni neće biti gosti na beogradskom i novosadskom koncertu, već gostuju na koncertu u Parizu, 5. novembra, kada će Bojan i Vasil otvoriti festival Jazzy Colors u dvorani Carreau du Temple.

Na dan novosadskog koncerta, 11. oktobra, u okviru projekta RTV Vojvodine M LAB, za koji je odgovorni urednik i moderator upravo Vasil Hadzimanov, održaće se Master Class koji će voditi Bojan Zulfikarpašić, na temu klavira i njegovog autorskog rada. Ovo će biti jedinstvena prilika za novosadske studente muzike i same muzičare da čuju Bojanovo predavanje. Ulaz na Master Class je besplatan i održava se u novosadskom Studiju M, u 17 časova.

 

Bojan i Vasil spadaju u grupu domaćih jazz muzičara, koji su postavili standarde mešanja modernog jazz jezika sa balkanskim muzičkim nasleđem, obojica imaju bogate i uspešne karijere, brojne autorske albume i nagrade, kao i saradnju sa najvećim imenima jazz i moderne muzike.

 

Beograd - KOLARAC
10.OKTOBAR 2015. u 20h
i
Novi Sad – SINAGOGA, 
11. OKTOBAR 2015 u 21h


Prodaja ulaznica:
Kolarac, Beograd- biletarnica Kolarčeve Zadužbine, 1100 RSD i 1400 RSD www.kolarac.rs/biletarnica
Sinagoga, Novi Sad- biletarnica Muzičke omladine Novog Sada, 1000 RSD. ON-LINE rezervacije i prodaja ulaznica na: www.muzickaomladina.org

BOJAN ZULFIKARPAŠIĆ I VASIL HADŽIMANOV: Klavirski duo ponovo zajedno! | Kolarac (BG) i Sinagoga (NS) | 2015

Vasil Hadžimanov je dobro poznato ime domaćoj publici, a izdvojio se kao jedan od prvih kompozitora na ovim prostorima koji kombinuje balkanske, tradicionalne folk ritmove i zapadne, moderne muzičke stilove (jazz, funk, rock, world music…) na svoj, potpuno autentican nacin.


Od 2001. godine, kada izdaje album ‘’11 razloga za…’’, Vasil Hadžimanov Band broji pet audio izdanja, veliki broj nagrada, nastupa na eminentnim festivalima širom evrope i sa brojnim velikanima savremene jazz scene. Poslednji, peti album, snimljen je live, u okviru turneje, sa gostom na saksofonu, David Binney-em. Album je trenutno u produkciji.


Vasil je krajem protekle godine, izmedju ostalih, dobio i nagradu ‘’Vojin Draškoci’’ za doprinos muzičkom stvaralaštvu nadahnutom tradicionalnom muzikom. Nagradu dodeljuju World Music asocijacija Srbije i magazin Etnoumlje. Ove godine postaje dobitnik i Zlatne Značke za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, koju dodeljuje Kulturno-Prosvetna Zajednica Srbije


Sva izdanja VHBand-a i muzika Vasila Hadžimanova su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Bojan Zulfikarpašić, rođeni Beograđanin, više od dve decenije živi i radi u Parizu, gde je uvaženo ime francuske jazz scene, ima izuzetno uspešnu karijeru, a dobitnik je najvećih priznanja u jazz muzici. Njegov prvi autorski album za solo klavir izdao je 2001. pod nazivom „Solobsession“ i s njim je stekao svetski ugled. Među brojnim nagradama koje je osvojio tokom karijere su: nagrada francuske vlade i titula Viteza umetnosti i književniosti (2002), nagrada „Django Reinhardt“ Francuske akademije za muzičara godine, Evropska jazz nagrada „Hans Koller“ za najboljeg evropskog džez umetnika (2005) i

francuska nagrada „Les victoires du jazz 2007“ (u prevodu: „Pobjednici u džezu“) za najbolji album godine („Xenophonia“)
 Za svoj poslednji album ‘’Soul Shelter’’ iz 2012. Godine, Bojan Z je dobio najprestižniju nagradu u Francuskoj iz oblasti džeza, ''Victoires du jazz'', kao i zvanje najboljeg džez muzičara. 


Poslednji nastup u Beogradu, Bojan Z je imao je početkom 2013. godine u Sava Centru, kada je nastupio sa sesktetom.

Jovan Pavlović, rođen 20. juna 1975. godine u Beogradu, je kompozitor i  jedan od najafirmisanijih i  aktivnih profesionalnih harmonikaša u Norveškoj. Tokom svoje karijere Jovan se aktivno angažuje na razvoju muzičkih odnosa i razmena između Norveške, Palestine i Balkanskih zemalja (Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije). 2010. godine dobija visoko priznanje od strane Skupštine regiona Južnog Trøndelag-a u Norveškoj koja ga je proglasila“Umetnikom  godine 2010″.  Pavlović je diplomirao klasičnu muziku na Muzickom Konzervatorijumu u Trondheimu, sa specijalizacijom Romska muzika Balkana i Istočne Evrope i tri puta je osvajao titulu  Prvaka Jugoslavije na klasičnoj harmonici.


Od bendova u kojima svira,  najpoznatiji su Bengalo iz Trondheima, koji postoji već nekoliko godina, zatim No Border Orchestra, projekat bugarskih, ruskih, srpskih i norveških muzičara. Inače, od 2005. godine Jovan aktivno nastupa i sa bendom Urban Tunélls Klezmerband i bendom Rasmus Og Verdens Beste Band  sa kojima je  čak  dobio i dve  ”Spellemansprisen” nagrade ( godišnja nagrada za najboljeg izvođača i muzičko izdanje u Norveškoj) za najbolji dečiji album godine, 2007. za  album “Kyssing E Hæsli”  i 2010. za album ”Puppan te pappa”.


Jovan redovno sarađuje sa kulturnom institucijom ”Trøndelag  teater” u Trondheimu,  zatim sa odsekom za džez muziku ”Jazzlinja” (na Institutu za muziku Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju),  ansamblom “Trondheim Solistene ”, Trondheimskim simfonijskim orkestrom kao i sa najvećom državnom muzičkom institucijom u Norveškoj ”Rikskonsertene ”.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :