Banja Luka Art Festival 2015: Regionalni festival nezavisne umjetničke scene!

Datum objave:04.08.2015

Pročitano:6166 puta

Datum održavanja: 27.08.2015 - 29.08.2015

Lokacija: Banja Luka

Ovogodišnji Banja Luka Art Festival se realizuje u periodu od 27. do 29. augusta 2015. godine na lokaciji Društveno Kulturnog Centra Incel (DKC Incel). BL'ART Festival je regionalni festival nezavisne umjetničke scene, koji četvrtu godinu za redom okuplja vodeće umjetnike, radnike u kulturi i aktiviste. Ovogodišnja tema festivala je „Dekonstrukcija (ne)kulture - (re)konstrukcija“.

 

BL'ART | Banja Luka Art Festival 2015: Regionalni festival nezavisne umjetničke scene!


Posjetioci festivala imaće priliku da posjete predavanja Vladimira Arsenijevića, književnika, publiciste i muzičara koji dolazi iz Srbije. Njegova knjiga “U potpalublju” je nagrađena NIN-ovom nagradom za književnost. Arsenijević je redovni kolumnista nekoliko časopisa na prostoru bivše Jugoslavije. Drugo predavanje na temu roda u klasičnom partizanskom filmu održaće Nebojša Jovanović iz Sarajeva. Jovanović istražuje jugoslovenski film iz pozicije feminističke filmske teorije. Njegovi tekstovi su do sada objavljeni u časopisima KINO!, KinoKultura i Hrvatski filmski ljetopis.


U sklopu programa projekcija filmova, prikazaće se dva ostvarenja crnogorskog reditelja i aktiviste Mladena Ivanovića, film “Godovi” i “Između rijeke I ljudi”. Tim HCKR će se predstaviti filmom Inge Kukobat “Delirium”, eksperimentalni film čije značenje proizilazi iz podsvjesnog. Kratki film “Sumrak zora” autora Aleksandra Markovića koji je imao nedavnu premijeru, publika će moći pogledati i na BL’ART Festivalu.

 

BL'ART | Banja Luka Art Festival 2015: Regionalni festival nezavisne umjetničke scene!


Za performativni dio programa je zadužena TANKA, kolektiv iz Tuzle koji će se predstaviti projektom QUEEF-a koji se sastoji iz 2D izlaganja (izložba I plakat) i 3D izlaganja (odjevni predmeti, reklamna galanterija). QUEEF za ciljeve ima edukaciju o LGBTTIQ+ populaciji i ukazivanje o neravnopravnosti spolova.


U alternativnoj galeriji DKC Incel-a biće postavljena izložba strip crtača i ilustratora Enisa Čišića. Enis takođe radi i za Marvel Comics, a posjetioci će imati priliku da saznaju više o njegovom radu i stripu tokom čitavog festivala. Drugi dio galerije je predviđen za promociju muzičkih i medijskih kuća, portala i udruženja nezavisne alternativne kulturne scene. Gosti su Marko Ristić, glavni urednik NOCTURNE MAGAZINE-a iz Srbije, Arnel Šarić, glavni urednik i novinar online magazina i radio emisije Izvan Svake Kontrole iz Sarajeva, Reggae HR iz Hrvatske i banjalučki BL BOOM Alter-Culture Association. U prostoru galerije održaće se i promocija knjige “Bantustan” u izdanju Kluba putnika, autora Uroša Krčadinca, Marka Đedovića i Lazara Pašćanovića.


Dnevni program festivala je predviđen i za graffiti i street art umjetnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije koji će oslikavati Društveno Kulturni Centar Incel.

 

BL'ART | Banja Luka Art Festival 2015: Regionalni festival nezavisne umjetničke scene!


U muzičkom programu koji prati sva tri dana festivala nastupaju bendovi ST!llness iz Hrvatske, Voda Nad Vodama iz Novoga Sada, Artan Lili iz Beograda, Shizomantra iz Banja Luke I banjalučka DJ-ica Marie Cherie s trenutom adresom u Beču.
Banja Luka Art Festival 2015 organizuje Udruženje Nezavisnih Stvaralaca i Aktivista “GETO” sa partnerima CK-13 iz Novoga Sada i AKC “Attack” iz Zagreba.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :