Barutana klub Beograd

Avangardna senzacija: Sao Paulo Underground na Beogradskom džez festivalu

Datum objave:26.07.2016

Pročitano:4322 puta

Datum održavanja: 29.10.2016

By:Milica Ševarlić

Lokacija: Dom Omladine, Beograd

Sao Paulo Undergorund, jedan od najznačajnijih savremenih avangardnih džez sastava, nastupiće po prvi put u Srbiji u okviru 32. Beogradskog džez festivala u subotu 29. oktobra (23h) na koncertu u Domu omladine Beograda. Bend predvodi Rob Mazurek, legenda čikaške scene, poznati američki kompozitor, improvizator i vizuelni umetnik.

 

Sao Paulo Underground / Foto: Jason Marck

Mazurek, jedan od najsnažnijih kompozitora improvizovane muzike svoje generacije u SAD, uspeo je da se istakne na džez sceni u Čikagu 90-ih godina. Trenutno komponuje i nastupa sa nekoliko sastava, uključujući Exploading Star Orchestra, Pharoah and the Underground, Chicago Underground Duo, Black Cube SP, Pulsar Quartet i Sao Paolo Underground, u kojima može da iskaže sve specifičnost svoje muzičke ličnosti.

Priča o Sao Paulo Underground počela je kad su 2006. godine Rob Mazurek (Exploding Star Orchestra, Black Cube SP, Pulsar Quartet, Rob Mazurek Octet) i Mauricio Takara (M.Takara 3, Hurtmold) objavili debi izdanje “Sauna: Um, Dois, Três”, koji je osvojio mnogo međunarodnih priznanja, te počeli da nastupaju uživo kao duo. Guilherme Granado (Bodes e Elefantes, Hurtmold) i Richard Ribeiro priključuju se 2008. godine, kada ansambl objavljuje drugi album “The Principle of Intrusive Relationships” – prestižni The Wire uvrstio ga je u najboljih top 50 izdanja u 2008 godini. Treći album “Três CabeÇas Loucuras” kvartet objavljuje za uglednu kuću Cuneiform u 2011. godini, a Time Out Chicago je ovaj album stavio na listu najboljih 10 izdanja u toj godini.

U svojoj poslednjoj inkarnaciji Sao Paulo Underground su moćan trio, u čijoj su postavi Rob Mazurek (kornet i elektronika), te dva meštana Sao Paula – Mauricio Takara (kavakinjo, perkusije, elektronika) i Guilherme Granando (klavijature, sempler, sintisajzer, vokal). Ovaj sastav nastupa kao uzbudljiv postmoderni orkestar, kog odlikuje blistava zvučna tekstura, zavodljivi elektronski bitovi, neskriveno lepa melodija, mnoge nepredvidive impovizacije i žestoka, razdragana međuigra muzičara.

Četvrto i najskorije izdanje “Beija Flors Velho E Sujo”, moćan je set koji predstavlja oslonac za sve koncertne nastupe, pa i onaj koji će se desiti na Beogradskom džez festivalu.

 

Sao Paulo Underground / Foto: Jason Marck


“Ekstatičani smo i potpuno nepredividi, muzika potiče od tri različite ličnosti i ujedinjuje se u ideji večne ljubavi, ideji o probijanju na drugu stranu, kroz moćni i prelepi zvuk", kaže Mazurek, veteran uništavanja žanrovskih konvencija. Umesto da se proteže da bi stvorio produžene improvizujuće letove, trio donosi niz kratkih ekspolozija, od kojih svaka izaziva muzički incident. Neustrašivi istraživači zvuka nastavljaju svoju potragu u misterijama zvuka: “Zvuk mora da ima takav potencijal da bude podeljen, poljubljen, potopljen, polomljen, zakopan i katapultiran u nove dimenzije, kako bi podstakao dijalog sa univerzumom”, ističe Mazurek.

 

Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 800 dinara preko EVENTIM mreže. Ulaznica će važiti i za nastup izvođača koji će naknadno biti objavljen, u terminu od 00:30h iste večeri.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :