Beogradski umetnik oslikao mural u srcu Madrida

Datum objave:11.03.2019

Pročitano:2168 puta

Dok ste u Madridu obavezno posetite muzej Prado, obiđite Kraljevsku palatu, sunčajte se u nekom od brojnih parkova…i širom otvorenih očiju prošetajte glavnom gradskom ulicom, jer odnedavno jednu od fasada u Calle de Fuencarral krasi mural našeg najpoznatijeg uličnog umetnika.

 


Pošto je u prethodnom periodu obojio zidove Istanbula, Beča, Kaira, Almatija… Andrej Žikić ARTEZ prošle nedelje u okviru umetničkog sajma Urvanity Art Fair imao je čast da naslika mural u jednoj od najprometnijih ulica u Madridu. „Imao sam ludu sreću da dobijem lokaciju o kojoj sam do tada mogao samo da sanjam“, kaže umetnik. Pre nekoliko godina pričao je o tome kako sanja velike zidove, daleke gradove, egzistenciju baziranu na umetnosti. Navikli smo da on svoje snove premeće u realnost. I evo ga mural „O ovom gradu“ proteže se na četiri sprata u glavnoj gradskoj zoni, gde svakodnevno vrvi od turista i lokalaca.


Elementi na muralu su prepoznatljivi, moglo bi se već reći artezovski: nežni ženski lik, sobne biljke, kućica za ptice, knjige… Ovog puta predstavljaju poziv putnicima da dođu u Madrid. U zvaničnom opisu murala Artez nam objašnjava: „Mural priča o Madridu, mestu gde posetioci iz celog sveta mogu da dođu i uživaju u živopisnim umetničkim i kulturnim sadržajima koje ovaj grad nudi. Devojka prikazana na muralu drži gomilu knjiga važnih za istoriju i kulturu grada, kao i malu kućicu za ptice koja poziva sve ptice-selice da dolete ovde i osećaju se kao kod kuće!“


Potvrda da je opravdao čast koja mu je poverena ogleda se u podršci prolaznika. Kad god bi sa dizalice bacio pogled na ulicu, bar petnaest posmatrača je pratilo njegov rad. „U jednom trenutku sam se okrenuo i dočekale su me ovacije - oslikavanje je posmatralo više od pedeset ljudi koji su mi aplaudirali!“, seća se Artez. Kasnije je saznao da je i Manuela Karmena, gradonačelnica Madrida, tražila organizatorima festivala da joj pošalju fotografije murala.


Urvanity Art Fair predstavio je radove više od devedeset internacionalno afirmisanih umetnika sa cele planete. Pa tako, pored ovog impresivnog murala, Artez se španskoj publici predstavio i sa nekoliko akrila na platnu. Bila je to sjajna prilika za njega da upozna kolege sa različitih krajeva sveta i napravi kontakte za neke nove uzbudljive crtačke prilike.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :