Bitef 2016: Prateći program festivala

Datum objave:19.09.2016

Pročitano:3712 puta

Datum održavanja: 24.09.2016 - 02.10.2016

Lokacija: Beograd

Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 02. oktobra pod sloganom Na leđima mahnitog bika, na nekoliko različitih beogradskih lokacija. Tokom devet dana trajanja festivala, prateći programi ponudiće pregršt zanimljivih sadržaja od kojih će mnogi programi biti otvoreni za posetioce.

 

Nebo nad Bitefom

Prolog dan, 24. septembra, kao svojevrsni omaž festivalu, počinje programom Nebo nad Bitefom, osmišljenim sa idejom da se posetioci u povorci šetnjom Bitefovom zvezdanom stazom koja počinje od zgrade RTS-a, otvaranjem izložbe u 19:30, upoznaju sa bogatom istorijom i tradicijom Bitefa, predstavljenom kroz četiri izložbe na četiri različite lokacije. Multimedijalna izložba Bitef i RTS, autora Bojane Andrić i Petra Đinovića, prikazaće na koji je način RTS pratio i pomagao Bitef od njegovog osnivanja. Od zgrade RTS-a, šetnja će se nastaviti kaAteljeu 212, pozorištu u kome je Bitef počeo svoj istorijski put, instituciji u okviru koje je Festival osnovan, i koja je organizovala njegovih prvih dvadeset izdanja.


Nakon otvaranja izložbe Bitef i Atelje 212 u 20:00 časova, publika će otvoriti još jednu izložbu Bitef i New Moment, autora Lazara Sakana u 20:30 časova u galeriji New Moment, u kojoj će biti izloženi plakati Bitefa. Posetioci će se zatim spustiti do zgrade Bitef teatra, na otvaranje izložbe Bitef i Bitef teatar autorke Vesne Bogunović sa početkom u 21:00 čas. Nakon otvaranja, u okviru glavnog programa festivala u Bitef teatru biće izvedena poljska predstava Kantor downtown sa početkom u 21:30 časova. Zvezdana staza Bitefa vodiće i do Opštine Stari Grad. Svi oni koji budu želeli da im face paint majstori oslikaju lica Bitef tribalima i poigraju se sa bojama Bitef bikova, moći će to da urade ispred Opštine Stari grad, od 19 časova. Izložbe su uvrštene u program manifestacije Dani Evropske Baštine - Kulturno nasleđe i zajednice - živeti s nasleđem i besplatne su za sve posetioce.

 

Bitef Biblioteka


U okviru programa Bitef Biblioteka biće predstavljena najnovija izdanja stručne i teorijske literature u vezi sa pozorištem i izvođačkom umetnošću. Bitefovi partneri u ovom programu su izdavačke kuće Clio, Orion Art i Stanica - Servis za savremeni ples, sa idejom da se ukaže na manjak stručne literature na srpskom jeziku, ali i da se skrene pažnja na korpus relevantnih izdanja koja su objavljena uprkos nezavidnoj situaciji u srpskom izdavaštvu, kada je reč o teorijskoj literaturi, povezanoj sa savremenom praksom u izvođačkim umetnostima. Bitef biblioteka je program pokrenut u nadi da će postati tradicionalan, kao i da će njegovo postojanje doprineti objavljivanju većeg broja značajnih, stručnih naslova. Najznačajniji francuski savremeni pozorišni teoretičar, Žan-Pjer Sarazak, predstaviće svoju novu knjigu Poetika moderne drame, 02. oktobra u 17 časova u Festivalskom centru (Andrićev venac 2) u kojoj nastoji da definiše novu paradigmu dramske forme, čiji koreni sežu u poslednje decenije XIX veka, a razvoj i preobražaji traju do današnjih dana.

Izdavačka kuća Clio, predstaviće knjigu Balet i moderna,autorkeSuzan Au, knjigu Patrisa Pavisa, Rečnik performansa i savremenog pozorišta, kao i knjigu Dragana Klaića, Početi iznova. Izdavačka kuća Orion Artiz Beograda najavljuje objavljivanje knjige Swinging 90s: pozorište i društvena realnost Srbije u 29 slika, dr Irene Šentevske, dok će Stanica- Servis za savremeni ples predstaviti Problematic Book. Ulaz je slobodan i svi zainteresovani su dobrodošli.

 

Bitef Amfiteatar

Na pratećem programu će se naći i Bitef Amfiteatar, kao novi program Bitefa, posvećen studentskim radovima, ali i zamišljen tako da studentima i profesorima pruži priliku za upoznavanje sa umetničkim praksama koje se ne izučavaju u kurikulumima lokalnih univerziteta. U okviru ovog programa biće predstavljena tri projekta: SCENska LABoratorija– studija slučaja Bitefpredstavlja izložbu radova studenata Scenske arhitekture tehnike i dizajna, fakulteta Tehničkih nauka u Novom Sadu. Projekat Pravda organizuje Regionalna mreža Akademija dramskih umetnosti, čiji su studenti pripremili sedam kratkih pozorišnih predstava o pravdi, koje će biti premijerno prikazane u okviru ovog programa. Studenti i profesori okupljeni na Projektu Pravda imaće priliku da prisustvuju prezentaciji projekta Pozorište i psiha, odnosno da učestvuju u radionici dramaterapije, na kojoj se ovaj projekat zasniva. Ovim programom, Bitef se otvara ka studentima, to jest mladim profesionalcima, ohrabrujući ih da nastave svoje umetničko usavršavanje, ali i pružajući im priliku da svoje radove predstave u kontekstu velikog, međunarodnog festivala. Programi Bitef amfiteatara biće organizovani na različitim lokacijama od 26. do 28. septembra.

Pored novih, Bitef festival nastaviće da prikazuje i tradicionalne programe; Bitef na filmu, urednice Vere Konjović i 17 Bitef Polifonija - Odoleti mahnitosti, gde će publika biti u prillici da prisustvuje mnogobrojnim radionicama, predstavama, filmovima...Intervju sa Sanjom Krsmanović Tasić, članicom programskog odbora Bitef polifonije pročitajte na našem festivalskom blogu OVDE.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Goethe-Institut Beograd i Francuski Institut u Srbiji, kojima se pridružuju i Austrijski kulturni forum, Ambasada Poljske, Nemačke, Austrije i Libana, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i opština Stari Grad. Sponzori ovogodišnjeg festivala su Coca Cola Hellenic Srbija, kompanija TeleGroup i JP SrbijaGas. Prijatelji festivala su i Betty proizvodi, MADLENIJANUM, DM, TESLA, FORMA IDEALE, ORION TELEKOM, BEČEJ PREVOZ, Xled, VREĆAiPO, ARS, ALMA QUATRO, TOS i TOB. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :