Barutana klub Beograd

Belgrade SAXperience: Objavljen program festivala

Datum objave:17.09.2018

Pročitano:2642 puta

Datum održavanja: 02.10.2018 - 06.10.2018

Lokacija: Beograd

Belgrade SAXperience biće održan peti put u Beogradu i kao i do sada, ugostiće najznačajnije strane i domaće saksofoniste, a publici će u periodu od 2. do 6. oktobra 2018. godine prirediti pet dana izuzetnog programa.


Organizatori nastoje da raznolikim programom dopru do najširih slojeva publike, pa tako osim klasičnim i džez koncertima, ljubitelji saksofona mogu prisustvovati dnevnim nastupima saksofonista na otvorenom i večernjim klupskim nastupima sa popularnim repertoarom za saksofon.

 


Tokom pet dana festivala publika će biti u prilici da uživa u večernjim koncertima vrhunskog kvaliteta na različitim lokacijama. Svako veče festivala ima poseban naziv u skladu sa programom koji je na repertoaru.


Peti Belgrade SAXperience se otvara u utorak 2. oktobra 2018. u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine koncertom svetskih muzičkih premijera – World Premiers, koje izvode zvezde francuskog klasičnog saksofona Eva Bartas (Eva Barthas) i Nikola Arsenijević (Nicolas Arsenijević) u pratnji Velikog kamernog orkestra, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Sedlara i Frančeska Santučija.
The Power of One je naziv druge festivalske večeri, koje će se održati u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu i to je veče solo muzike na saksofonu. Belgrade SAXperience predstaviće jednog od najvažnijih saksofonista iz Belgije, Pitera Pelensa (Pieter Pellens). Pelens je nastupao u najznačajnijim koncertnim dvoranama Evrope i sveta, a profesor je na Muzičkoj akademiji u Gentu i asistent na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu.

 

Nikola Arsenijevic


Svečana sala Skupštine grada Beograda mesto je dešavanja treće večeri festivala, pod nazivom Mobilis Night kada će nastupiti Mobilis kvartet saksofona koji čine izuzetni saksofonisti i profesori saksofona, koji su se u Beču okupili iz različitih krajeva sveta: Austrije, Japana, Slovenije i Hrvatske.


Three Colors, kao simboličan naziv četvrte večeri Belgrade Saxperience festivala, dešava se u Italijanskom institutu za kulturu. Koncert će održati neobični trio sa ovih prostora Le Nunurs (Les Nounours). Ovaj ansambl čine violina, saksofon i klavir i predstavljaju novu energiju na sceni klasične muzike u Srbiji, zajedno tragajući za zvukom koji do sada nije često predstavlјan kod nas.

 

Foto: Rina Vukobratović


Belgrade SAXperience se zatvara u subotu 6. oktobra u Kombank dvorani koncertom dva vrhunska umetnika, francuskog saksofoniste Batista Erbena (Baptiste Herbin) i džez pijaniste Bojana Zulfikarpašića, koji prvi put nastupaju zajedno. Ovo veče festivala nosi naziv French Connection.


Svi koncerti glavnog programa Festivala počinju u 20 časova.


Osim koncerata u beogradskim dvoranama, deo bogatog programa Belgrade SAXperience festivala čine dnevne i noćne svirke. Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade će biti domaćin džez džem sešna – Saxperience Nights, koji će se održavati svake večeri nakon glavnog programa festivala od 22č. u Lounge baru hotela, što će biti idealna prilika da se svi učesnici druže i razmenjuju iskustva u neformalnoj atmosferi.

 


Tokom festivala biće organizovani i popodnevni Koncerti na otvorenom na različitim lokacijama u centru Beograda - na platou ispred Kulturnog centra Beograda, Trgu Nikole Pašića, Cvetnom trgu, u Knez Mihailovoj ulici i na Kalemegdanu. Svakog dana u 14 časova nastupaće Banda saksofonista, omladinski orkestar saksofona iz Srbije koji čine učenici Osnovne i Srednje muzičke škole Josip Slavenski.

 

Važan segment festivala je edukativni program na kome je učenicima i studentima saksofona omogućeno da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu. Majstorski kursevi Belgrade SAXperience festivala biće održani u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce.


Ove godine organizator je pripremio i Sajam saksofona u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda, na kome će instrumente i prateću opremu prikazati Selmer i Vandoren, jedni od najznačajnijih proizvođača muzičke opreme.


Posebno važan deo Belgrade SAXperience festivala je koncertna turneja Le Tour De Sax, koja kreće odmah po završetku beogradskog festivala. Cilj ove turneje je promocija i decentralizacija kulture, ali i razvoj kulturne scene Srbije. Le Tour de Sax 2018 se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i bankom Societe Generale Srbija. Na Le Tour de Sax turneji će nastupiti jedan od najboljih džez saksofonista nove generacije iz Francuske - Batist Erben (Baptiste Herbin) i naš poznati džez pijanista Ivan Aleksijević.

 


Karte za veče otvaranja u Kolarčevoj zadužbini kao i završno veče u Kombank dvorani dostpune su od 3. septembra na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajnama ove dve dvorane. Ulaz na sve ostale koncerte festivala Belgrade SAXperience su besplatni.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :