Banksy - WALL & PEACE

Datum objave:05.03.2007

Pročitano:6193 puta

Banksi je svetski poznat, bristolski grafiter čiji je umetnički rad često povezan sa politikom i sadrži dozu (ponekad crnog) humora. Stekao je brojne sledbenike šablonima koji predstavljaju satiru vlasti i modernog društva. Njegova umetnost kombinuje grafite sa tehnikom stencila. Poznato je da je ovaj umetnik, pod imenom Banksymus Maximus, odgovoran za nastanak izvesnog broja radova širom jugoistočne Engleske, osim toga, malo se šta o njemu zna. Iako je pokušao da prikrije svoj identitet, prema Gardijanu njegovo pravo ime je Robert Banks, rođen 1974; dok BBC kaže da se on zapravo zove Robin Banks.


Rad

Banksi je počeo kao crtač grafita slobodnom rukom, a onda je otkrio umetnost stencilovanja i brzo postao primećen. Banksijevi stencili su često specifični i sadrže različite slike ponekad kombinovane sa sloganima. Poruka je obično antiratna, antikapitalistička, antiestablišmentska ili slobodarska. Česte teme su životinje kao što su majmuni i pacovi, policajci, vojnici, deca i stariji ljudi. Najveći deo ove vrste umetnosti nije sačuvan. Mahom su dela uništili revnosni gradski zvaničnici, koji nisu prepoznali umetničke vrednosti i istorijski značaj amaterskih crteža na zidovima.


2003. godine u emisiji Turf War, održanoj u skladištu, crtao je na životinjama. Iako je RSPCA proglasio uslove odgovarajućim, aktivistkinja za zaštitu prava životinja zavezala se za šine u znak protesta.
Banksi je napravio dosta umetničkih podviga, uključujući:U Londonskom Zoo−vrtu - popeo se u kavez sa pingvinima i nacrtao 'We're bored of fish' slovima visokim 2 metra. 
U Bristolskom Zoo−vrtu - ostavio je poruku 'Keeper smells - Boring Boring Boring' u kavezu sa slonovima. 
Telefonska govornica - statua postavljena na javnom mestu, pošto joj je prethodila Statua pravde koja nosi duboke crne kožne čizme i donji veš, kao i njegova verzija „Mislioca“ sa čunjem na glavi.


U martu 2005 - postavio je svoje radove u Muzej savremene umetnosti, Metropoliten Muzej umetnosti, Bruklinski Muzej i Američki prirodnjački muzej u Njujorku.


Postavio je svoju sliku u Londonsku Tejt galeriju. 

Postavio repliku u prirodnoj veličini zatvorenika iz zaliva Gvantanamo u Diznilendu. Figura sa kapuljačom je postavljena u tematskom parku Kalifornija u delu posvećenom Planini grmljavina (Big Thunder Mountain) kojim saobraća vozić. Po svemu sudeći ostala je na tom mestu 90 minuta pre nego što je vožnja prekinuta a figura uklonjena. Banksijev predstavnik za odnose sa javnošću rekao je da je namera ovog poduhvata da se istakne težina terora kojem su izloženi osumnjičeni u kontroverznoj pritvoreničkoj jedinici koja se nalazi na Kubi.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :