Betmen u Stripoteci! Konačno!

Datum objave:05.07.2016

Pročitano:9391 puta

By:Pavle Zelić

Kritika stripa “Betmen – Povratak mračnog viteza: Poslednji pohod”, Stripoteka broj 1139

Betmen – Povratak mračnog viteza: Poslednji pohod – Batman - Dark Knight Returns: The Last Crusade
Scenario: Brajan Azarelo i Frenk Miler
Crtež: Džon Romita Mlađi i Piter Stajgervald
Naslovnica: Bil Sjenkjevič
Izdavači: Marketprint, Novi Sad i Darkwood, Beograd

 

Betmen – Povratak mračnog viteza: Poslednji pohod

Najzad se desilo! Trebalo je samo da prođe XLVIII godina da se i veliki Betmen, verovatno najveći strip (ne samo super) heroj svih vremena nađe put do najznačajnije i najdugovečnije strip revije na ovim prostorima. Stripoteka, taj svetionik devete umetnosti kroz gotovo pet decenija postojanja nije naravno namerno zaobilazila Betmena sve ovo vreme, ali sa nažalost odavno raščišćenom situacijom što se tiče strip magazina na domaćem tržištu, ne može da ne bude ono što joj i piše u podnaslovu, a to je prava “revija svetskog stripa”.

 

Betmen – Povratak mračnog viteza: Poslednji pohod


Saradnja osnovnog izdavača Marketprinta i novog uredništva novog izdavača Darkwood u vidu glavnog urednika Slobodana Jovića i mladih snaga Vladimira Tadića i Milana Jovanovića je donela neophodnu svežinu u Stripoteku, na više načina. Naime, ovaj časopis je uvek prednjačio sa aktuelnim izdanjima, doduše ponajviše francusko-belgijske škole, a taj princip se nastavlja i dalje (obratite pažnju na Kartago iz broja 1138, serijal koji sada radi drugi Milan Jovanović – naš veliki crtač), ali je “Poslednji pohod” nešto zaista posebno.

 

Betmen – Povratak mračnog viteza: Poslednji pohod


Ovo je značajan strip po svim parametrima, od vrhunskih talenata i iskusnih umetnika koji su okupljeni na njemu, do težine i odgovornosti stavljene na njihova pleća – da opravdaju Betmenovu razočaranu penziju u kojoj ga zatičemo na početku bez sumnje najznačajnije priče o čoveku-šišmišu – “Povratak Mračnog Viteza” kompletnog autora Frenka Milera iz 1986. U pitanju je jedan od ključnih stripova koji je percepciju pa i samo ime stripova izdigao od “comics” do “graphic novels” uvodeći nas u vrli novi svet stripova za dečake (i devojčice) koji su prerasli trivijalne zaplete i beskrvne i besmislene sukobe u rukavicama. A mi, u Srbiji, sada, nepunih mesec dana nakon premijere u Americi 15. juna nalazimo na kioscima tog i takvog Betmena na srpskom jeziku i deo smo velikog stripskog sveta na najbolji mogući način.

 

Betmen – Povratak mračnog viteza: Poslednji pohod


Voleli ga ili ne Frenk Miler je sa svim svojim ludim stavovima i dalje jedan od najvećih strip scenarista svih vremena i njegovo uparivanje sa fantastičnim Brajanom Azarelom (nama najpoznatijem po genijalnom serijalu “100 metaka”) je donelo uravnoteženost priči koja je možda nedostajala nekim skorijim Milerovim radovima. Ipak, svi elementi koji su karakteristični za “Povratak Mračnog Viteza” su tu. Ogroman broj kadrova sa “talking heads” u kontrastu sa “splash” tablama, surovi TV komentatori, brutalno i krvavo nasilje (srećom ublaženo za mlađe čitaoce crno-belom štampom u Stripoteci), žongliranje sa velikim brojem likova i emotivni slalom kroz njihove razvojne putanje podsećaju na Milerove najbolje dane. Azarelov doprinos je svakako britak i odsečni način komunikacije likova, replike koje ostaju u sećanju i svežina sa kojom neke izraubovane likove i podzaplete (Ubica Krok je tu da bije, Otrovna Ajvi da zavodi) čini originalnim.


I tandem na crtačkom planu - Romita Mlađi i Stajgervald prave lep omaž stripu čiji je ovo prednastavak, došao tačno 30 godina kasnije, dajući i svoj, mekši ali ne i blaži način vizualizacije koji nas stavlja unutar akcije odnosno serije naizmeničnih prebijanja, i tera da osetimo svaki primljeni udarac u pleksus, svako naprslo rebro i duboku posekotinu.


Ipak, ovaj strip uspeva ili propada na liku Betmena, i na neki način, svi ostali junaci su refleksija njegovih unutrašnjih dilema i opsesija. Naime, Betmen stari, u svakoj novoj bitci je to sve očiglednije, dok jedva uspeva da ne pogine u istima. A opet, ne može da prestane da bude to što jeste, ili prostije rečeno, zavistan je o svega toga. Poslednji Robin Džejson Tod mu je u fokusu – i dalje je u pitanju dečak, koji uz Betmena raste u njegovog dostojnog naslednika, ali je istovremeno i zabrinjavajuće neosetljiv na patnju drugih. Romansa sa Selinom Kajl – bivšom ženom Mačkom, podzaplet sa Krokom i Ajvi, sve su to distrakcije koje skreću pažnju sa nečega odnosno nekoga. A to nije smelo da se desi. Jer Džoker, ovde luđi i opasniji nego ikad sprema nešto što će konačno slomiti Betmena.


Šta tačno? Juriš na kioske da saznate!


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
Nikola S
06.07.2016 16:25
Živela Stripoteka!


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :