ANISH KAPOOR - Verovatno najbolji skulptor na svetu!

Datum objave:18.10.2008

Pročitano:8567 puta

By:Ivan Gucunski


Aniš Kapur (Anish Kapoor) je rođen u Bombaju 1954. i živi u Londonu još od ranih sedamdesetih, gde je započeo svoju uspešnu karijeru kao student Chelsea School of Art Design-a. U proteklih 20 godina Kapur se istakao kao jedan od najplodnijih i najpoštovanijih skulptora na svetu.
Jula 2004, Kapur je svečano prikazao svetu svoju instalaciju, prvu koju je je dizajnirao za specifičnu lokaciju, u vidu monumentalnog dela koje je središte Milenijumskog Parka u Čikagu.
110 tona teška Cloud Gate skulptura je napravljena od pažljivo sklopljene serije ploča od nerđajućeg čelika koje stvaraju elipsoidno, visoko-reflektivno delo koje je u interakciji sa čikaškim neboderima i samim Milenijumskim Parkom kao pozadinom. Posetioci u potpunosti doživljavaju veličanstvenu prirodu skulpture bukvalno šetajući kroz i oko nje, jer i dizajnirana tako da bude interaktivna sa javnošću.Kapurova dela su često jednostavne, zaobljene forme, uglavnom monohromatske i obojene jarkim bojama. Najčešće, glavna namera je uključivanje posmatrača, izazivanjem misterije kroz mračne šupljine skulptura, divljenja prema njihovoj veličini i jednostavnoj lepoti, taktilnog iskustva preko dodira njihovih privlačnih površina, i vizuelne fascinacije putem reflektivnih fasada.

Njegova ranija dela se oslanjaju na pigment u prahu koji pokriva radove i pod oko njih. Ova praksa je inspirisana velikim gomilama pimgenata intenzivnih boja na pijacama i u hramovima Indije. Njegova kasnija dela su napravljena od čvrstog materijala,  kamenja sa kamenoloma, od kojih su na mnogima napravljeni otvori i šupljine. Njegovi najskoriji radovi su nalik ogledalima, reflektujući ili izobličavajući posmatrača i okruženje.Kapurova skulptura Marsija (Marsyas), izrađena za Turbine Hall u Tate Modern-u, sastoji se od 3 čelična prstena koje spaja  jedan komad PVC membrane. Dva prstena su postavljena vertikalno, po jedan na oba kraja prostora, dok treći visi vodoravno iznad mosta. Geometrija koja je stvorena od strane ove tri čelične strukture određuje sveukupnu formu skulpture, pomeranje od vertikalnog prema horizontalnom i ponovo nazad do vertikalnog.Kapur je započeo projekat u januaru 2002, uskoro shvativši da je jedini način da se izbori sa zastrašujućom visinom prostora Turbine Hall-a, taj da iskoristi njegovu dužinu. Pristupio je prostoru kao kvadru sa policom (most) u sredini, i tokom mnogo meseci, istraživao je njegov potencijal kroz seriju crteža i maketa. Veličina čoveka i odnos posmatrača prema delu su bili centralni u njegovom planiranju.

PVC membrana malo izgleda kao meso, dok je Kapur opisuje kao "odranu kožu". Naslov referira na Marsiju, satira iz grčke mitologije, koji je imao tu sreću da mu bog Apolon odere kožu sa tela na živo. Tamnocrvena boja skulpture sugeriše nešto fizičko, zemaljsko, telesno. Marsija nameće delimičnu percepciju, uranjajući posmatrača u monohromatsko polje boje. Nemoguće je videti čitavu skulpturu iz bilo kojeg ugla. Umesto toga, ona se doživljava kao niz diskretnih susreta, iz kojih je posmatraču prepušteno da sam konstruiše celinu.vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :