Artan Lili dobitnici nagrade "Milan Mladenović"

Datum objave:23.09.2019

Pročitano:1403 puta

Lokacija: Beograd

Nagrada Zadužbine Milana Mladenovića za muzičko delo od izuzetne umetničke vrednosti nalazi svoj smisao u pravovremenom prepoznavanju talenta i ohrabrivanju vrednih autora i izvođača u njihovim naporima da istinskoj kreaciji pridaju važnost kakvu ona zaslužuje. Svrha Nagrade je da ih podrži u odnosu prema umetnosti kakav je negovao Milan Mladenović, a koji podrazumeva stavljanje integriteta umetničkog dela iznad svakog oportunizma. Uprkos beskompromisnom i nepokolebljivom stavu, Milan je, ne ublažavajući nijedan element plemenitosti svog umetničkog i ljudskog koncepta, uspeo da dotakne živote izuzetno velikog broja ljudi. Time je dokazao da muzika lišena banalnosti itekako ima šanse da bude prihvaćena i da brojnost potencijalne publike nije srazmerna podilaženju najnižim formama ukusa i afiniteta.

 

Artan Lili

Na ovogodišnji konkurs za dodelu nagrade Zadužbine Milana Mladenovića stiglo je 126 muzičkih dela iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, prostora koji je Milanova muzika obeležila na najbolji mogući način. U uži izbor ušlo je sledećih dvanaest ostvarenja:


D.E.P.R.A. - Artan Lili Srbija,
O ljubavi - Bohemija, Srbija
Dobar zvuk - Bonaster, Hrvatska
Đuskanje ne pomaže - Buč Kesidi, Srbija
Snov mojih sanj - Cosmo Daivat, Slovenija
Kazaljke Hristina, Srbija
EJO/Ethno Jazz Orchestra, Srbija
Deset dana Discommunication - Emina Bajtarević/Vimoksha, Bosna i Hercegovina
Snijeg - Igor Božanić, Bosna i Hercegovina
Bol - Lakiko, Bosna i Hercegovina
Adio, trafikonte! - Valentino Bošković, Hrvatska
Dole - 3mačke100 godina, Srbija

Odlukom žirija nagadu je osvojila pesma D.E.P.R.A, autora muzike Bojana Slačale, Romane Slačale, Marka Ajkovića, Ivana Šćopulovića, autora teksta Bojana Slačale u izvođenju beogradskog sastava Artan Lili.

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA: Kompozicija „D.E.P.R.A." zadovoljila je sve kriterijume koje muzičko delo čine izuzetnim. To je originalno, duboko individualno, stilski dosledno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talenat i veštinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem. To su samo najvažniji, ali ne i jedini razlozi koji su Artan Lili i Bojana Slačalu, jednog od najtalentovanijih autora novije generacije, izdvojili u konkurenciji od preko 120 dela od kojih nijedno nije bilo za potcenjivanje. Iskreno čestitamo dobitnicima i želimo im da se dalje razvijaju i napreduju pred očima mudre, zahtevne i zahvalne publike.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :