Autobiografika – Dušan Petričić u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Datum objave:10.10.2008

Pročitano:8540 puta

By:Tanja Beljanski


U četvrtak 2. oktobra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu svečano je otvorena izložba čuvenog srpsko-kanadskog karikaturiste i ilustratora Dušana Petričića rođen 1946. godine).
 

Izložba Autobiografika predstavlja pregled opusa ovog umetnika. Tokom protekle četiri decenije, Petričić je objavljivao radove u najznačajnijim srpskim, kanadskim i američkim dnevnim i nedeljnim novinama. Ilustrovao je trideset i tri knjige za decu i odrasle gde je oblikovao grafička rešenja koja su ulepšala detinjstvo mnogim generacijama mladih Jugoslovena i Kanađana. I dalje nastavlja istim tempom! Svake godine se pojavi bar jedna nova knjiga koju je Petričić ilustrovao.Autobiografika je retrospektivna izložba, a galerijski prostor Muzeja primenjene umetnosti je diktirao određene uslove prezentacije radova. Bilo je nemoguće predstaviti celokupan opus Dušana Petričića, koji čini nekoliko hiljada radova. Iz beogradskog perioda Petričićevog stvaralaštva (1965-1991), predstavljena su neka od najznačajnijih rešenja za opremu dečije knjige, plakate i kalendare, zatim karikature i ilustracije koje su objavljivane u Književnim novinama, Vidicima, Poletarcu, Kekecu, Večernjim novostima, TV novostima, Ekonomskoj politici, NIN-u, itd., kao i razna druga grafička rešenja (crteži za animirane filmove, pozorišnu kostimografiju i špice ili scenografije za televizijske emisije) koja je radio tokom boravka u Beogradu.


Posle kratkog boravka u Rimu (1992-1993), odlaskom u Toronto avgusta 1993. godine, Petričić se prilagođava tržišnim američko-kanadskim principima, gde nema uslova za nastanak ovih „drugih grafičkih rešenja“. Iz kanadskog perioda izložene su karikature i ilustracije za The New York Times Book Review, Wall Street Journal, The Toronto Star i Scientific American. Na izložbi su predstavljene i ilustracije za dečije knjige za koje je Petričić dobio veliki broj nagrada u Kanadi.Karikaturista, ilustrator, dizajner, animator i portretista, Dušan Petričić je prvenstveno humorista koji i dalje pleni specifičnim smislom za duhovit pristup temama kojima se bavi. Njegovo stvaralaštvo tokom boravka u Beogradu postalo je osnov kasnijeg razvoja srpske ilustracije dečijih knjiga, karikatura univerzalnih tema i humorističnih grafičkih rešenja propagadnih materijala (animirane knjižice, plakati, kalendari...). Prelaskom u Toronto, Petričić postaje jedan od vodećih karikaturista i ilustratora knjiga za decu u Kanadi i SAD-u.

Na izložbi Autobiografika u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu po prvi put možemo uporediti ova dva dela njegovog obimnog opusa. Povodom prethodne Petričićeve izložbe u Muzeju primenjene umetnosti, održane pre tri decenije, Adam Puslojić je napisao da je on „karakterista“, a ne „karikaturista“: „U onim najboljim domašajima, tvorevine ovog umetnika imaju u sebi vrhunske vrednosti klasičnog crteža, ali i magičnu dimenziju mišljenja, ideju zgusnutu do esencijalnog znaka i korena.“ Ovaj način likovnog razmišljanja je i dalje prisutan u Petričićevim radovima, a kvalitet prilagođavanja različitim izazovima i rada na različitim tematskim problemima, uz neprestanu invenciju na planu prikazivanja karaktera svojih junaka, čini Petričića jednim od najkompleksnijih umetnika današnjice.
 
Kustos izložbe: Slobodan Jovanović, kustos, Odsek za savremenu primenjenu umetnost
 
16. oktobar 2008. u 18 časova – Promocija knjige Ema i jež koji nestaje Davida Albaharija, ilustrovao Dušan Petričić (Zepter Book World)
 
Izložba je postavljena do 26. oktobra 2008.
 
 vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :