Artshop - Lavirint by Dragana Dubljević

Datum objave:20.02.2013

Pročitano:5497 puta

Lavirint je handmade radionica u kojoj se mogu pronaći redizajnirane vintage stvari, kao i pregršt stvari za uređenje doma, a iza nje stoji Dragana (1979) iz Novog Sada. Ogledala, police, držači za knjige, suknje, haljine, sakoi, cegeri i još mnogo džiža bidža izradila je i preradila Dragana, koja je član Art Shopa, a za Urban Bug pričala je i o svom radu i o sebi. Ona voli boje, aplikacije, da slika po materijalu, da unosi novi duh u zaboravljene stvarčice iz starih plakara.Da li je teško prodati autorsko, odnosno unikatno delo?

Svako autorsko delo nosi i donosi nešto novo i posebno, kako za samog autora, u ovom slučaju mene, tako i za osobu koja to prepozna kao nešto što odgovara njenom karakteru ili samoj estetici.  Koji god komad da sam napravila, on je kad tad pronašao put do svog vlasnika, što je predivna stvar i to je nešto što ne prestaje da me izenađuje i raduje.

Koliko su ona zaista cenjena? 

U državi u kojoj živimo i stvaramo, autorska dela su potcenjena, ali to je već izlizana i stara priča. Dodala bih samo da kao autor nemam lažnu predstavu o svetu, iako imam razvijenu maštu kao i osećaj za nerealno, te u skladu sa tom pravom slikom stvari, saznanjem o ekonomskoj moći, da ne kažem nemoći,  pokušavam da sarađujem sa „konzumentima“ mojih radova, ne precenjujući svoj rad. Naravno da neretko slušamo o tome koliko je drugačija stvar sa autorskim delima u svetu, ali mi smo tu gde smo i situacija je takva kakva je, te treba da imamo razumevanja za to. Iskreno, veoma bih volela kada bih mogla jedino time da se bavim, a ne da radim jedan „pravi“ posao za platu, a ovaj „lepi“ posao iz ljubavi, ali za sada je to nemoguća misija.Gde nalaziš inspiraciju? 

Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe i u sebi. Nikada mi je ne manjka (osmeh).

Šta je danas u trendu? 

U trendu su stvari koje se vraćaju iz prašnjavih bakinih regala, u poslednjih par godina sve je više zaljubljenika u vintage, kako asesoar, garderobu, pa čak i goblene. Iako ne volim reč trend, rekla bih da je u trendu biti retro.

Da li ga pratis? 

Trend prati mene. Ne šalim se,  iskustvo je tako pokazalo da sam skoro uvek bila korak ispred vremena, imam čak i mali problem s tim, ali trudim se da ne gubim živce tako lako (osmeh). Ilustrovala bih ovaj iskaz primerima iz prošlosti: davne 1997. godine napravila sam prvi stimPank (tada ovaj naziv nije bio ni u najavi tako da sam ja taj moj pravac nazivala džankArt pošto sam pravila figure od metalnog otpada koji sam pronalazila na ulici), a „babske“ haljine sam prekrajala i nosila pre čitave retro/vintage fame iz izloga.  Neki ovo mogu da protumače kao oličenje moje „skromnosti“, ali baš me briga (osmeh).

Sta bi poručila našim čitaocima?

Svima bih poručila da otvore svoje srce. Da se bez straha gube i pronalaze u sebi.
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :