Belgrade to Bowie: Život Dejvida Bouvija u objektivu Brajana Rašića

Datum objave:25.04.2016

Pročitano:5534 puta

Datum održavanja: 27.05.2016 - 21.08.2016

By:Barbara Garčević

Lokacija: Jugoslovenska kinoteka, Beograd

Projekat Belgrade to Bowie, posvećen nedavno preminulom superstaru Dejvidu Bouviju, u čijoj je osnovi izložba fotografija Brajana Rašića, svetski poznatog muzičkog fotografa, biće održan od 27. maja do 21. avgusta u Jugoslovenskoj Kinoteci.

 

Brajan Rašić i Dejvid Bouvi

 

Rašić je više od dve decenije bio jedan od Bouvijevih zvaničnih fotografa i imao je prilike da zabeleži najzanimljivije momente, kako sa brojnih turneja ovog velikog umetnika, tako i iz privatnog života.

 

Više od 100 Rašićevih fotografija biće izloženo u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke tokom gotovo tri meseca trajanja izložbe, uz vrlo uzbudljiv prateći program koga će činiti pre svega radovi petnaestak domaćih umetnika kojima je Bouvi bio direktna inspiracija (Simonida Rajčević, Aleksandar Gligorijević, Mateja Petković, Nemanja Jehlička, Goran Milanović, Marko Lađušić, Svetlana Sakan, Željka Mićanović Miljković, Nino Maljević, Goran Vitanović, Filip Mikić, Stevan Lončarević ...), prikazivaće se svakodnevno filmovi u kojima je Bouvi igrao, biće organizovane brojne aktivacije, tribine i radionice.

 

Dejvid Bouvi / Foto: Brajan Rašić

Dejvid Bouvi / Foto: Brajan Rašić


Brajan Rašić je rođeni Beograđanin, koji se proslavio u Londonu kao muzički fotograf, gde živi i radi još od 1979. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Brajan je fotografisao neverovatan broj umetnika, pre svega muzičara svih muzičkih žanrova popularne muzike. Našoj javnosti je najviše poznat kao zvanični fotograf legendarnih Rolling Stonesa, ali retko je poznato da je više od 20 godina Brajan fotografisao i Dejvida Bouvija.

 

Dejvid Bouvi i Brajan Rašić su se upoznali početkom ’80-ih godina, i od tog perioda Rašić je imao prilike da zabeleži neke od istorijskih momenata ovog velikog umetnika. Tokom trajanja ove izložbe, Jugoslovenska kinoteka će biti mesto gde ćete moći da uživate u momentima iz raznih Bouvievih faza, zabeleženim kamerom Brajana Rašića, ali i da se upoznate (bolje) sa likom i delom čoveka koji je inspirisao generacije, kroz biografiju, diskografiju i biblioteku, koje će biti sastavni deo ove izložbe. Pokrovitelj izložbe je Raiffeisen banka.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :