Andrija Kovač - Kovač svoje sreće

Datum objave:05.02.2008

Pročitano:4925 puta

By:Tony Bilinčić

    Iako još studira, Andrija Kovač već par godina uspešno dizajnira, fotografiše i „šefuje“. Student je Fakulteta za grafički dizajn u Novom Sadu, a njegove radove ste najverovatnije videli i vi. Tri godine radi u Exitu kao dizajner i predvodi tim fotografa. Jedan je od osnivača Dizajn Zone, najposećenije web zajednice dizajnera sa ovih prostora, i član novooformljenog benda elektronske muzike The Good Guys.      Mlad je, talentovan i ne može da sakrije sve ono čime može da se pohvali.
Dizajnirao je i fotografisao za Microsoft, Panonsku banku, Vodafone, koncert The Chemical Brothers, Exit, itd.
   U februaru puni 23 godine, uskoro će diplomirati i non-stop je on-line. Vlasnik je nekolicine nagrada i priznanja, ali su to sitnice za njega, kako je rekao, i nisu vredne pomena. Nema uzora u dizajnu, ali se ponekad divi radovima kolega iz struke i tvrdi da Srbija ima kvalitetne dizajnere koji od toga lepo žive. U foto-galeriji Urban Buga često možete videti njegove fotografije.
 
Da li više voliš dizajn ili fotografiju i koje fotkanje ti je zadalo najviše muke?
Najteže mi bilo sa onom kišom na Exitu 05. Traumatično iskustvo. Pokisla oprema, blato, mnogo ljudi u panici zbog pljuska... Nije zbog toga, ali više volim dizajn.
 
Koje dizajniranje flajera ti je najteže palo, i suprotno?
Stvarno sam uživao dizajnirajući za kotorski Refresh festival, a najlepši flajer koji sam uradio bio je za Baseline žurku na kojoj je gostovao nemački dvojac Phace. Najteže mi je pala Disciplina Kitchme.
 


Možda zbog toga što ne slušaš tu vrstu muzike?
Ne. Bilo je mnogo ispravki i od strane benda i od strane sponzora i na kraju je ispalo nešto sasvim drugačije od onoga što sam zamislio.
 
Ko su Dobri momci?
Drugar Bojan (DJ Cell D) i ja. On je smislio ime i on je u suštini mastermind celog projekta. „D Gud Gajz“ su zamišljeni kao live-act projekat, koji je sačinjen od autorske muzike koja se izvodi uživo, kombinovana sa video projekcijama.
 
Da li je The Good Guys do sada nastupio negde uživo i očekujete li pomoć u karijeri od kolega iz Exita?
TGG postoji veoma kratko. Još nismo nigde nastupili. Kako je Exit poznat po tome da pomaže kvalitetne mlade bendove - ne vidim razlog zašto bismo mi bili izuzetak.
 
Za par meseci napravili ste deset pesama. Odakle toliko materijala za štancovanje? Koristite li često tuđe semplove, kao što ste remiksovali pesmu Olivera Mandića, “Nije za Nju”?
To je kreativni naboj, nije štancovanje. Diskutabilno je u elektronskoj muzici govoriti o “autorstvu”, kad se zna da je ona zasnovana na recikliranju stare muzike. Kao i svi ostali – oblikujemo semplove, dajemo im novi duh i naš aranžman; 80 odsto današnje elektronske muzike zasnovano je na semplovanju.
 
Da li tu muziku i slušaš? Izdvoji neki DJ-miks ili album.
Ne volim žanrovski da se ograničavam - volim sve što mi prija. Vremenski me je najviše “držao” d’n’b, mada sam uvek voleo i electro, breaks, dubstep... Trenutno mi najviše prija taj novi elektro, a od albuma bih izdvojio, recimo, Mr. Oizo - Moustache.
 
DJ Flip u svojoj emisiji na radiju B92 često emituje vaše pesme. Jeste li u prilici da mu uzvraćate?
Flip je dosta zauzet i slabo producira u poslednje vreme, ali dok smo imali emisiju na jednom novosadskom radiju, mislim da smo puštali i njegove mikseve.
 
Šta je Dizajn zona?
To je internet zajednica dizajnera sa ovih prostora. Ima oko 15 hiljada članova i postoji sedam godina. Forum Dizajn zone je ove godine proglašen za najbolji internet forum u Srbiji na WebFestu – prvom regionalnom web festivalu na ovim prostorima.
 
Šta je potrebno dizajneru da bi postigao uspeh?
Volja, talenat, komp i mnooogo rada.
 


Gde je znanje?
Tu negde između volje i rada.
 
Da li čitaš Urban Bug i šta te najviše interesuje u njemu?
Naravno, svaki broj pogledam. Najviše me interesuju fotke na poslednjim stranama, kao i većinu ljudi, verovatno. Samo što ne tražim sebe na njima, nego gledam koju su moju fotku objavili, pošto imamo super saradnju već godinu-dve dana.
 
S obzirom na to da već imaš karijeru kao dizajner i fotograf, i da si počeo da se intenzivno baviš i muzikom, a da su mediji svemu tome podloga, da li te plaši sindrom „music-star“?
J Ne plaši me. Termin “zvezda” se malo izlizao i izgubio smisao. “Internet killed the video stars.”
 
Imaš dosta obožavateljki. Da li je to zbog lepih flajera koje praviš za Exit, tvojih fotografija u magazinima, dobre muzike Dobrih momaka ili zbog nečeg drugog?
Sigurno zbog Exita, jer im uvek nabavim ulaznice. J Ma, šalim se, nemam pojma.
 
Šta planiraš po završetku fakulteta i da li bi iskoristio dobru poslovnu priliku da odeš u inostranstvo?
Planiram da mnogo više vremena posvetim svojim ličnim dizajn projektima. Dešava mi se da u trenutku imam previše ideja u glavi, koje jednostavno zaboravim jer nemam kada da ih realizujem. Što se tiče odlaska „napolje“ - ne vezuje me mesto, pa bih zanimljivu ponudu vrlo rado iskoristio.
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Exit Live Stream