Belgrade SAXperience 2016: Treći međunarodni festival saksofona u Srbiji

Datum objave:12.09.2016

Pročitano:6444 puta

Datum održavanja: 06.10.2016 - 09.10.2016

Treći međunarodni festival saksofona u Srbiji, Belgrade Saxperience, biće održan od 6. do 9. oktobra u Beogradu. U okviru festivala biće proslavljen jubilej - 170 godina od patentiranja saksofona.  Festival Belgrade Saxperience se već tradicionalno, po treći put održava u Domu omladine, Kolarčevoj zadužbini, Beogradskoj filharmoniji i Mikser Hausu i okuplja renomirane saksofoniste iz SAD-a, Rusije, Francuske, Italije, Austrije i Srbije.

 

Belgrade Saxperience 2016


U šesnaest koncerata u četiri koncertne večeri u okviru trećeg Belgrade Saxperiece festivala nastupiće: Batist Erban, Nikola Arsenijević (Francuska), Duo Aliada (Austrija), Nikita Zimin (Rusija), Milano kvartet saksofona (Italija), Derek Braun (SAD), Uglješa Novaković, Luka Ignjatović, Kristijan Mlačak, Rastko Obradović, Milan Savić, Bunford Gabor i Srđan Paunović u različitim sastavima, kao i Gudački orkestar sa dirigentom Aleksandrom Sedlarom (Srbija).


Specijalno za ovogodišnje izdanje i Jubilej – 170 godina od patentiranja saksofona u Parizu 1846. godine, uz značajnu podršku SOKOJ-a, na Festivalu će biti premijerno izvedeno novo delo za saksofon i gudački orkestar koje je komponovala naša istaknuta kompozitorka Jovana Stefanović.

 

Batist Erban

Batist Erban

 

Prve večeri Festivala imaćemo priliku da čujemo najistaknutijeg francuskog džez saksofonistu nove generacije, Batist Erbana (Baptiste Herbin) sa kvartetom Luke Ignjatovića u Velikoj sali Doma omladine, a zatim će nastupiti fantastičan kvartet našeg saksofoniste Uglješe Novakovića. Koncert Batist Erbana i kvarteta Luke Ignjatovića je veliko finale turneje po Srbiji u okviru programa “Francuska muzička jesen”, a podršku ovom koncertu je pružio Francuski institut u Srbiji i Societe Generale banka.

 

Derek Braun

Derek Braun

 

Drugo veče Festivala je veče krosover i savremenih programskih sadržaja. Imamo veliko zadovoljstvo da u saradnji sa Američkom ambasadom, domaćoj publici predstavimo jedinstvenog umetnika iz SAD - saksofonistu Derek Brauna (Derek Brown), koji će u Mikser Hausu predstaviti svoj izuzetni muzički performans (Beatbox Sax). Nakon njega nastupiće još jedan interesantan izvođač, Francuz srpskog porekla - Nikola Arsenijević, koji će takodje predstaviti veoma atraktivan program (Sax & Electronics).

 

Nikita Zimin

Nikita Zimin

 

Treće večeri Festivala u Sali Kolarčeve zadužbine će nastupiti najbolji ruski saksofonista Nikita Zimin uz pratnju gudačkog orkestra koji predvodi naša istaknuta violinistkinja i koncert majstor Tijana Milošević. Oni će premijerno izvesti kompoziciju Jovane Stefanović – Plavo (Fantazija za alt saksofon i gudački orkestar), a na repertoaru će se naći i interesantna transkripcija Bahovog violinskog koncerta za saksofon. Odmah zatim nastupa atraktivni Duo Aliada (saksofon & harmonika) uz podršku Austrijskog kulturnog foruma. Ovaj interesantan spoj instrumenata začiniće ovo veče zvucima tanga.

 

Milano kvartet

Milano kvartet

 

Četvrte večeri Festivala na svečanom zatvaranju, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, u sali Beogradske filharmonije, publika će imati priliku da doživi saksofon u Italijanskom stilu. Virtuozni i zavodljivi Milano kvarteta saksofona sviraće isključivo dela italijanskih majstora komponovanja: Rosinija, Skarlatija, Verdija, Pučinija. Nakon njih koncert će nastaviti trio Librement predvođen našim saksofonistima sa Bunfordom Gaborom i Srđanom Paunovićem i izvesti transkripcije Bartoka i drugih.

 

Tokom sva četiri dana Festivala predviđeni su popodnevni koncerti za najmlađu publiku i njihove roditelje “Upoznajte gospodina saksofona” i to na otvorenom ispred Doma omladine i Mikser Hausa, na Cvetnom trgu i na platou ispred hotela Radisson Blu (oficijalni hotel Festivala), kada će nastupiti Dečiji orkestar saksofona i predstaviti ovaj instrument u glasnom i veselom stilu. Takođe, svake večeri tokom festivala od 22 sata nas očekuju “Koncerti u klubu” (Wurst bar i Mikser House) gde će se održavati nastupi naših istaknutih saksofonista sa svojim sastavima i Vando Jam Session sa učesnicima festivala.

 

Belgrade Saxperience

 

Osim nastupa, svakog dana od 9č u Kulturnom centru Beograda u galeriji "Artget"održaće se edukativni deo Festivala, kada će učesnici iz inostranstva održati majstorske kurseve. Kurseve će moći aktivno da pohađaju naši učenici, studenti i profesori saksofona, dok će za ostale zainteresovane biti omogućeno pasivno učestvovanje. Takođe, u ovom prostoru će biti organizovan i mali sajam saksofona gde će svoje proizvode predstaviti: Selmer i Vandoren, koji su značajno podržali festival, kao i Leggere, Jody Jazz i drugi. Festival su podržali još i Coca-Cola Helenic, Schweppes i Amstel. 


Festival Belgrade Saxperience je i ove godine značajno podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.


Poziv za volontere

Belgrade Saxperience po prvi put poziva sve zainteresovane da se prijave za volontiranje na festivalu saksofona koji se održava od 6-9. oktobra u Beogradu. Za sve koji žele da se prijave i postanu po prvi put deo tima Belgrade Saxperience-a, potrebno je da pošalju CV i kratko motivaciono pismo na dunja@belgradesaxperience.com. Rok za slanje prijava je 22. septembar, do ponoci. Kandidati koji budu prošli uži krug, biće pozvani na intervju.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :