Bitange - 37. Beogradski filmski festival FEST 09

Datum objave:04.02.2009

Pročitano:3230 puta

By:Vuk Pajković

Na ovogodišnjem 37. FEST-u okviru programske celine Otkrića, biće prikazan film Bitange (Los Bastardos) u režiji Amata Eskalantea. Ovaj film prikazan je na prošlogodišnjem festivalu u Kanu, a na međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi dobio je nagradu za najbolju režiju. Uloge u ovom filmu tumače Keni Džonston (Kenny Johnston), Hesus Rodrigez, Ruben Sosa...
 
Film Bitange prati život Meksikanaca Fausta i Isusa, dva ilegalca u Los Anđelesu. Svakodnevica je ista i prolazi u pokužajima da se pronađe novac i da se preživi. Jednog dana dobiju bolje plaćen zadatak... Isus nosi pušku u svom rancu...
 


Režiser Amat Eskalante o filmu
 
Na scenariju za Bitange počeo sam da radim mnogo pre nego što je imigracija iz Meksika postala ozbiljan problem današnjice. Bitange predstavljaju projekat koji je nastao nekako prirodno, ne toliko iz određene ideje koju sam imao, već više iz života koji sam živeo u SAD kao sin ''ilegalnog'' imigranta.
 
Mislim da je film Bitange u ovom trenutku postao nešto mnogo aktuelnije nego što bi bio kada sam počeo da pišem scenario. Trenutna imigraciona kriza koja se tiče Meksika i SAD se toliko intenzivirala, da je prevazišla moja prethodna gledišta. Bitange su nastale iz mog životnog iskustva zajedno s određenom tugom i brigom za ljude koji su moji, a koji su stranci u zemlji u kojoj žive. Izabrao sam dva junaka, Isusa i Fausta, koji nisu profesionalni glumci, a obojica potiču iz iste oblasti u Meksiku. Hteo sam da preko njih prikažem koliko su ljudska prava neopisivo ugrožena u društvu gde gde sve funkcioniše kroz novac.

Za mene, ovo je film o najvećoj tragediji koja može da zadesi ljudsko biće - postati ubica.
Mislim da nije u ljudskoj prirodi da počini hladnokrvno ubistvo. Verujem da jedino neki poremećaj može to prouzrokovati. želeo sam da napravim razliku između hladnokrvnog ubistva i samoodbrane ili osvete.
Ovim filmom sam hteo da stavim akcenat na to da treba posvetiti veću pažnju ugroženim ljudima, bilo gde u svetu i da se svačija ljudska prava moraju poštovati. U suprotnom, ti ljudi će preskočiti zidove svojih ograda i otići bilo gde da nađu ono što im je potrebno.
 
Radili ste sa veoma raznolikom ekipom, grupom međunarodnih glumaca. Neki od njih su profesionalci, ali većina njih nije. Kako je to uticalo na produkciju? Da li ste imali problema da režirate u tom okruženju?
 
- Bilo je veoma komplikovano da izaberem glumce koji bi tumačili dva glavna lika. Kasting je trajao više od godinu i po dana. Sada me raduje što sam uspeo da ostvarim svoju prvobitnu ideju koja podrazumeva da uloge tumače pravi momci sa ulice i da oni ostvare moju zamisao pred kamerama. Glavnog glumca Hesusa Rodrigeza, koji tumači ulogu Isusa, sreo sam na jednom gradilištu blizu mog rodnog grada Guanahuata u Meksiku. On je bio oduševljen idejom, a ja sam bio oduševljen što sam uspeo da pronađem takvo lice i takvu ličnost. Ono što je bilo neobjašnjivo teško, jeste uvesti ga legalno u SAD. Prvi put smo bili odbijeni što je uzrokovalo pomeranje snimanja, ali na kraju smo uspeli. Rubena Sosu smo pronašli slučajno, na jednom ćošku na ulici i to samo dan pre zvaničnog početka snimanja. Za mene je predstavljao veliki izazov rad sa tim glumcima i pronalazio sam kreativne načine kako bi ih uputio na pravilan put. Rezultat toga su bili životniji dijalozi i dosta rečenica i fraza iz realnog života.
 
Bitange su ponajviše snimane tokom dana, na dnevnom svetlu. Može se reći da je ovo ''mračan film sa dominantnom sunčevom svetlošću''...
 
- To je tačno. Hteo sam da naglasim da se od dnevne svetlosti niko ne može sakriti. Za mene Amerika predstavlja zemlju opsednutu čistoćom, gde se prljavština pokriva betonom. Posebno jer sam Meksikanac, za mene je čudesno kad prelazim granicu i vidim i osetim razliku u estetici između dve zemlje, što mi je bilo važno da prikažem u filmu.
 
 
Šta je ono što je na vas ostavilo najjači utisak tokom rada na ovom filmu?
 
- Rad sa naturščicima koji u prvom momentu nisu mogli ni da pomisle da će biti u filmu, a potom da će taj isti film biti prikazan na festivalu u Kanu. Za njih, ovo je iskustvo koje im je promenilo živote. Ali mogao bih da kažem da je i meni.

37. Beogradski filmski festival FEST 2009

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Exit Live Stream