BANE JELIĆ: Ispred ovdašnjeg vremena, a u koraku sa svetom!

Datum objave:04.08.2016

Pročitano:6884 puta

By:Milan B. Popović

BANE JELIĆ CD UNIVERSE / PGP RTS
Malo ko je do tančina upoznao sveobuhvativnost umetničkog talenta i znanja, sa ove i one strane gitare od šest, sedam pa i osam žica na kojima svira Bane Jelić. Imao sam u više navrata prijatne razgovore sa darovitim, vrednim, nenametljivim, nežnim, sofisticiranim, inteligentnim, gitaristom i kompozitorom, Banetom Jelićem. Nije dovoljno samo na mah poslušati njegov album „Universe“, objavljen za vodeću domaću izdavačku kuću – PGP RTS.

 

BANE JELIĆ CD UNIVERSE / PGP RTS

Bane Jelić


Ono što je svakako interesantno pomenuti i podcrtati, jeste da ga je -sad već ne i takom mladom po godinama - ali željnom saznanja iz ne samo gitarskog dometa i plana- već i iz književnosti koja ga opija i privlači, književnost koju on upija u sebe, i koja i njega samoga tera da piše romane, kratke priče i pesme. Pa i slikarstva u slobodno vreme. Malo ko to iz rokenrol novinarske fele i javnosti a publike posebno to – zna! Očekuje se njegov književni prvenac, knjige pod nazivom Ognjeno ogledalo.


Vanserijski talentovani gitarista Bane Jelić je sa publikom podario CD sa, ni manje ni više, nego 15 (petnaest) instrumentala, u kojima on briljira. To je u njegovom slučaju tako i nikako drugačije! Treba napomenuti da je na nekima od pesama, Bane Jelić imao podršku izuzetnih i kompleksnih, darovitih muzičara poput: Milana Đurđevića, Stevana Nimčevića Đorđa Jankovića, Dejana Grujića, Puniše Bili Kinga, Andreja Andrejevića, Gorana Marinkovića i Ninoslava Lukovnjaka. Svi oni su upotpunili ovaj Banetov koncept koji za finalnu istancu, pred nama, evo, vidimo i čujemo, predstavlja vanserijsku ipresivnu i van univerzuma dobru baklju koja vatreno pršti i pali na sve strane, donoseći prkosnu osnovnu rokenrolu, pa delimično i dopadljiv metal zvuk u virtouznim solažama, Banetovu svestranu atmosferu i energiju.


Bilo bi sjajno ukoliko bi diskografska kuća Pgp-Rts ili neka druga ponovo objavila ovo remek delo, ili ga barem doštampala. Nije lako izdvojiti favorite na ovoj „Universe“ kompaktnoj disketi. Ni nemojte, jer favorita, ubeđen sam, rećićete i vi nakon slušanja albuma u samom startu, ima upravo toliko, gorepomenutih - petnaest. Toliko ih je navežbano, osmišljeno, snimljeno, narezano na kružnim putanjama ovog CD-a. Bane Jelić svakako spada u grupu najboljih evropskih gitarista današnjice.

 

Javno bravo za kristalno jasan i avangardno gitarski zvuk i ugođaj vanserijskog ranga i kalibra!


vrh strane
Tagovi:
Komentari (1)
Pošalji komentar
Mirko
02.09.2016 08:07
POvakav hvalospev o liku koji je karijeru zasnovao na pokusaju kopiranju Steve Vai i na kradji riffova i melodija, a da ne pricam narodnjacenje i svadbarije ... dajte ljudi stvarno! Realno u Srbiji u ovom trenutku postoji hiljadu boljih i vaznijih gitarista. Ovaj magarac nije ispred vremena ovde. On je ostao u osamdesetim. Hocete gitarsite koji su u korak sa vremenom, pisite o Davidu Micicu, Dusanu Svilokosu, Alek Darsonu ...


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :