Antonio Serrano donosi fuziju džeza i flamenka na Beogradski džez festival

Datum objave:16.08.2016

Pročitano:3257 puta

Datum održavanja: 27.10.2016

By:Milica Ševarlić

Lokacija: Sava Centar

Antonio Serrano iz Španije i najbolji flamenko džez kvartet na svetu Flame&Co biće zvezde predstojećeg 32. Beogradskog džez festivala 27. oktobra u Sava Centru.

 

Antonio Serano

Antonio Serano

Ovaj nastup je deo istog programa u kome na početku večeri od 19.30h nastupaju glavne zvezde festivala, Avishai Cohen Trio. Preko EVENTIM mreže u prodaji su pojedinačne ulaznice (važe za nastupe oba izvođača), po cenama od 1200, 1500 i 2000 dinara, kao i vaučeri za dve koncertne večeri u Sava Centru, te ceo komplet ulaznica za glavni program 32. BDŽF.


Antonio Serrano je vođa Flame&Co i svetski priznati virtuoz na usnoj harmonici – smatra se za jedno od najvećih imena španske džez scene svih vremena. Nastupao je deset godina sa bendom veličanstvenog gitariste Paca De Lucie, što je dovelo do toga da sam nauči maestralno da svira sve muzičke žanrove i dobije priliku da širom sveta pokaže svoju izuzetnu instrumentalnu raznovrsnost. Ovo iskustvo je oblikovalo Antonia Serana kao umetnika i prvog muzičara na svetu koji svira i improvizuje na harmonici u flamenku.

 

Serano je najpoznatiji virtuoz na usnoj harmonici

Serano je najpoznatiji virtuoz na usnoj harmonici


Serrano je rođen u Madridu 1974. godine. Otac je počeo da ga uči da svira usnu harmoniku kada je imao 7 godina, a kasnije je otišao na studije kod velikog Leri Adlera. Antonio je ubrzo razvio sjajne tehnike na hromatičnoj harmonici što mu je omogućilo da svira u različitim kontekstima i muzičkim stilovima, od klasične muzike do džeza, bluza, tanga i flamenka.
Tokom svoje karijere, Antonio je delio binu sa umetnicima poput Barbare Hendriks, Plasida Dominga, sa brojnim klasičnim orkestrima u Evropi, potom Vinstonom Marsalisom i Lou Benetom, svirao sa simfonijskim orkestrima Venecuele, Belgije, Kelna, Hajdelberga, izvodio je koncerte za harmoniku Viljalobosa i Malkolma Arnolda, te aranžmane Eneskua, Geršvina, Pijacole i mnogih drugih. Kao solo autor izdao je 12 albuma, ali je kao muzičar Serano svirao sa većinom pop i rok umetnika u Španiji, posebno neizbrisivo doprinoseći muzici za mnoge filmove slavnog španskog reditelja Pedra Almodovara.


Danas je Antonio Serrano najtraženiji studijski muzičar u svojoj zemlji. Obdaren zavidljujućom tehničkom sposobnošću i velikim teoretskim znanjem, Serano takođe pokazuje ogromnu muzičku raznovrsnost; njegova harmonika se kreće sa jednakom lakoćom kroz sva muzička polja kao što su džez, pop, flamenko i klasična muzika. Berkli Mediteranski muzički institut ga je nagradio Mediteranskom nagradom za muzičke umetnike, i to za revolucionarni doprinos svom muzičkom stilu.
U svom novom kvintetu Flame&Co, Serano sarađuje sa najboljim španskim džez muzičarima, kao i sa flamenko perkusionistom Hose Manuel Ruiz Motosom i pevačicom i plesačicom Anom Salazar. Antonio Serano nam predstavlja džez flamenko sa novom muzičkom ekspresivnošću za 21. vek. Repertoar koji svira na koncertima sadrži uglavnom njegove kompozicije, ali i obrade novih flamenko umetnika, kao i – naravno - nezaboravnog Paca de Lucie.

 


Nastup Antonia Serrana omogućen je zahvaljujući saradnji sa Institutom Servantes. U skladu sa sloganom “Planeta: džez”, Beogradski džez festival ove godine posebno predstavlja džez umetnike iz latino zemalja. Već smo objavili imena učesnika iz Italije (Gianluca Petrella Cosmic Renaisance) koje dovodimo zahvaljujući podršci Italijanskog Instituta, potom Francuske (Vincent Peirani Living Being Quartet) uz pomoć Francuskog Instituta, te Brazila (Sao Paulo Underground). 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :