Barutana klub Beograd

Bitef zona – pozornica na Trgu Mire Trailović

Datum objave:14.05.2021

Pročitano:514 puta

Datum održavanja: 14.05.2021 - 26.06.2021

Lokacija: Beograd

BITEF ZONA prostor ispred pozorišta Bitef teatar na Trgu Mire Trailović prostor je „proširenog dijaloga“ između Bitefa i publike, gledalaca i izvođača i gledalaca izvođača, pozorišta i grada.

 

foto Nenad Šugić


BITEF ZONA pripada zajednici i gradi je.


Ovogodišnja ZONA dešava se u komplikovanim socijalnim uslovima. Kreće se u okviru komplikovane teme. Ona postavlja pitanje šta „urbano herojstvo“ znači danas? Kako se danas „brani grad“? Kako se pomaže, kako oslobađa. Koji je i kakav kvalitet herojskog čina danas, dok besni epidemija, a niste doktor već „običan“ građanin? Da li je poslušnost u ovom slučaju herojstvo? Da li je, a očigledno jeste, poštovanje mera, propisa i zabrana, dakle apsolutna građanska poslušnost, jedini model društvenog angažmana i kako isti treba da se uokviri, nadogradi ili preformuliše.


Svi program Bitef zone su besplatni. Svi izvođači svih programa čine to bez ikakve nadoknade, uz podršku gradova i institucionalnih pozorišta iz kojih dolaze ili u budžetu nezavisnih trupa i umetnika, te ličnom budžetu.


Bitef teatar ponudio je svoju tehničku i svaku drugu organizacionu i promotivnu podršku.


Ove godine Bitef teatar je gostoljubivi domaćin divnim gostima.


U okviru šest nedelja vikenda maja i juna gostovaće predstave iz Narodnog pozorišta Priština “Žene iz Troje” u režiji Nebojše Bradića; iz Narodnog pozorišta Leskovac višestruko nagrađen komad Isidore Milosavljević “Ako se probudiš ili kao da je važno” u režiji Nenada Todorovića; iz Regionalnog pozorišta Novi Pazar predstava u režiji Zlatka Pakovića po romanu Enesa Halilovića “Ako dugo gledaš u ponor”; predstava “Svaki put kao da je prvi” Kruševačkog pozorišta u režiji Jovane Tomić.


Bitef teatar predstaviće se premijerom predstave Merchant Culture kompanije “U čeljusti medveda” u režiji Svetlane Dimčović.
Sa nezavisne pozorišne scene Beograda odigraćemo predstave: Sanje Krsmanović Tasić “O S(A)VESTI - Esej u pokretu” posvećenu novinarki Dadi Vujasinović; “Kiseonik”Ivana Viripajeva Miloša Lazarova; predstavu “Čaj sa Kublaj Kanom” Jugoslava Krajinova i trupe Upalimo reflektore; premijeru predstave “Udarna vest” autora Minje Bogavac i Marka Grubića.
Bitef zonu otvara predstava Cirkusfere “Not the right leg” 14. maja u 20.00h. Na otvaranju govore Vesna Bogunović, Jelena Stojanović i Jelena Bogavac.


Btef zona trajaće od 14. maja do 29. juna 2021. godine.


U Bitef zoni organizujemo promocije izdanja izdavačke kuće Klio, Sterijinog pozorja i izdavačke kuće Portilibris.
Projekciju i razgovor sa autorima filma Reflektor teatra “Mogućnost promene: Ivo Lola Ribar” u režiji Ivana Stoiljkovića; projekciju predstave Harisa Pašovića “Za šta biste dali svoj život” i razgovor sa autorima.


Tri ekološka predavanja Milje Vuković: “O ekološkom pokretu”, “Gradovi” i “Manje otpada!”.


Koncert Katauta “Građanin heroj”.


Zahvaljujemo se svim pozorištima, trupama, nezavisnim umetnicima, izdavačkim kućama, studentima produkcije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koji su podržali ovaj program.

 

foto Slavica Dolašević


Najsrdačnije i najtoplije Vas pozivamo u Bitef zonu i naravno molimo Vas da ostanete odgovorni i pridržavate se mera za prevenciju Covid 19.


Kako biti zajedno a sami i kako biti heroj današnjih dana?


Program koji dokazuje da pozorište opstaje i da je njegova dobrota i humana ljubav koju takoreći provocira, neiscrpna. Program koji definiše istinsko građansko herojstvo naših dana.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :