Blazin’ Quartet sutra u Mikser Houseu

Datum objave:06.04.2017

Pročitano:2783 puta

Datum održavanja: 07.04.2017

By:Natalija Antonijević

Lokacija: Mikser House

Nakon Pariza, Amsterdama i Roterdama „Blazin’ Quartet” održaće koncert  7. aprila u beogradskom Mikser Houseu.

 

Blazin’ Quartet / Foto: Sacha Vucinic

Blazin’ Quartet / Foto: Sacha Vucinic


Džez sastav „Blazin’ Quartet” objavio je treći studijski album balkanskog džeza nazvan „La mer, la pierre, la terre, l'oiseau” (More, kamen, zemlja, ptica) u izdanju muzičke kuće „Coolabel”. Beogradska publika biće u prilici da premijerno čuje nove numere 7. aprila od 21 čas u beogradskom „Mikser Houseu”.


„Blazin’ Quartet” je stvorio autentičnu mešavinu balkanskog melosa, modernog džeza i elektronske muzike. Kvartet čine Sarajlija i Parižanin Srđan Ivanović (bubnjevi), Kristof Panzani iz Francuske (saksofon, klarinet), Grk Andreas Polizogopulos (truba) i Bugarin Mihail Ivanov (kontrabas), koji stvaraju na relaciji Pariz-Beograd-Amsterdam. Kao gost na ovom albumu pojavljuje se i poznati italijanski gitarista Federiko Kasagrande.


„Možda bi završetak nekog vica bio drugačiji, ali kad spojite Grka, Bugarina, Francuza i Bosanca dobijate džez kvartet, koji voli da eksperimentiše sa zvucima i da kreira svoj muzički svet. Još specifičnije, svet balkanskog džeza”, objašnjava Srđan Ivanović, frontmen sastava „Blazin’ Quartet” i dodaje da je lepota muzičkog jezika u tome što lako komuniciraju sa publikom sa različitih prostora: „Krčeći put do prepoznatljivosti svirali smo na različitim festivalima po Evropi, ali smo shvatili da u Parizu isto razumeju balkanski folklor kao i u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu.”


„Blazin’ Quartet” je 2008. pobedio na najvećem džez takmičenju u Holandiji „Dutch Jazz Competition” a iste godine je dobio priznanje „Holland Casino Jazz&Pop Award”. O njemu su izveštavali brojni svetski mediji među kojima je i prestižni američki magazin „Downbeat”.


„Dosetljive postmoderne ludorije mladog „Blazin’ Quartet-a” vredne su pomena. Predvođeni gipkom rukom bubnjara Ivanovića oni izvrću konvencije, što se i može očekivati od benda čiji se jedan od albuma zove ’Jalkan Bazz’”, piše u izveštaju Džosefa Vudarda, muzičara i kolumniste različitih magazina među kojima su i „Rolling Stone” i „Downbeat”.


„Beograd se poslednjih godina učvrstio kao prestonica džeza o čemu svedoče široka ponuda za ljubitelje ove vrste muzike, kao i veliki broj posetilaca na festivalima, koncertima i svirkama. Nekada smo i mi bili deo te koncertne publike, a kako smo u ovaj album utisnuli mnoge delove naših života, tako su se na njemu našli i snažan duh Balkana i zaleđe beogradskih muzičara”, ističe Srđan Ivanović, bubnjar „Blazin’ Quarteta”.


„Blazin’ Quartet” je objavio albume „Finding a Way” i „Jalkan Bazz”, dok će se njihov album „La mer, la pierre, la terre, l'oiseau” uskoro naći u prodaji. Sastav je, između ostalog, svirao u Brazilu, Kini, Grčkoj, Francuskoj i na Tajlandu, a sarađivao je sa brojnim svetski priznatim muzičatima među kojima su Rambo Amadeus i Timoti Robert. Sva četiri člana benda su školovana na prestižnim evropskim muzičkim konzervatorijumima, a pojedinačno su nosioci brojnih muzičkih priznanja.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :