ARTSHOP - Jelena Zalović Jecka: Uterivanje dugova, neophodno umeće umetnika!

Datum objave:20.02.2013

Pročitano:5059 puta

“Umetnik ne samo što treba da se bavi idejama i realizacijom, već mora da vodi računa i o papirima, odnosno da bude knjigovođa. Takođe mora da bude dobar menadžer da bi svoj rad uspeo da plasira na željeno mesto”, kaže za Urban Bug Jelena Zalović Jecka, umetnica, član Art Shopa.Ona dodaje da kada umetnik postane vidljiv na umetničkoj sceni i kada mu je rad tražen, on mora da bude i enterijerista, ali i dobar pregovarač. “Kada krene prodaja i interesovanje za vaš rad, dolazi do izražaja vaša nova veština koja je više nego potrebna, a to je uterivanje dugova. Ako zapostavite tu veštinu, možda i ne dobijete svoje pare”, objašnjava Jecka.


 
Jelena se umetnošću bavi od malih nogu. Kao mala provodila je vreme u vikendici kalemeći voće, zidajući kuću, oštreći sekiru… nakon čega se vraćala crtežima. U VII razredu OŠ osvojila je 1. mesto na Dečijem oktobarskom salonu, što je presudilo da 1991. godine upiše Srednju školu za dizajn.
 
Ona kaže da je tokom "čuvenih" devedesetih godina, za vreme embarga, krize, dizelaša... bila buntovnik, punker, uvek orna za kreativno izražavanje i lude kreacije. “U tom periodu najviše me inspirisao film, uglavnom filmovi 80-ih. Tada sam napravila seriju šešira od žice i najlon čarapa, koje sam izlagala na prvoj reviji Klika”, objašnjava Jecka.


 
Međutim, kada je videla godišnju izložbu na FPUD, shvatila je da je keramika prava stvar za nju – taj spoj skulpture i slikarstva. Za vreme studija keramike, počela je da pravi narukvice od kože, a inspiraciju je našla u bilijar-džez klubu u koji je izlazila u tom periodu. “Kada igraš bilijar šaka i ruka su u prvom planu i tako sam počela da prodajem narukvice, iz hobija”, kaže ona.
 
Jelena je svoj posao proširila, pa je počela da izrađuje torbice, tašne, futrole za gedgete, ogrlice za kućne ljubimce, priveske, rajfove, a time je i njeno interesovanje za izradu predmeta od kože raslo. Nekoliko meseci provela je kod našeg najstarijeg rukavičara Milana Čankova učeći taj zanat, a želja da pravi cipele odvela je do majstora Daneta, stilskog obućara. Smatra da u životu čovek treba da bude optimista, entuzijasta, da voli svoj posao, menja ideje sa ljudima i da teži boljem, stoga Jelena pored izrade modnih accessoriea trenutno radi na novim idejama - kožnim kapama, kačketima i maskama.
 
Jelena Zalović Jecka rođena je 1976. u Beogradu, gde živi i radi.  Završila je srednju Školu za dizajn, industrijski dizajn i enterijer, a posle srednje upisuje Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, odsek keramika. Diplomirala je 2000. godine na unikatnoj keramici, skulpturama cyber dinosaurusa.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :