Biserka Petrović: Izložba DELIĆI STVARNOSTI u Galeriji 73

Datum objave:30.11.2015

Pročitano:6422 puta

Datum održavanja: 30.11.2015 - 12.12.2015

Lokacija: Galerija 73, Beograd

U Galeriji 73, u ponedeljak 30. novembra sa početkom u 19.00h, otvara se samostalna izložba Biserke Petrović pod nazivom DELIĆI STVARNOSTI.

Biserka Petrović: Izložba DELIĆI STVARNOSTI u Galeriji 73 | Beograd 2015

Biserka Petrović (Pančevo, 1977) diplomirala je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2004. godine. Stipendiju italijanske vlade dobila je 2005. godine i upisala se na specijalističke studije za grafiku i vizuelnu umetnost na Akademiji likovnih umetnosti u Firenci, gde je diplomirala 2007.godine. Dobitnik je stipendija: Fonda za Talente republike Srbije, Vlade kraljevine Norveske i Vlade Italije. Izlagala je na više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


Biserka Petrović je dobitnica nekoliko nagrada: Nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za grafiku 2003; Nagrada za savremenu grafiku Iowa biennial, U.S.A, 2006. Izdvajamo i specijalan pomen na Premio Pandosia, Cosenza, Italija, 2010. i to da je Biserka Petrović bila i finalista za nagradu Premio città di Novara, Oleggio, 2010. Ćitav niz godina Biserka Petrović uspešno radi kao profesor crtanja i slikanja u Firenci.

Biserka Petrović: Izložba DELIĆI STVARNOSTI u Galeriji 73 | Beograd 2015

Izložbom u Galeriji 73 Biserka Petrović, koja već deceniju živi i stvara u Firenci, Italija beogradskoj publici se predstavlja ciklusom najnovijih slika i crteža. Glavni motiv i tema interesovanja su - akt i portret obeleženi živom imaginacijom autorke. Kao i u prethodnim istraživanjima nastavlja da se bavi figuracijom i formom, pokretom, dinamikom uz prisustvo snažne senzualnosti. Pristup kako telu tako i portretu je studiozan. Slikarska tehnika je visokog standarda, potez četke je širok, kolorit intenzivan, a igrom svetlosti i senke umetnica oblikuje formu. Plastički izraz je čist, proizašao iz slikarstva inspirisanog duhom klasicizma.

 

Biserka Petrović: Izložba DELIĆI STVARNOSTI u Galeriji 73 | Beograd 2015


Po prvi put Biserka Petrović će izvesti performativan čin, bukvalno otvaranje slika – portreta, koji su uramljeni u vidu knjiga.

Biserka Petrović slika deliće sopstvene stvarnosti koji intrigiraju, navode na razmišljanje, bude znatiželju. Želimo da im priđemo, zavirimo u njih, da otkrijemo njihovu misteriju i tajnu koju čuvaju. Pitamo se - Šta se tu krije? Šta je iza? Virimo u jedan svet skriven, pokušavamo da odgonetnemo šta je sve tu. Originalno je osmišljen način sakrivanja slike pregradom u kojoj je urezano tek nekolilko kvadratića koji nagoveštaju celinu. Kvadratići nas bukvalno pokreću ka delu, da razgledamo, virimo, maštamo. Umetnica spontano i neprimetno uvodi elemente igre tako svojstvene detinjstvu.


Iz teksta za katalog, Slavica Obradinović


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :