Art to Science – Science to Art: Izložba koja spaja umetnost i nauku

Datum objave:08.07.2017

Pročitano:5937 puta

Datum održavanja: 14.07.2017

By:Ivana Vraneš

Lokacija: Galerija Progres

Međunarodna izložba Art to Science - Science to Art otvorena je sinoć u galeriji Progres, a održava se pod pokroviteljstvom Tesla Science Foundation, SAD. Izložba je okupila umetnike Srbije, Slovenije, Crne Gore, Grčke, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a među njima su Nikola Žigon, Jelena Kršić, Mihailo Stošović, Gala Čaki, Viktor Kiss, Dušica Pejić, Miroslav Lazović, Gordana Tomić, Ivan Gračner, Vukašin Milović, Aleksandra Grbović, Angel Korunovski, Goran Ćetković, Ivana Milev, Panagiotis Kalogiannis, Nataša Budimlija, Velizar Krstić, Manolis Yiannadakis, Tajana Kajtez, Slobodan Savić, Nenad Milovanović, Marija Tanasković Papadopulos, Mihailo Petković, Bojana Križanec, Matej Bizovičar, Bojan Mikulić i Milica Savić.

 

Nikola Tesla - delo Viktora Kiša

Delo Viktora Kissa 

 

"Postoji u vasioni neko jezgro otkuda dobijamo svu snagu, sva nadahnuća... ono nas večno privlači a ja osećam njegovu moć I vrednosti koje on emituje celoj vasioni I time je održava u skladu."


Nikola Tesla

- Iz istog jezgra, nauka i umetnost su u prirodnoj vezi i preklapanju. Obe sadrže ideje, teorije i hipoteze. Metaforički, umetnik i naučnik su jedno isto - istakla je Milica Savić, direktor za umetnost i tehnologiju The Science Tesla Foundation.

 

Art to Science - Science to Art

Umetnici su kroz tehnike slikanja, vajanja i konceptualne umetnosti, sopstvenom inspiracijom ,nadahnućem i doživljajem u najrazličitijim materijalima oblikovali likovne forme pokazujući ono što Tesla može biti, što Tesla jeste ili ono što nam je ostavio u nasleđe.

 

Art to Science - Science to Art

Dela ove izložbe pripadaju modernoj, apstraktnoj umetnosti, te tako većina dela nosi i takve nazive. Izložba se organizuje povodom 161 godine od rođenja Nikole Tesle i 125 godina od jedinog njegovog boravka u Beogradu, i biće otvorena do 14. jula.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :