Bioskop sa akcentom: Španski filmovi o putovanjima

Datum objave:30.09.2016

Pročitano:5750 puta

Datum održavanja: 03.10.2016 - 05.10.2016

By:Barbara Garčević

Lokacija: Beograd

Ciklus španskog filma na temu putovanja, takozvani "road movie" biće održan od 3. do 5. oktobra u organizaciji Doma omladine Beograda i Instituta Cervantes. Biće prikazano šest filmova iz različitih epoha španske kinematografije. Ovaj ciklus ima za cilj da okupi selekciju dugometražnih filmova, izabranih upravo zbog svojih vremenskih, tematskih i geografskih različitosti, a koji ističu ideju španske multikulturalnosti i vizija drugih, van klišea. 

 

Španski Film

 

Putovanja su skoro uvek razlog da se ispriča priča, bilo da su u pitanju unutrašnja putovanja ili fizička. Za ovaj ciklus, putovanja likova nam služe kao izgovor da se krećemo kroz predele Španije, kroz njene akcente i načine na koje stvara filmove. Ali ovo je takođe i prilika da se posmatra kako se odnosimo prema drugim kulturama na svojim putovanjima.

 

Putopisni filmovi ili filmovi na putu (na engleskom road movies) su kinematografski žanr u kome filmovi razvijaju svoju tematiku tokom putovanja. Kao naslednici književne tradicije ‘‘duhovnog putovanja’’ oni koriste ovu metaforu za naraciju ličnog razvoja. Naslednici zapadnih filmova o putovanjima, ovi filmovi su se razvijali kroz istoriju od filmova Boni i Klajd (Bonny and Clyde), Goli u sedlu (Easy Rider), romana Na putu Džeka Keruaka, da samo spomenemo neke od naslova.

 

Španski Film

Španska kinematografija je zadržala ovu strukturu, unoseći neke sopstvene sastojke. U ovom ciklusu nalazimo filmove koji razvijaju svoj put sa jedne na drugu stranu poluostrva, kao što su ‘Sporedni putevi’ (Carreteras secundarias) i ‘Begunci’ (Fugitivas), u kojima likovi beže na put i nailaze na opasne destinacije. Boravak stranaca u španskim granicama, kao vožnja koju je sproveo junak ‘Munje’ (El Rayo) ili potraga za ‘Kućom Emak Bakia’ (La casa Emak Bakia). Takođe smo spasili neke retke dragulje poput deliričnog ‘Krebinskog’ (Crebinsky) ili rustičnog filma ‘Dani avgusta’ (Dies d’agost).


Ovi filmovi čine jedan široki repertoar koji omogućava da se upoznamo sa jezicima Španije, lokalnom kulturom, pejzažima i društvenim običajima. Fenomen “Osam baskijskih prezimena” koji se prikazivao na našim ekranima prošle godine, koji se nadovezao na špansku humorističku tradiciju koja suočava klišee u svojevrsnoj satiri ruganja sebi samima,koja uvek ima veliki uspeh kod publike. Pokušaj da se prepoznamo i da prepoznamo druge u našoj sredini (u našim regionima), ovog puta ne iz humoristične perspektive, takođe predstavlja vežbu koegzistencije i empatije .

Program


Munja (El Rayo)
Španija: 2013
Trajanje. 86 min.
Mesta putovanja: Španija i Maroko
Namenjeno: Za sve uzraste
Kopija nije na prodaju
Web: http://www.elrayolapelicula.com/la-pelicula/

Režija: Fran Arauho, Ernesto Nova
Produkcija: Koprodukcija - Španija, Portugalija, Maroko;
Altube Filmeak S.L. / Malas Compañías P.C. S.L. / Ukbar Filmes / Dosdecatorce Producciones
Scenarista: Fran Arauho, Ernesto Nova
Direktor fotografije: Diego Dusuel
Muzika: Huanho Valmorisko, Ana Vilja
Uloge: Hasan Benoudra

Sinopsis: Odiseja jednog Hasana, marokanskog emigranta koji, nakon trinaest godina u Španiji, više ne može da pronađe posao i odlučuje da se vrati kući. Ulaže svu svoju ušteđevinu u kupovinu polovnog traktora kako bi započeo život u Maroku i i odlučuje da ga vozi do tamo. Kada je stigao u Španiju nije imao ništa, a sada se vraća kući sa svojom jedinom imovinom - traktorom Munjom.

Nagrade:
- NAJBOLJA REŽIJA na ABYCINE
- SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA na Festivalu u Orensu
- NAGRADA PUBLIKE na Bijenalu španskog filma ANNECY
- NAGRADA MLADOG ŽIRIJA na Bijenalu španskog filma ANNECY
- Nagrada za NAJBOLJI FILM na Festivalu u Alikanteu
- Nagrada za NAJBOLJU REŽIJU na Festivalu u Alikanteu
- SPACIJALNA NAGRADA KRITIKE na Festivalu u Alikanteu
- Nagrada za NAJBOLJI FILM na Festivalu Primavera, Cine de Vigo
- Nagrada za NAJBOLJI FILM na Festivalu Novog andaluzijskog filma u Kasaresu

 

Sporedni putevi (Carreteras Secundarias)
Španija: 1997
Trajanje: 108 min. 
Mesta putovanja: Madrid: Batres, Ćinćon, Perales de Tahunja, Madrid y Aranhues. Saragosa: Garapiniljos, Alfaharin i Saragosa. Herona : Figeras, Herona, Rosas, Port Bou, Begur, Port de la Selva, Kabo de Kreus y Kala Sa Tuna.
Namenjeno: Za sve uzraste
Titlovi: engleski

Režija: Emilio Martines-Lasaro
Scenario: Ignasio Martines de Pison
Direktor fotografije: Havijer Salmones 
Produkcija: Sogetel / Fernando Trueba / Kaplan / Olmo FilmsGéneroDrama
Uloge: Antonio Resines, Fernando Ramaljo, Maribel Verdu, Mirijam Dias-Aroka, Hesus Bonilja, Monserat Karulja, Majte Blasko, Ramon Langa, Roke Banjos, Antonio de la Tore, Oskar Ladoire, Horhe Sans
Muzika: Roke Banjos

Sinopsis: Španija, 1974. Otac i sin putuju kolima koja predstavljaju jedinu imovinu koju poseduju. Njihov život je stalna potraga za napuštenim apartmanima na obali van turističke sezone. Kada budu primorani da promene putanju i udalje se od mora, njihovi životi će se promeniti iz korena. 

Nagrade: 1997 Nagrada Goja: Nominacija za najboljeg novog glumca i adaptirani scenario

 

Španski Film

Braća Krebinski (Crebinsky)
Španija: 2011.
Trajanje: 90 min.
Mesto putovanja: Galisija
Namenjeno: Za sve uzraste
Titlovi: engleski

Režija: Enrike Otero
Scenario: Enrike Otero i Migel de Lira
Produkcija: Co.Zircozine, Control Z, Chévere Visión
Žanr: Komedija | Drugi svetski rat. Četrdesetih godina
Direktor fotografije: Serhio Franko Rabunjal
Muzika: Pablo Peres
Uloge: Migel de Lira, Serhio Seareta, Selso Bugaljo, Luis Tosar, Oliver Šulc , Faruko Kastroman

Sinopsis: Obilne kiše uzrokuju poplavu reke, koja plavi selo. Struja odvlači braću Krebinski i njihovu kravu, koji se čudom pojavljuju živi na jednom mestu na obali. Odrastaju tamo, u podnožju jednog svetionika, i kako bi preživeli prikupljaju stvari koje donosi more. Izolovani od ratnih dešavanja koja ih okružuju, stvaraju svoj sopstveni svet: poseban svet fantastičnog realizma. Svakodnevni životni ritam se menja, kada njihova krava Muća nestane. I tada braća započinju očajničku potragu koja će ih odvesti odo bale do unutrašnjosti kopna. Autentičan “road movie”, o unutrašnjem putovanju i neočekivanim susretima, skrivenim osećanjima i izbrisanim sećanjima. Ne znajući kuda idu, otkrivaju odakle dolaze.

 



Nagrade: Najbolji film na Filmskom festivalu u Malagi 2011.

Put ka Emak Bakiji (La casa Emak Bakia)
Španija: 2013
Žanr: Dokumentarni film
Trajanje: 83 min.
Kopija nije na prodaju
Namenjeno: Za sve uzraste
Web:


Produkcija: Oskar Alegrija
Režija: Oskar Alegrija
Scenario: Oskar Alegrija
Direktor fotografije: Oskar Alegrija
Montaža: Oskar Alegrija
Muzika: Mursego, Leinua Dantza Taldea, Emak Bakia, El Hijo, Abel Hernández, Richard Griffith, Ruper Ordorika

Sinopsis: Avangardni film Man Reja pod nazivom Emak Bakia, na baskijskom-“Ostavi me na miru”, inspiriše ovu priču o potrazi. Kuća u kojoj je film snimljen 1926. godine nosila je ovo neobično ime i Oskar Alegrija odlučuje da peške krene u potragu za ovim mestom. O ovoj kući, Man Rej nam otkriva samo tri stvari: sliku ulaznih vrata, dva stuba na prozoru i jedan delić obližnje obale. Potraga bazirana na ovim starim slikama neće biti laka. Ime se ne nalazi u arhivima i niko se danas ne seća ove kuće. Zbog toga, traži pomoć i saradnju drugih informera kao što su slučajnost i vetar.

Nagrade: Međunarodna smotra dokumentarnog filma u Montrealu, RIDM 2012, Pohvala. Cinespagnol Nantes 2013, Najbolji dokumentarni film ex aequo. Pafid El Bolsón-Patagonia 2013, Posebno priznanje.

 


U bekstvu (Fugitivas)
Španija: 2000
Trajanje: 98 min.
Mesta putovanja: Kadis: Tarifa, Puerto de Santa Marija, Ćipiona, Kanjos de Meka, Algesiras i Kadis. Sevilja: Karmona. Kordoba: Puente Henil. Madrid.
Namenjeno: Nije pogodan za decu mlađu do 13 godina
Titlovi: engleski

Režija: Migel Ermoso
Produkcija: Maestranza Films
Scenario: Oskar Plasensija i Raul Brambilja
Direktor fotografije: Tote Trenas
Muzika: Antonio Meliveo
Uloge: Laia Marulj, Beatris Coronel, Marija Galiana, Huan Dijego, Migel Ermoso Arnao, Roberto Kairo, Hesus Olmedo, Lusio Romero

Sinopsis: Nakon izvršenja pljačke, jedna žena i njen dečko izdaju svoje saučesnike. Zatim beže prema jugu sa sedmogodišnjom devojčicom koja želi da vidi svog oca. U gostionici pored puta dečko ih napušta i one će biti primorane da beže pred njihovim saučesnicima u pljački i policijom.
 


Nagrade: 2000: Dve Goja Nagrade: Najbolja glumica (Laia Marull) i Najbolja pesma

Avgustovski dani (Dies d’agost)
Španija: 2006.
Trajanje: 93 min.
Mesta putovanja: Barselona, Mekinensa (Saragosa)
Titlovi: kastiljanski, engleski i francuski

Režija: Mark Reća
Produkcija: Production Co.Benecé / Televisión de Catalunya
Scenario: Mark Reća
Direktor fotografije: Helen Luvart
Muzika: Pau Reća, Borha de Migel, Fina Susin
Uloge: Mark Reća, David Reća, Mariona Ordonjes, Pere Subirana, Fina Susin

Sinopsis: Prezasićen nakon višemesečne potrage za dokumentima i materijalom za pisanje o jednom vremenu o kojem mu je često govorio jedan novinar, Mark poziva svog brata Davida da zajedno provedu par dana na odmoru. Ali, Mark ne može da se opusti i zaboravi na posao pa ga David vodi još južnije, na mesto gde dolaze ljudi iz daleka, da bi upecali ribu sa brkovima poput mačjih. Nesvesno, dva brata zadiru u njima nepoznat pejzaž, ali gde su i njihovi baba i deda doživeli mnoge avanture i gde se upoznaju sa likovima ih uvode u izgubljeni raj.
 

 

Nagrade: Festival u San Sebastijanu, Španija, Festival u Lokarnu Oficijalna selekcija, Festival u Torontu, Festival u Sitgesu Nove Vizije-fantastika, Filmski festival u Njujorku Oficijalna selekcija, Festival u Montrealu Oficijalna selekcija

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :