Barutana klub Beograd

BF vs COD: U čemu je štos?

Datum objave:18.06.2017

Pročitano:4135 puta

By:Milija Milanović

Prošlo je više od godinu dana otkako je okačen reveal trailer igrice Call of Duty (COD) – Infinite Warfare, trinaestog nastavka legendarne franšize ali i drugog „najomraženijeg“ video-klipa na Youtubu sa skoro 3,6 miliona dislajkova. Nakon tog trejlera i uz primetne razlike u serijalima godinama unazad, bilo je očigledno da postoji rivalstvo između fanova COD-a i Battlefielda (BF), ali nama koji samo volimo dobre igrice nije bilo baš najjasnije o čemu se tu zapravo radi.

 

BF vs COD


Kada je četvrti deo serijala COD-a – Modern Warfare, pušten u prodaju 2007. godine bilo je u potpunosti normalno to što je Activision, izdavačka kuća i vlasnik igrice, krenuo sa novim pristupom u kreiranju nastavaka koji će imati gameplay modernog ratovanja. Razlog je bio to što je suparnička kuća Electronic Arts dve godine ranije izdala BF 2 sa upravo takvom vrstom gameplaya. Takvi potezi su bili očekivani s obe strane jer smo pre toga imali veliki izbor igrica koje su bile bazirane na događajima iz Prvog i Drugog svetskog rata. Igrači su želeli drugačiji doživljaj, što su i dobili, ali fanovi COD-a nisu očekivali da će kroz nekoliko godina postojati tolika razlika između onog što su igrali nekada, sa izlaskom prvog dela i novih nastavaka.


Razlike između ova dva serijala postoje pa je prirodno i da postoje dve različite grupe ljudi koji ih igraju.


BF je uvek odlikovala relativna ozbiljnost koju morate da uložite prilikom igranja kako biste dobili potpuni užitak. Postoje različiti modovi za igranje u multyplayer sekciji BF-a ali izdvaja se ona gde se igra do 64 igrača. Mape su različitih veličina i postoji veliki izbor, što predstavlja izazov jer u takvim online okršajima sa velikim brojem igrača neophodno je poznavati teren kako ne biste došli u situaciju da ne znate odakle vas ubijaju protivnici. Ukoliko dodamo veliki izbor oružija i vozila na veličinu mapa i broj igrača na serveru sa prosečnim vremenom od oko 40 minuta po meču, možemo zaključiti da postoji pregršt stvari koje moraju prvo da se istraže a zatim i izvežbaju a za sve to je potrebno izvesno vreme.


S druge strane, COD je idealna igrica koju želite da igrate kada se vratite kući da biste se odmorili ali i zabavili. Naravno, ne želimo da umanjimo težinu online igranja COD-a, ali činjenica je da nema potrebe da mesecima izučavate oružja i mape da biste mogli da uživate. Znatno brži reload municije, duži vremenski interval sprintovanja i prilagođavanje oružja, u zavisnosti od toga na koji način igrač želi da igra, samo su neke od osobina koje COD nudi, što je, kada uporedimo sa BF, u neku ruku zanimljivije, barem u početku.


Kada je reč o singleplayeru, većina se slaže da COD ima znatno bolji „storytelling“ i da u tom aspektu „gazi“ BF. Neke od najboljih misija koje smo igrali jesu upravo iz COD-a. Kapetan Price i izdaja generala Shepherda, detonacija nuklearne bombe, kontroverzna pucnjava na aerodromu, okršaj sa Rusima na američkom tlu, a zatim se i čuveni američki glumac Kevin Spacey pojavio u jednoj od misija u nastavku Advanced Warfare.


Na kraju cele priče, možemo da zaključimo kako obe igrice imaju svoje prednosti i mane i da bi bilo jako neukusno raspravljati o tome koja je igrica bolja. Najnoviji BF je izašao u oktobru prošle godine i u stilu je starijih izdanja, a igrači su oduševljeni novinama i stilom igrice. U trejleru za COD Black Ops III, izdanju pre Infinite Warfare, narator je rekao: „How far can we push technology before it starts pushing back“, pa možemo da smatramo da je to bio jedan od pokazatelja da su kreatori shvatili da su otišli predaleko u budućnost, a kao rešenje za fanove a odgovor suparničkoj kući – u novembru ove godine stiže Call of Duty – World War II.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :