Belgrade ChibiCon 2013 - Konvencija japanske pop-kulture 01-03. februar, DOB

Datum objave:24.01.2013

Pročitano:2885 puta

Zima u Beogradu ume da se oduži, kao i da bude preterano hladna i nezanimljiva, da ne kažemo ubitačno dosadna. U pokušaju da malo razvedri tmurne februarske dane – i na zahtev posetilaca Japanizma, koji se već duže vremena raspituju da li je moguće napraviti i zimski događaj ove vrste – Sakurabana s ponosom predstavlja prvi beogradski ChibiCon.
 


U japanskom slengu, „ćibi“ znači „malecak“, i upravo to je ideja koja stoji iza naše mini-konvencije: da u samo tri dana ponudimo dobru zabavu koja će predstaviti presek naših najpopularnijih sadržaja sa Japanizma (sa izuzetkom cosplay takmičenja – tu je ipak reč o ambicioznom i glamuroznom događaju koji treba čuvati za najposebnije prilike). Od 1. do 3. februara u Domu omladine Beograda, od ranog popodneva pa do kasnih večernjih časova, očekuju vas prodajni sajam Artist Alley, godišnja izložba polaznika Sakurabaninog manga kursa, brojne društvene i kartične igre, ekskluzivna predavanja, turniri u video igrama, AMV 8, anime kviz, manga radionica, modna dešavanja i tri nove projekcije.
 
Glavni program:
 
1. dan
 
14h Društvene i kartične igre
 
Program ChibiCon-a otvaraju društvene i kartične igre, što je sjajno zagrevanje za predstojeća tri dana dobre zabave. Najpre vas očekuju kvalifikacije za finalne borbe u najpopularnijoj društvenoj igri današnjice „Naseljenici ostrva Katan“. Kvalifikacione borbe trajaće čitav petak i subotu,a u nedelju predstoje polufinalne borbe i veliko finale.
 
16h Predavanje: „Vocaloid – pop-zvezde koje ne postoje“ – Mihajlo Nikitović
 
Danas retko možemo da naiđemo na osobu koja je zainteresovana za japansku pop-kulturu, a da nije čula za Vocaloid, ili bar neku od njihovih mnogobrojnih pesama. Raspevani virtuelni idoli osvajaju srca ljubitelja muzike širom sveta svojim jedinstvenim načinom „pevanja“, i iz dana u dan su sve bolji u tome. Ali koja je tajna uspeha Vocaloida? Kako su za tako kratko vreme postigli toliku popularnost? Posetite predavanje o Vocaloidu na ovogodišnjem ChibiCon-u, i saznajte više o njima.
18h Best of „AMV 8“
 
AMV – Anime Music Video – predstavlja specifičnu formu kreativnog izražavanja fanova, koji montiraju inserte iz anime ostvarenja uz muziku ili nekakvu drugu podlogu. „AMV 8“ predstavlja lični poduhvat našeg dragog saradnika Nenada Grujića, poznatijeg kao Scarfinger. Specifičan je po tome što je celokupna podloga na koju je anime materijal montiran „made in Serbia“ - od rok muzike i narodnjaka, pa do čuvenih citata iz domaćih filmova i pesama Branka Kockice. Već nekoliko godina „AMV 8“ spada u najpopularnije sadržaje Japanizma, a specijalno za ChibiCon, Scarfinger je napravio kolaž najuspelijih momenata svog urnebesnog projekta.
Ovaj program nije primeren za mlađe od 16 godina.
 
20h Projekcija: „Brave Story“
 
Animirani film, 115 minuta
Produkcija: Gonzo, 2006.
Režija: Koići Ćigira, prema romanu Mijukija Mijabea
Ovaj program je primeren za sve uzraste.
 
Junak filma „Brave Story“ je Vataru, jedanaestogodišnjak čiji je život pošao naokao kada ga je otac napustio, a majka završila u bolnici. Rešen da promeni svoju sudbinu, Vataru će proći kroz magična vrata koja ga vode u fantazijski svet, gde će morati da proputuje brojne zemlje, upozna mnoge ljude, porazi opasne protivnike i savlada nepremostive prepreke ne bi li došao do Boginje sudbine i naterao je da mu život vrati u normalu.
„Brave Story“ je izuzetno simpatičan film koji uspešno kombinuje priču o odrastanju sa parodijom na stereotipe iz RPG igara i avanturističkih romana. Iako je reč o jednom od retkih bioskopskih ostvarenja nekada velikog, a danas zaboravljenog studija Gonzo, film nije stekao zasluženu popularnost među zapadnom publikom, te nam je stoga drago što posetioce ChibiCon-a možemo da upoznamo sa ovakvim skrivenim draguljem.
 
2. dan
 
11 h Društvene i kartične igre
 
Dan otvara veliki turnir u najpopularnijoj kartičnoj igri na svetu „Yu-Gi-Oh!“. Deca iz čitave Srbije pohrliće još jednom u Dom omladine da se bore za prestižni Trofej Beograda i vredne nagrade.
Sledi i Međunarodni turnir u igri „Magic the Gathering“, koja okuplja tinejdžere i studente širom planete. Pobednik Grand Prix Trials-a dobija pozivnicu za veliki Evropski turnir koji će se ove godine održati u Veroni.
Najmlađi posetioci moći će se oprobati na takmičenju „beybladera“ koji će vrteti svoje čigre do konačne pobede na pozornici Velike sale Domaomladine. „Beyblade“ je već postao globalni fenomen i svakako najdinamičnija igračka današnjice, te očekujemo veliku posetu naših najmlađih sugrađana.
Nastavljaju se i kvalifikacije za finalne borbe u najpopularnijoj društvenoj igru današnjice „Naseljenici ostrva Katan“. Kvalifikacione borbe trajaće čitav petak i subotu, a u nedelju nas očekuju polufinalne borbe i veliko finale.
 
16h Manga radionica
 
Manga kurs spada u najveće atrakcije Sakurabaninog svakodnevnog rada, a manga radionica je odlična prilika da se upoznate s time šta naš kurs može da ponudi. Predavači Mina Petrović i Vladimir Prodanović-Musaši predstaviće vam osnove manga crtanja, a s obzirom na prirodu ChibiCon-a, poseban naglasak će se staviti na takozvane chibi likove – vedre i ljupke karikature koje najčešće predstavljaju „umanjene“ verzije klasičnih manga junaka.
 
18h Harajuku Makeover
 
Kao koncept, „makeover“ podrazumeva transformaciju žene prosečnog izgleda u divu sa naslovnih strana, a uz pomoć tima profesionalaca koji će se postarati da vam njen konačni stajling oduzme dah. Imajući u vidu popularnost najrazličitijih „makeover“ emisija u poslednje vreme, odlučili smo da i sami krenemo tim koracima, onoliko koliko je u našoj moći, i posetiocima ponudimo radionicu ove vrste – prigodno nazvanu Harađuku, po čuvenoj tokijskoj modnoj četvrti. Uz pomoć naše ekipe (dizajnerka Mina Petrović, šminkerka Ljubica Mirković, Isidora Vlasak kao ispomoć za frizuru i Hristina Vlajković kao voditeljka radionice), jedna odabrana mlada dama će na vaše oči poprimiti izgled inspirisan uličnom modom Japana – a da je pri tom takvu transformaciju jednostavno izvesti i u sopstvenoj režiji, u vašem kupatilu. Fotografkinja Ivana Aleksić iz Foto studija RED će ovekovečiti njen preobražaj.
 
20h Projekcija: „From up on Poppy Hill“
 
Animirani film, 95 minuta
Produkcija: Studio Ghibli, 2011.
Režija: Goro Mijazaki, prema mangi Ćizuru Takahaši
Ovaj program je primeren za sve uzraste.
 
„From up on Poppy Hill“ je nostalgična priča smeštena u Jokohamu, grad u blizini Tokija, u davnu 1963. godinu. Bavi se sazrevanjem i svakodnevnim životom devojčice po imenu Umi koja se lagano prilagođava životu u školskom internatu i stiče prijatelje, ne gubeći nadu da je njen otac, vojnik nestao u akciji za vreme Korejskog rata, i dalje živ. Film je režirao Goro Mijazaki, sin Hajaoa Mijazakija, žive legende japanske animacije. Iako mnogi smatraju da Goro mora još mnogo da se potrudi ne bi li se približio umeću i ugledu svog slavnog oca, „From up on Poppy Hill“ se odlikuje onim osobinama koje očekujemo od filmova Studija Ghibli – prefinjenom atmosferom i vrhunskom animacijom.
 
3. dan
 
11h Turnir u kartičnim igrama
 
Dan počinje promotivnim turnirima u „Yu Gi Oh!“ i „Magic the Gathering“ kartičnim igrama.
Premijerno u Srbiji održaće se Sneak Peek Turnir u „Yu Gi Oh!“-u koji će promovisati najnovije Konamijevo izdanje „Cosmo Blazer“, a takođe će se održati i promo buster draft najnovije „MtG“ edicije „Gatecrash“.
Za 18h predviđene se polufinalne i finalne borbe u društvenoj igri „Naseljenici ostrva Katan“
 
15h Game Room
 
Odmah posle ručka, svoja vrata će otvoriti i Game Room. Očekuju vas turniri u atraktivnim video igrama, kao što su „Tekken Tag 2“, „Street Fighter“ i „Dragon Ball“ ili „Bleach“- po izboru publike. Posetiocima će od opreme na raspolaganju biti PlayStation 3, a naši sponzori su pobednicima obezbedili i prestižne nagrade.
 
18h Anime kviz
 
Ohrabreni uspehom Anime kviza na prošlogodinjem Japanizmu, odučili smo da ove zime publici ponudimo novu priliku da stavi na probu svoje poznavanje japanskih stripova i serija, i to kako najpopularnijih naslova, tako i onih manje poznatih ili potpuno opskurnih. Nagrade su ponovo samo simbolične, ali je nekad pravo zadovoljstvo nadmetati se za slavu.
Svi koji su zainterosovani da ucestvuju u Anime kvizu mogu da se prijane 30min pre pocetka istog. Potrebne su 3 ekipe po 2 igraca.
 
20h Projekcija: „Detroit Metal City“
 
Animirana serija, 12 epizoda od po 15 minuta
Produkcija: Studio 4°C, 2007.
Režija: Hiroši Nagahama, prema mangi Kiminorija Vagasugija
Ovaj program nije primeren za mlađe od 18 godina.
 
„Detroit Metal City“ prati sudbinu izvesnog Soićija, pitomog i dobrog deteta sa sela koje je došlo u Tokio u nadi da će ostvariti muzičku karijeru kao pevač sladunjavih pop-hitova. Njegovi snovi baš i ne idu po planu, jer je jedini angažman do koga uspeva da dođe uloga frontmena ozloglašenog benda Detroit Metal City – ultramračne grupe koja veliča nasilje, zverstvo i obožavanje nečastivih sila. Sledi crnohumorna komedija o tome kako mučeni Soići pokušava da pronađe ravnotežu između svoje prave ličnosti – tunjavog dobrice koji ni mrava ne bi zgazio, i persone koju glumi na pozornici – našminkanog čudovišta poznatog kao Johanes Krauzer Drugi, a sve uz fenomenalnu muziku koja će oduševiti ljubitelje tvrđeg zvuka.
 
Prateći program:
 
1.-3. dan

14-22h Artist Alley
 
Artist Alley, naš prodajno-izložbeni sajam, s dobrim razlogom spada u najatraktivnije sadržaje konvencije jer se tu mogu pazariti stvari koje se inače retko viđaju u slobodnoj ponudi – unikatni nakit i odeća inspirisani Japanom; posteri, bedževi i crteži u manga stilu koje su svojeručno izradili naši mladi umetnici; anime figure, torbe, privesci za ključeve i slična roba; kao i nova i stara izdanja mangi na raznim jezicima. Ponovo nam dolaze i naši prijatelji iz Poljske sa svojom jedinstvenom ponudom robe uvezene iz Japana, tako da je vreme da počnete da štedite novac za šoping.
 
Detaljan katalog Artist Alley izlagača na ChibiCon-u možete videti na našoj Facebook stranici. Link: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.397109870374058.94384.100002251469019&type=3
 
14-22h Redovna godišnja izložba polaznika Sakurabaninog manga kursa
 
Kao i svake godine, polaznici našeg manga kursa će imati prilike da se posetiocima pohvale koliko su napredovali u svom strip stvaralaštvu. Izložba njihovih radova će stajati ispred ulaza u Bioskopsku salu, tokom celokupnog trajanja ChibiCon-a.
 
Karta za 1 dan kosta 100din
Deca do 7 godina ne plaćaju ulaz.
Karte uskoro u prodaji na blagajni Doma omladine Beograda

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :