Barutana klub Beograd

Beograd, grad u kome stvaram: Izložba 50 eminentnih umetnika beogradske scene!

Datum objave:06.04.2015

Pročitano:5612 puta

Datum održavanja: 08.04.2015 - 18.04.2015

Lokacija: Galerija SINGIDUNUM, Beograd

Dana 8. aprila 2015. biće otvorena izložba „Beograd, grad u kome stvaram 2015.” na kojoj će radove izložiti blizu 50 umetnika. Izložba okuplja eminentne umetnike beogradske scene, ali i umetnike koji su inspirisani Beogradom, ali ne žive u njemu. “Beograd – grad u kome stvaram” je autorski projekat Marine Milovanović-Kušić, akademske umetnice iz Beograda.

 

Pozivamo vas na svečano otvaranje autorske izložbe Marine Milovanović Kušić, pod nazivom "Beograd - grad u kome stvaram", na kojoj će radove izložiti više od 60 umetnika. Umetnici različitih senzibiliteta i različitih generacija, koristeći različite tehnike, objedinjeni su ovom izložbom oko jedne teme, oko našeg Beograda.

 

Beograd, grad u kome stvaram 2015: Izložba 50 eminentnih umetnika beogradske scene! | Galerija SINGIDUNUM

Izložba se otvara 8. aprila 2015, u 19 sati, a traje do 18. aprila 2015. Goste će na otvaranju pozdraviti direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i predsednik ULUPUDS-a g-din Vladimir Lovrić

Tema izložbe je Beograd, grad koji ostavlja trag, daje inspiraciju. Umetnici različitih senzibiliteta i različitih pristupa temi grad doživljavaju i predstavljaju na različite načine: kroz senke u mračnoj ulici, kroz segmente kaldrme, poglede na reku, mostove, arhitekturu, kroz vesela, tužna, spokojna, umorna, dečija lica Beograđana. Posetioci će moći da vide slike, grafike, akvarele, skulpture, ambijentalne instalacije, tekstil, mozaik... Izložba postaje godišnja manifestacija i predstavlja značajan doprinos kulturnom razvoju grada. Ove godine izložba je nominovana za Nagradu grada Beograda.

 

Beograd, grad u kome stvaram 2015: Izložba 50 eminentnih umetnika beogradske scene! | Galerija SINGIDUNUM

 

– Na radovima se prepoznaju forme beogradskih javnih prostora, kao što su hotel „Moskva”, Narodno pozorište, zgrada SKC-a, Kalemegdan,crkva Ružica, Saborna crkva, Kosančićev venac, obale Save sa mostovima, zemunske fasade, „Geneks” kule... Ponegde se radi o fragmentima iz zabačenih ulica ili prostora sa kojima autori imaju sasvim ličnu vezu, kao što je tradicionalna bombondžijska radnja u Ulici Gavrila Principa, koja prkosi vremenu – ocena je Mioljuba Kušića, istoričara umetnosti i kustosa.

 

Mnogobrojne umetnike i njihove goste pozdraviće Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, kao i prošle godine kada je po prvi put organizovana ova značajna izložba.

 

– Grad mora biti prepoznatljiv po svom duhu i energiji. Lepota je u različitosti, to je ono što nam poručuju i autori ove izložbe. Oni su stvarali sledeći inspiraciju i stvaralački dar – kazao je Popović i dodao da ga raduje gužva, kakva nije retka pod krovom ove galerije i u drugim prilikama. – Potrebno je da ljudi steknu naviku posećivanja kulturnih događaja i da tako utiču na kulturnu mapu. Dok sam ja išao u školu, đaci su morali da posete tri izložbe tokom sedam ili petnaest dana i o tome napišu tekst – prisetio se prvi čovek TOB-a.

 

Svečano otvaranje zakazano je 8. aprila 2015. u 19h, u Galeriji Singidunum, Kneza Mihaila 40.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :