Asp THE GreAt: VJ-ing bez muzike i nema previše smisla!

Datum objave:12.02.2015

Pročitano:6327 puta

By:Zenić Saša

Almir Kukić radi pod umetničkim imenom „Asp THE GreAt”, dolazi iz Travnika, Bosna i Hercegovina. VJ-ingom vizualnom umetnošću bavi se dugi niz godina radeći uglavnom evente elektronske muzike, koncerte, ali i sve ostale velike događaje za koje su potrebne usluge vrhunskog VJ-inga.

 

Asp THE GreAt | photo by Armin Sestic

Asp THE GreAt | photo by Armin Sestic

Imena na čijim je događajima nastupao su sve vrhunska imena elektronske scene kao što su: Carl Cox, Faithless Sound System, David Morales, Chris Liebing, Westbam, Tom Novy, Umek, Roger Sanchez, David Ferrer, Marko Nastić... Značajniji festivali na kojima je ostvario nastupe su: Dominium (BiH), Discotheque Riva (Cro), Paradise Grooves (BiH), Brodolom (BiH), Bachvice beach fest (Cro), United moves fest (BiH), Lunar (BiH). Almir je radio i koncerte pop rock bendova i izvodjača: Majke, Laka, Nina Badric, Divanhana, Mostar Sevdah Reunion, Kazoo, a posebno je ponosan jer je tri puta sam radio centralni doček nove godine u Sarajevu!

 Kada i kako si počeo da se bavis VJ-ingom?

U srednjoj školi sam obilazio evente i kao i mnogi u to vrijeme, bio impresioniran elektronskom muzikom i kulturom koja je prati. VJ-ing, tada nisam ni znao da se tako zove, privukao mi je pažnju na nekom eventu u Zenici, mislim da je party bio u nekom napuštenom prostoru bivšeg kina, ako se dobro sjećam, kada sam slučajno stajao blizu zvučnika i zapravo prvi put vidio nekoga da bira i reprodukuje šarene video klipove. Počeo sam tražiti više informacija o čemu se zapravo radi i tako je sve počelo. Ne znam tačno koliko vremena je prošlo od tada, ali prvi nastup imao sam na malom techno partiju u Travniku krajem 2004. godine. Taj plakat još uvijek imam u sobi! :)

 Kakva je po tvom misljenju VJ scena u EX YU regionu, i da li ona uopšte postoji?

Pa vjerovali ili ne, postoji. Možda nije toliko eksponirana u medijima, ali dosta ljudi se bavi VJ-ingom. Sve velike ekipe koje se bave iznajmljivanjem video tehnike, led zidova, plazmi i projektora uglavnom imaju i VJ-a. Malo nas je kao što sam ja, da nismo zaposleni u takvim firmama i da ovo radimo kao “freelanceri”.

Ja sam imao sreću da u dosadašnjem radu upoznam dosta različitih likova koji se bave VJ-ingom i vidim kakav je njihov način rada. Ono što vam mogu reći, da su pristupi dosta različiti i da je iskustvo raditi sa takvim likovima zaista dragocjeno. Skoro svako od njih ostavio je upečatljiv trag koji je postao standardni dio mog seta.

 Kako se posmatra na VJ-ing u svetu i da li imaš nekog omiljenog VJ-a?

VJ-ing je danas normalna stvar. S obzirom da se VJ-ing veže za tehniku, ubrzani razvoj tehnike zadnjih desetak godina omogućio je i ubrzani razvoju ovog vida umjetnosti. Možda najbolje govori situacija da se prije desetak godina VJ spominjao relativno rijetko, dok danas veliki festivali uglavnom u najave stavljaju i imena VJ-eva.

Ipak, VJ nikada nije zvijezda, u prvom redu jer bez muzike i VJ-ing nema previše smisla. VJ je danas tretiran kao dodatni momenat koji svakom eventu daje jednu novu, koliko interesantnu toliko i obaveznu notu u današnjem modernom izgledu stage-a.

Možda najočitiji primjer implementacije vrhunskog VJ-inga je nastup Madonne na Superbowl-u 2012. godine. Zamislite kakav bi to nastup bio bez Vj-inga i sami ćete vidjeti koliko su zapravo projekcije bitne.

 Kako vežbaš, i kakva oprema ti je potrebna za vežbu i nastup?

Oprema koju koristim zapravo je dosta slična opremi koju koristi DJ. Trenutno se sastoji od Xone i NI midi kontrolera, video procesora, kaptivatora i specijalne kamere koja se može programirati.

Što se tiče priprema za nastup, uglavnom se trudim da preslušam što je moguće više setova umjetnika koji nastupaju, sa pretpostavkom da će i na eventu na kojem radim miksati sličan stil muzike. I naravno, pokušavam da pronađem i kreiram najbolje animacije koji idu uz tu muziku.

Koliko obično traje jedan VJ nastup? Da li ide non stop ili je podeljen u setove?

Moj nastup standardno traje 4-5 sati, nekada i više, ako atmosfera bude dobra. U kraćim nastupima jednostavno ne uspijem da kreiram i reprodukujem sve što želim, tako da mi višesatni nastupi bolje odgovaraju.

 Da li za VJ nastup moraš znati repertoar ili projekcija sama prati beat-ve :-)?


Ako je event elektronske muzike, onda uvijek pratim DJ-a. DJ je uvijek zvijezda i VJ treba da upotpuni njegovu muziku kreacijama koji će audio putovanje učiniti boljim, atmosferu učiniti nezaboravnom a publici pružiti vrhunski audiovizuelni doživljaj.

Na koncertima ili nekim drugim eventima koje sam radio, uglavnom se dobije scenario koji se prati. Ponekad organizator traži da se prati neki detalj na pozornici koji će umjetnika bolje da istakne, uglavnom da animacije budu u skladu sa bojom rasvjete ili da budu tamnije kako bi se bolje istakli laseri ili lightshow.

 Asp THE GreAt za sada uglavnom nastupa u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a voleo bi da radi i u Srbiji, ukoliko neko želi da ga kontaktira, može to uraditi preko Urban BUG-a ili putem maila asp.the.great@gmail.com.
 

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :