ARHITEKTURA SLIKE: Izložba nemačke autorke Christine Erhard u Galeriji FLU

Datum objave:22.09.2015

Pročitano:6162 puta

Datum održavanja: 23.09.2015 - 30.09.2015

Lokacija: Galerija FLU, Beograd

Christine Erhard (1969, Nemačka) diplomirala je fotografiju i vajarstvo na Akademiji umetnosti u Diseldorfu, Nemačka.
Dobitnica je mnogobrojnih stipendija i nagrada: prva „Merk“ nagrada na Danima fotografije u Damršteteru, 2014; stipendija Fondacija za umetnost savezne pokrajine Severna Rajna – Vestfalija, 2009; stipendija za savremenu nemačku fotografiju Fondacije „Alfrid Krup fon Bolen i Halbah“, Essen 1996.

 

ARHITEKTURA SLIKE: Izložbe nemačke autorke Christine Erhard u Galeriji FLU


Izlagala je u Nemačkoj i u inostranstvu. Samostalne izložbe uključuju: Baustelle / Schaustelle Essen, 2014. godine Zveigstelle Galerija, Berlin, 2009.; Galerija Adler Frankfurt 2004.; Fondacija Baden-Vurttemberg umetnosti u Štutgartu; Goethe Institut u Milanu 2002. godine; Muzej Miler kolekcija, Visbaden, 1999. i galerija High Street, projekat u Christchurch, Novi Zeland 1998. godine.


Njen rad je takođe viđen na grupnim izložbama: Kunstverein Kasel, Muzej Fridericianum, 2015., Muzej Kunstlerkolonie, Darmstadt , 2014.; Estemp, Sao Paolo, 2013.; Mills College Muzej umetnosti, Oakland, California, 2009.; Jejl umetnosti i arhitekture galerija, SAD, 2008.; Holandija Fotomuseum, Roterdam, 2008.; Art Centar savremene, Vilnius, Litvanija, 2003.; Istok International Norvich, Velika Britanija 2002.; Landesgalerie Linc, 2003., Muzej Kuppersmuhle, Duisburg, 2003., Architectural Association, Londonu 1999. i Musashino Art univerzitet, Tokio, 1998.

 

ARHITEKTURA SLIKE: Izložbe nemačke autorke Christine Erhard u Galeriji FLU

 

Reč autora

Moji fotografski radovi proističu iz jednog vajarskog procesa. Prvo osmislim i napravim odredjeni predmet, potom ga fotografišem. Početni konceptualni podsticaj za fotografiju je često slika-predložak, ponekad preuzeta iz istorije, i to iz oblasti arhitekture ili umetnosti. Тemu odredjene fotografije gradim pomoću modela od kartona i različitih predmeta iz svakodnevnog života, da bih sprovela u delo svoj vizuelni koncept. Iako prostor slike na mojim fotografijama izgleda veoma heterogeno i nepovezano, to nisu fotomontaže u konvencionalnom smislu. Fotografije svedoče o procesu nastanka jedne skulpture koji se odigrao u mom ateljeu. Različiti materijali, uglovi posmatranja i nivoi stvarnosti su u istinskom, fizičkom kontaktu jedni sa drugima. Anamorfni modeli – modeli koji su izgradjeni za odredjeni ugao gledanja kamere, a koji deluju deformisano kada je promenjen drugi ugao gledanja – su često sastavni deo ovog procesa.


U svom radu koristim fotografije i slikarska dela ruskog konstruktivizma, ali i drugih pravaca moderne umetnosti, te ih vraćam, kroz jedan čin formalnog / estetskog prenošenja, nazad u sadašnjost. Pribegavam fotografiji kao mediju da bih istovremeno razmišljala o estetici moderne umetnosti i ispitivala istu.

Christine Erhard


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :