ART ANIMA: Četvrti festival fantastične književnosti prvog vikenda u junu

Datum objave:30.05.2017

Pročitano:3935 puta

Datum održavanja: 03.06.2017 - 04.06.2017

Lokacija: Polet

IV Festival fantastične književnosti Art-Anima održava se tokom narednog vikenda, 03. i 04. juna u klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd). I ove godine manifestacija će doneti brojne tribine, promocije i predavanja o aktuelnim temama iz domena fantastične književnosti.

 

 

 

Manifestaciju će u subotu 03. juna u 14 časova otvoriti razgovor sa piscima Otom Oltvanjijem i Zoranom Stanojevićem, koji će biti fokusiran na različite pristupe fantastičnoj književnosti kako sa stanovišta prevođenja, tako i proznog stvaralaštva. 


Od 15 časova biće predstavljena antologija regionalne kratke priče fantastike „Regia Fantastica 2“ koju je objavilo beogradsko Udruženje građana Sci&Fi, a od 16 časova biće upriličena tribina „Tolkin i mit, istorija i arhetip“ – o Tolkinovom odnosu prema mitovima, ali i o njegovom odnosu prema pređašnjim književnim tradicijama.

U 18 časova predviđena je promocija obimnog izdanja „Sokolar“, kojim poznati srpski pisac fantastike Vladimir Lazović obeležava 40 godina književnog rada.

Od 19 časova biće upriličeno predstavljanje knjige „Zatočnik pete sile“ dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović o stvaralaštvu našeg svetski priznatog pisca Zorana Živkovića. A program prvog dana Festivala zatvara predavanje dr Dejana Ognjanovića o uticaju velškog pisca Artura Makena na stvaralaštvo kultnog autora žanrovske književnosti i majstora strave H. F. Lavkrafta.

Festival fantastične književnosti nastavlja se u nedelju od 15 časova multimedijalnim predavanjem „Fikcija, fantastika i pank žanr u književnoj fantastici“ Igora Vujčića. Od 16 časova dramaturg Mihajlo Vitezović održaće predavanje o filmskoj adaptaciji novelete „Priča tvog života“ Teda Ćanga u filmsko ostvarenje „Dolazak“.

U 17.30 sledi tribina „Za i protiv ekranizacije: Džordž R.R. Martin“ na kojoj će dr Ljiljana Gavrilović i dr Mladen Stajić govoriti o ekranizaciji „Igre prestola“, odnosno, TV seriji i problematici književnih fenomena.

Nakon ove tribine, od 19 časova uslediće tribina posvećena stvaralaštvu sve aktuelnijeg američkog pisca Filipa K. Dika, na kojoj će učešće uzeti dr Mladen Jakovljević, Danilo Lučić i poznata reperka Sajsi MC.

Festival će zatvoriti predstavljanje novog broja časopisa Književna fantastika, dodela nagrade za najbolju kratku priču koja je na konkursu ovog časopisa pripala piscu Ivanu Nešiću, kao i dodela nagrade za doprinos popularizaciji fantastike koju je dugogodišnjim i predanim radom zavredio pisac i kritičar Ilija Bakić.

Ulaz na sva festivalska dešavanja biće slobodan.

Pored festivalskog programa, posetioci ove manifestacije će po povoljnijim cenama moći da kupe neka od domaćih izdanja iz oblasti fantastične književnosti.

Ove godine Festival organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštvo, u saradnji sa klubom SKAZ i e-magazinom Armaturgija.


vrh strane
Komentari (2)
Pošalji komentar
Tomilav Krsmanovic
21.10.2018 11:33
Moli emajl adresu casopisa Ar t-Anima?
Tomislav Krsmanovic
21.10.2018 11:32
Molim emajl adresu casopisa Art-Anima?


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :