Bitka za očuvanje Magacina u Kraljevića Marka već traje

Datum objave:13.12.2016

Pročitano:3078 puta

By:Nataša Milojević

Sinoć je u Magacinu u Kraljevića Marka održano okupljanje kojim su prisutni skrenuli pažnju javnosti na potrebu za postojanjem kulturnog centra kakav je Magacin, nasuprot odluke gradskih valasti da se umetnici isele iz prostora koji “nezakonito” koriste. Događaj je priređen u vidu različitih umetničkih sadržaja koji su predstavili delić onoga što se u Magacinu dešava. Prisutne su sačinjavali umetnici, korisnici prostora i svi građani koji podržavaju umetnost bez censure.


U fokusu celovečernjeg programa je bilo podsećanje na dešavanja u Magacinu od 2007. godine kada je Grad Beograd na inicijativu “Druge scene”, uz saradnju Domom omladine Beograda nekadašnji magacinski prostor izdavačke kuće Nolit dodelio na korišćenje organizacijama Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS). Sve do danas ovaj prostor je otvoren za različite potrebe umetnika koje uključuju stvaralački prostor, saradnje, sastanke, debate, prikazivanje filmova, performansa i predstava. Domaćini su predstavili prisutnima sve prostorije kojima Magacin raspolaže i pozvali ih da se priključe ukoliko im je potreban prostor za stvaranje i izvođenje. Korišćenje prostora od 2015. godine funkcioniše po principu orvorenog kalendara u kojem umetnici sami biraju raspoložive termine za rad. Kako kalendar beleži od 2015. do danas je u prostoru održano 1670 programa.


Program je otpočeo radonicom kreativne prakse u Podrumu koju su vodili Karkatag kolektiv i organizacija Ulice za bicikliste, na kojoj su prisutni imali priliku da ostvare snove doktora Frankeštajna hakujući elektronske mašine i uređaje stvarajući od njih umetnička dela, nove igračke, a možda i nove naprave za unapređenje ili destrukciju čovečanstva.

 

Sačuvajmo Magacin u Kraljevića Marka

 

Paralelno je u plesnoj sali trajala javna proba plesnog umetnika Marka Milića, a u centralnom prostoru druženje uz vince i prelistavanje publikacija NKSS. Nakon toga prisutni su pozvani na otvaranje novog prostora za izlagače i performere – „Ostavinske“ galerije u Kraljevića Marka 8 koja je nastala preuređivanjem prostora koji je napustio servis za bicikle, kako je kustoskunja objasnila „Zato što nam je prostor potreban“. Na otvaranju prikazana je izložba „Rascenzurisaše ti li se umetnici“ na kojoj su prikazani cenzurisani umetnički radovi, kao i performans Uroša Jovanovića koji je podsetio prisutne na zalaganje na ono što nam je važno. Performans je govorio o stradanju umetnika iz Đenove čije su aktivističke akcije izjednačene sa kriminalom, slično kao i akcije umetnika koji koriste Magacin. Po završetku performansa Uroš je podsetio da ljudi imaju različite male potrebe bez kojih mogu i pozvao publiku da kažu zašto im je Magacin potreban. Prisutni su odgovarali da im je potreban čim su došli da ga brane, jedna od prisutnih je rekla „Magacin je naše ognjište, naša kuća, prostor u kom boravimo i stvaramo, proterivanjem iz njega, bićemo proterani iz svoje kuće“.


Sačuvajmo Magacin u Kraljevića Marka


Po povratku u Centralni prostor organizacija Cirkusfera je organizovala radionicu na kojoj su svi prisutni imali priliku da isprobaju zračne akrobacije na obruču, svili i špagi uz podsećanje Milana Manića da je Cirkusfera poslednje četiri godine u Magacinu koji im odgovara zbog svoje konstitucije za aktivnosti kojima se bave i da ako budu morali da ga napuste neće imati prostor za rad.


Sačuvajmo Magacin u Kraljevića Marka


Druženje je nastavljeno uz muzički performans bendova Ah Ahilej i prijatelja koje su upotpunili nastupi članova Cirkusfere. Po završetku programa usledilo je druženje svih prisutnih kojima je Magacin svakako potreban.


Da li ćemo sačuvati Magacin u Kraljevića Marka zavisi od svih nas kojima potreban slobodan prostor u kom nastaje umetnost, a sloboda zahteva da se za nju zalažemo.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :