BANE JELIĆ: Vatreno, naelektrisano, ali sa merom!

Datum objave:17.03.2016

Pročitano:4604 puta

By:Milan B. Popović

BANE JELIĆ CD EAST - WEST / TAKE IT OR LEAVE IT


Izuzetni gitarista, kompozitor, instrumentalista i aranžer – kojeg je Srbija ikada imala – svakako je i Bane Jelić. CD sa ukupno devet numera (instrumentala, uglavnom) otvara možda i ponajbolja, pompezna i raskošna numera – The hymn of love. Ona svakako propagira i širi ljubav, na najbolji način. Traje jedan minut i trideset osam sekundi, ali sasvim dovoljno da vam privuče pažnju da CD odslušate do kraja, iako je bez teksta, reči, liriks-a, sve je sama muzička, melodijska i gitarsko klavijaturna umetnost. Nekada i sama muzika ostavlja pesnike poput mene, bez teksta. Ovaj CD je to uradio. Ostavio me je bez teksta, i svakako Bane Jelić zaslužuje mnogo više medijske pažnje ali ju je dobio na drugoj strani, u jednom momentu čak i estradnoj strani, sa grupom „Osvajači“.

 

BANE JELIĆ: Vatreno, naelektrisano, ali sa merom! | Recenzija Milan B. Popović

 

Kako god da bilo, Bane Jelić pobeđuje u monumentalnoj pesmi – Victory. U njoj je Bane Jelić ostavio svu svoju dušu, osmislio i odsvirao sve. Pesma „Victory“ sa svim svojim vatrenim soloima i krešendima, Banetovo je delo. Sjajno i izuzetno! Napomenuću da je za uvodnu numeru „The Hymn Of Love“, Milan Đurđević svirao klavijature, Bane Jelić bas gitaru i električnu gitaru a za setom bubnjeva bio je Vladimir Ružičić Kebac.


Skoro pa petominutna, zvučna dokumentacija pod imenom „Orthodox Warriors“ je megalomanska, široka, raskošna, detaljna, temeljna, naprosto jedna vanserijska vožnja, jedan dobar surf, notalno dobro programiran i usklađen sa emocijama gotovo svakog iole zainteresovanog slušaoca koji to ume da shvati, uvidi i da doživi. U njoj je Andrej Andrejević svirao klavijature kao i Žika Filipović, Stevan Nimćević na bas gitari, Čeda Macura za setom bubnjeva, i naravno, Bane Jelić kao vodeći gitarista. Maestralna kompozicija, nema se šta dodati niti oduzeti.


Zanimljivo je da Bane Jelić apsolutno menja atmosferu i ritam u transcendentalnom komadu „Atomic Tears“. On tu, nedvosmisleno, briljira, jer je uradio maksimalno sve što se moglo uraditi dok je u pozadini, za klavijaturama, imao legendarnog Milana Đurđevića.


Zanimljivo je i interesantno da u numeri „Key of life“, iznenadno, možemo čuti narativni tekst na srpskom jeziku.
„The Life Of The World To Come“ je skoro pa minutna zatvarajuća numera na disku koja je kompletno Bane Jelićevo delo, koja se može nazvati i svojevrsnim „fejd autom“ ovog vanserijskog dela na kojem je, pored pomenutih, dalo doprinos još sijaset izuzetnih muzičara i kompozitora. Odličan CD. Vredi poslušati i imati u privatnoj kolekciji!


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
Pera Peric
28.03.2016 16:19
Go kurac od gitariste!


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :