BALKANIMA 2015: Počinje 12. Evropski festival animiranog filma u Beogradu!

Datum objave:05.10.2015

Pročitano:5669 puta

Datum održavanja: 06.10.2015 - 10.10.2015

Lokacija: DKSG, Beograd

PREMIJERE NAJNOVIJIH ANIMIRANIH FILMOVA, BOGAT PRATEĆI PROGRAM I RADIONICA STOP-TRIK ANIMACIJE NA BALKANIMI

Evropski festival animiranog filma BALKANIMA se otvara u utorak 6. oktobra izložbom “Dobro došli u Geto 4” Bobana Savića u 19 sati u Galeriji Doma kulture Studentski grad, nakon čega u 19:30 je otvranje izložbe Dušana Kastelica “Prvih 50 godina” u Velikoj galeriji DKSG, a od 20 časova je svečano otvaranje festivala i projekcija Prvog takmičarskog programa u Velikoj sali.

 

BALKANIMA 2015: Počinje 12. Evropski festival animiranog filma u Beogradu!

Najveći beogradski festival animacije sa međunarodnim renomeom će, od 6. do 10. oktobra, prikazati atraktivne, vizuelno bogate i tehnički intrigantne animirane filmove prikazivane na najvećim svetskim festivalima animacije u Otavi, Anesiju, Zagrebu i Hirošimi.

Selektori Miloš Tomić, Marija Lazarevski i Mihajlo Dragaš su od 520 filmova koji su pristigli na konkurs odabrali preko 100 najnovijih animiranih filmova iz 28 evropskih zemalja za takmičarski program (autorsku i studentsku takmičarsku selekciju) i za panoramu. Festival će ugostiti oko 30 autora animiranih filmova iz inostranstva. Poznati svetski autori, animatori, ilustratori, strip autori, novinari, kompozitori, producenti, kao sto su Nensi Denej-Felps iz Belgije, Dušan Kastelic iz Slovenije i Boban Savić-Geto iz Srbije biće članovi međunarodnog žirija, dok će u okviru studentskog žirija zasedati Koke Riobo Kortes iz Španije, Marica Kicušić i Miroslav Jelić iz Srbije.

 

BALKANIMA 2015: Počinje 12. Evropski festival animiranog filma u Beogradu!

Legende svetske animacije, estonski reditelj Prit Parn i poljski autor Jerži Kuća će prikazati svoja najnovija ostvarenja, kao i njihove mlađe kolege, popularni autori Sintis Lundgren, Nils Hajdinger i Dahi Dženg.

Veliku pažnju na festivalima u svetu izazvao je estonsko-hrvatsko-danski film “Život sa Hermanom Rotom“ Sintisa Lundgrena koji je, kroz duhovitu priču o aljkavom pacovu u čiji život ulazi jedna uredna mačka, uspeo da osvoji srca publike i niz nagrada. Zanimljiv je najnoviji animirani film „Bečka krv“ hrvatskih autora Zlatka Boureka i Pava Štoltera rađen tradicionalnom tehnikom animacije na celu.

Posetioce ovogodišnje BALKANIME očekuje i bogat prateći program. Zemlja gost ovogodišnje BALKANIME je Slovenija, te će specijalni program, realizovan u saradnji sa Društvom slovenačkog animiranog filma D'SAF, obuhvatiti projekcije slovenačkih animiranih filmova, predstavljanje filmova i izložbu Dušana Kastelica, poznatog animatora, ilustratora, grafičkog dizajnera, programera video igrica.

 

BALKANIMA 2015: Počinje 12. Evropski festival animiranog filma u Beogradu!

Jubilej 70 godina grčke animacije biće obeležen gostovanjem Vasiliosa Karaniconisa predsednika upravnog odbora grčkog ogranka ASIFA (Međunarodnog udruženja animatora), koji će predstaviti grčku animaciju u periodu od 2011. do 2014.

Master čas Nika i Nensi Felps predstavljaće svojevrsno putovanje kroz istoriju animiranog filma, sa fokusom na odnos između animacije i muzike i uz diskusiju o stilskim vizijama između reditelja i kompozitora.

U okviru dečjeg programa, u subotu 10. oktobra, biće prikazano osam animiranih filmova u trajanju od 45 minuta, koji dolaze iz Rusije, Francuske, Nemačke, Švajcarske.

Besplatna radionica stop-trik animacije Miloša Tomića začačkaće osnove ove tehnike i uz mnoštvo primera i priča iz mnogih drugih oblasti osposobiće i možda inspirisati učesnike da se konačno i sami počnu baviti animacijom ili nekom drugom, svojom neostvarenom pasijom. Broj učesnika je ograničen, a mogu se prijaviti zainteresovani uzrasta od 14 do 66 godina.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :