Bend ISKAZ i Marčelo & Napeti Quintet pred novosadskom publikom, 29. oktobra!

Datum objave:18.10.2021

Pročitano:449 puta

Datum održavanja: 29.10.2021

Lokacija: Novi Sad

Udruženje Free Space veruje da ljudi zajedničkom saradnjom i međusobnom podrškom mogu da dovedu do pozitivnih kulturnih i društvenih promena. U tom pravcu nastaviljaju sa svojim aktivnostima kroz program „Prekinimo MUK...“. Ovog puta, organizacijom koncerta na kom će, nakon sedam godina, binu ponovo deliti dva sjajna benda: ISKAZ i Marčelo & Napeti Quintet.

 

Koncerti će biti održani u petak, 29. oktobra s početkom u 18 časova, u saradnji s Draganom Kurucićem u dvorišnom prostoru njegovog ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi.

 

Iskaz i Marcelo


Tokom 2020. godine Free Space je na svom instagram profilu pokrenuo prvi serijal razgovora pod nazivom „Pokrenimo priču, prekinimo MUK... u muzici, umetnosti i kulturi“, koje je vodila Jovana Coka Stanković i koji su trajali punih pet meseci, a među sagovornicima su bili i Zoran Stefanov i Marko Šelić Marčelo.


Marko Šelić Marčelo je poslednjih godinu dana bio u Novom Sadu daleko češće nego ranije: u SNP-u je na repertoaru Šekspirova „Bura” u režiji Kokana Mladenovića, a deo ansambla čine Marčelo i njegovi najbliži saradnici Nevena Glibetić Nensi i Rade Sklopić Raid. Šta se, za to vreme, dešava s najavljenim, šestim studijskim albumom, čiji je prvi singl imao premijeru upravo u Novom Sadu početkom prošle godine?


„Pre no što smo najavili da smo počeli s radom, naša publika pitala se kad će novi album, a ja sam se više pitao čemu album nego kad će“, kaže Marko. „U glavi su mi stalno bile reči jednog umetnika, koji je kazao otprilike ovo: naš poraz je potpun, i pitanje je samo s koliko ćemo dostojanstva da ga podnesemo. Društveni aktivizam i muzika koja teži da ima makar nešto umetničko u sebi kao da su se ispostavili nekakvim viškom koji ne treba nikome osim nama, skrajnutoj manjini ostavljenoj da se uguši u sopstvenom dostojanstvu iz prethodne rečenice. Totalni opoziv sebe i beg u ravnodušnost otud su mi delovali kao logičan korak, i ovaj album upravo je o tome. O tome da to tako ne može. Izgleda da ne možeš odlučiti da postaneš ravnodušan ako to nikad nisi bio. Lične borbe nikad ne postaju tuđe, i ovo je priča o tome: o rastavljanju sebe na komade – i novom sastavljanju.“


Rade Sklopić Raid i Aleksandar Jovanović Šljuka (kompozicije), te Nevena Glibetić Nensi (vokali i vokalni aranžmani) uz Marka su glavni koautori „Nojeve varke“, konceptualnog albuma koji je neka vrsta romana u stihu. S prekaljenim džezerima u bendu - Flip Krumes (violina), Max Kochetov (sax), Marko Fabry (bas) i Aleksandar Cvetković Drama (bubanj) – zajedno će nam živom svirkom predstaviti neke od novih pesama, ali ostaviće dovoljno vremena i za putovanje kroz stare stvari, u okviru dvočasovnog nastupa.

Pančevački bend ISKAZ, iza sebe ima 15 godina staža, a svoje stavove plasira pre svega putem svojih studijskih albuma: Natio (2006), Teorija Haosa (2008), Eros (2011) i Tanatos (2014), koji tematski čine celinu. Muzika im je energična, pozitivna, s puno emocija. Fuzija je najpre hiphopa, hard roka, metala, regea i sličnih muzičkih pravaca. Tekstovi su socijalno i psihološki angažovani: kroz njih se provlače bunt, poziv na buđenje i stavovi čoveka kao pojedinca. Njihovi singlovi su se u više navrata nalazili na prvom mestu značajnih top lista u zemlji i regionu.


ISKAZ najbolje širi svoju priču kroz koncerte i direktan kontakt s publikom. Upravo ta komunikacija i energija koju poseduju čine ovaj bend karakterističnim. Putem zajedničkih pesama i nastupa ostvarili su saradnju s izvođačima sličnih ideja, kao što su Marčelo, Goblini, Elemental, Guano Apes, Hed PE, Dog Eat Dog, Sunshine, Ničim izazvan, Eyesburn, Ritam Nereda, Skaj Vikler, Struka, Bad Copy, Bvana, Mikri, Kandžija, Ajs Nigrutin, i drugi.


Uz Iskaz su tri stvari zagarantovane: Dobar provod, pozitivna energija i vrela atmosfera.

 

Ulaznice su u prodaji po promo ceni od 1.000 rsd do srede, 20. Oktobra; nakon tog perioda cena će biti 1.200 rsd, a dostupne su na GIGSTIX prodajnim mestima, kao i onlajn.


Na dan koncerta cena ulaznice će biti 1.300 rsd.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :