Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

Datum objave:31.08.2020

Pročitano:178 puta

Lokacija: Beograd

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija.

 

Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.


Blackhearts – Fokus Norveška
Fredrik Horn Akselsen, Christian Falch — Norveška — 2017 — 83'
Blackhearts pruža svež pogled na zloglasnu norvešku blek metal muzičku scenu – ali iz upečatljivog novog ugla. Odlazi u Južnu Ameriku, Evropu i na Bliski istok, prateći tri tvrdokorna fana blek metala čija je pozadina ekstremno verski i politički obojena. Hektor, Kaiadas i Sina spremni su da rizikuju otuđenje, zatvor -– čak i smrt – da bi svirali blek metal i živeli od njegove ideologije. Obožavaju norvešku blek metal muziku po kojoj su oblikovali svoje živote.

 Blizanci satkani od sna – Srpski takmičarski program
Sead Šabotić, Lea Vahrušev — Srbija — 2020 — 70'

Film prati grupu osuđenih lica koji izdržavaju kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu. Mislima usmerenim na svoje supruge i decu, osuđenici preispituju svoje odluke, dok sanjaju slobodu i ponovni zajednički život sa svojim porodicama.

 


Kretanja obližnje planine (Bewegungen eines nahen Bergs) – Međunarodni takmičarski program
Sebastian Brameshuber — Austrija-Francuska — 2019 — 86'


Daleko od trke za tehnološkim inovacijama, kartelne konspirativnosti u industriji auto-delova i zloslutnoj interakciji marketinga i nivoa emisija, u podnožju rudnika Ercberg u Štajerskoj (centralna zapadna Austrija) može se naći sektor automobilskog tržišta koje još uvek nije tako otuđeno. Nigerijski imigrant u Austriji Klif kupuje stare automobile kako bi ih rastavio i rasporedio njihove delove u oronulom skladištu u šumi pokraj auto-puta, pre nego što ih preuredi i uputi u svoju bivšu domovinu.


RIAFN – Selekcija Pejzaž
Hannes Lang — Nemačka — 2019 — 30'


RIAFN je kinematografsko putovanje kroz zvučne kulise Alpa. Idiom, pesma, kao i pozivi i komande farmera i pastira sjedinjuju se i stvaraju pokretnu sliku vođenu lokalnim karakterom i ritmom. Između umetničkog ideala i dokumentarističkog realizma, ovaj mjuzikl prikazuje utopijsko mesto odvojeno od kompulzivne brzine i pristupačnosti komunikacijske tehnologije koja zasićuje moderni život.

Sakavem (Sacavém) – Selekcija Profil
Júlio Alves — Portugalija — 2019 — 65'


Putovanje kroz filmove Pedra Koste, fokusirano na njegov rad na filmovima Casa de Lava, Ossos, In Vanda’s Room, Colossal Youth i Horse Money. Izgrađen na vizuelnom i zvučnom pejzažu filmova Pedra Koste i praćen njegovim sopstvenim promišljanjima na tu temu, Sakavem gledaocu pruža pogled na to kako se Kostina filmska estetika oseća i zamišlja.

 Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :