BARSELONA – grad iz snova - Mediteranska AvanTura

Datum objave:15.04.2013

Pročitano:13606 puta

Kada biste dobili zadatak da od Lego kockica napravite neku zgradu iz ovog grada, teško da biste uspeli, jer Barselona je "polje za igru" Antonija Gaudija sa figurama najčudnijih oblika. Nije ni čudo, delo kojim je skrenuo pažnju na sebe upravo je vitrina za vrtić. Casa Cornella biva izabrana za Univerzalnu izložbu u Parizu 1878. godine i pravi zaokret u životu mladog arhitekte. Plodovima njegovog rada, kao i Lluísa Domènecha i Montanera, Barselona privlači milone turista godišnje.Barselona je grad modernizma. Magična Sagrada Familia, katolička bazilika u gotskom stilu, delo je koje Gaudi nije završio za života i koje bi trebalo da bude gotovo oko 2020. godine.Ova monumentalna građevina, arhitektonsko čudo, pod zaštitom je Svetske kulturne baštine UNESCO-a kao najposećeniji objekat u Španiji sa 2,26 miliona turista godišnje, ostavljajući iza sebe muzeje Prado i Alhambru. Gaudi je na ovom projektu radio 40 godina (od toga poslednjih 15 isključivo na njemu) i uspeo je da završi samo jedan od 18 tornjeva po kojima je katedrala tako prepoznatljiva i vidljiva iz mnogih delova grada.

Park Güell
, neobični park koji predstavlja spoj prirode i arhitekture, još jedno je u nizu remek dela velikog arhitekte koji je i živeo u njemu, tačnije u kući Mila - Casa Milá (Pedrera). Na svakom koraku, iza svakog ugla vreba prepoznatljivi Gaudijev stil: talasasti oblici, mozaici napravljeni od polomljenih keramičkih pločica, dorski stubovi.Dobrodošlicu u park
će vam poželeti skulptura mitološkog bića – zmaja Pitona, višebojna mozaična fontana obgrljena stepenicama sa obe strane. Centralno mesto u parku zauzima velika terasa, okružena klupom u obliku morske zmije. Na ovoj jedinstvenoj klupi na svetu utisnuti su oblici zadnjice, a Gaudijeva namera bila je da stvori najudobniju klupu i u tome je uspeo. Kako bi ostvario svoju ideju, Gaudi je angažovao radnika koji je nag sedeo u glini i na taj način pomogao Gaudiju da projektuje ovu predivnu klupu
.Gaudi je tragično nastradao 1926. godine. Pregazio ga je tramvaj. Taksisti su izbegavali da ga odvezu u bolnicu, misleći da ne bi imao novca da im plati (izgledao je zapušteno i praznih džepova). Niko nije prepoznao poznatog arhitektu, dok ga prijatelji nisu pronašli u bolnici za siromašne. Umro je dva dana kasnije odbijajući insistiranje prijatelja da ga premeste u bolju bolnicu. Jedan od najtalentovanijih i definitivno najprepoznatljiviji arhitekata svih vremena svojim delima zadužio je Barselonu, ali i dao zadatak turistima širom sveta da obiđu ono čime se Katalonci diče. Gracias Gaudi!

Las Ramblas
, ulica za koju je Garcia Lorca govorio: "To je jedina ulica na svetu za koju bih voleo da nema kraja!" Šetalište između Plaça de Catalunya i stare luke danonoćno vrvi od ljudi. Trafike, cvećare, kafići, restorani daju šarolik izgled najprivlačnijem šetalištu u gradu. Šetalište se završava trgom Port Vellna kome se nalazi Christopher Columbus Monument, podignut u čast čuvenog moreplovca koji je sa svoja tri broda u potrazi za Indijom otkrio Novi Svet 1392. godine.On je katoličkim monasima iz Barselone dostavio izveštaj o otkriću, za koje se ispostavilo da je promenilo istoriju. Ispružena desna ruka na kipu usmerena je u pravcu Đenove, Kolumbovog rodnog grada, što je u suprotnom pravcu od Amerike.
Posetioci se mogu popeti na sam vrh statue, na visinu od 87m, odakle se pruža prekrasna panorama grada i mora.
Bićete zadivljeni pogledom na Sredozemno more i prelepe plaže Costa Brava i na metropolu omeđenu dvema rekama Besòs i Llobregat.

Neverovatni Aquàrium u Barseloni je najveći u Evropi i jedan od najvažnijih na svetu. Oko četiri hiljade vrsta riba, uključujući i ajkule, pliva po tunelima koji vode kroz okeanijum. Za nekog jeziv, za nekog predivan prizor, ali ono što je zajedničko je neponovljiv doživljaj. Zoo vrt je jedinstven po svom zaštitnom znaku – snežnom majmunu (Floquet de Neu). Ova vrsta gorile može se smatrati albinom i jedina je tog tipa u svetu.Carrer Montcada
, ulica iz XII veka, nastala je kada je tadašnja vlast Barselone odlučila da spoji distrikt zonu sa priobalnom. Duž ulice podignuta su aristokratska zdanja, jer je nekada rezidencija aristokratije bila u ovoj ulici. Upravo to daje joj jedinstveni šarm koji nijedna druga ulica ne poseduje.

Centar stare Barselone, pun kafića i prodavnica, zanimljiv je studentima i umetnicima pre svega jer je centar boemskog života Barselone. Museu Picasso je nezaobilazna atrakcija, jer su u njemu izložena dela velikog umetnika XX veka prema fazama u kojima je stvarao. Barselona je izvršila ogroman uticaj na Pikasove rane radove dok se još borio kao slikar, i u ovom gradu Pikaso je prvi put izložio svoje radove. Pikasov muzej u Barseloni ne poseduje nijednu njegovu svetski poznatu sliku, ali izlaže mnoge skice i manje poznate radove koji su veoma interesantni. Muzej je smešten u nekoliko fenomenalnih gotičkih kuća u starom delu Barselone zvanom El Born.

Font Màgica de Montjuïc
je mesto koje svako ko dođe u Barselonu mora videti. To je spektakl vode, svetla i muzike. Sagrađena je 1929. godine kao jedna od najvećih atrakcija za Svetski sajam i internacionalnu izložbu u Barseloni iste godine. Danas je jedno od najpoznatijih mesta u gradu sa neverovatnih 2,5 miliona posetilaca godišnje. Magična fontana ima 13 različitih koreografija – tri spektakla filmske muzike, šest klasične, jednu zaruzela, remiks 20. i 21. veka, remiks 80/90-ih godina i numeru Barcelona Freddieja Mercuryja i španske operske dive Montserrat Caballé.Najvažnija sporedna stvar na svetu može vas dovesti u prestonicu Katalonije i to pravo na stadioni muzej fudbalskog kluba Barselona, stadion Kamp Nou. Poseta stadionu i njegovom muzeju spadaju u jednu od najpopularnijih atrakcija grada. Za fudbalske zaljubljenike, gledanje utakmice u kojoj učestvuju svetske fudbalske zvezde je poseban događaj. Stadion je jedan od najlepših na svetu, a prima 98.800 gledalaca.

Dok se muški deo populacije zabavlja uz fudbalski meč, lepši pol će to vreme verovatno provesti u shoppingu. Damama su na raspolaganju tržni centri - Barcelona Glòriesi, La Maquinista i Bulevard Rosa sa mnogobrojnim prodavnicama obuće, odeće, sa barovima i restoranima. Glavne rasprodaje su tokom januara i februara i jula i avgusta, mada se i tokom ostalih meseci može naći veliki broj "krpica" po znatno nižim cenama.

Duh Mediterana pomešan sa Gaudijevim građevinama čini Barselonu privlačnom tokom cele godine. Upoznajte običaje Katalonaca, vidite koliko se odvajaju od Španije i kulturno sve više približavaju Francuskoj, probajte sangriju i uz pesmu do ranih jutarnjih sati ostanite na ulicama, prošetajte plažama Kosta Brave, zaronite u Sredozemno more i dozvolite mislima da slobodno otplivaju gde god žele. Budite slobodni, budite ono što jeste, osetite Barselonu ali pustite da i ona oseti vas…
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :