Andrej Tišma - Communication : Art – Radovi

Datum objave:14.11.2013

Pročitano:3718 puta

Datum održavanja: 15.11.2013 - 15.12.2013

Lokacija: MSUV, Novi Sad

Retrospektivna izložba Andreja Tišme ''Communication : Art'' obuhvata njegovo kompletno multimedijalno stvaralaštvo nastalo u periodu od 1972-2012. godine. Na izložbi će biti prikazane serije Tišminih pečata, uvećani printovi iz više tematskih serija, dokumentarni printovi sa performansa, potom nekoliko serijala Polaroid fotografija, kao i celokupan veb-art opus, odabrani video radovi i serije digitalnih printova, od kojih se neki po prvi put izlažu.

 

Kao poseban segment izložbe biće predstavljeni Tišmini zvučni radovi. U dokumentacionom delu postavke biće prikazani njegovi konceptualni i akcioni radovi iz sedamdesetih i osamdesetih godina, kao i brojni katalozi, knjige i autorska izdanja drugih publikacija.

 

 

Tokom četiri decenije aktivnog bavljenja umetnošću, redovne produkcije, zajedničkih i samostalnih izložbi, performansa i muzičkih nastupa, autor je prošao nekoliko faza umetničkog stvaralaštva i primenjenih tehnika, pa se stoga može tumačiti istinski savremenim i modernim umetnikom, a njegovo se stvaralaštvo može smatrati i kao neka vrsta sublimacije opšteg kretanja u savremenoj umetničkoj praksi. Samo letimični pogled spiskova Tišminih izložbi, kataloga, performansa, knjiga i publikacija u oblasti likovnih umetnosti, poezije i proze ili pak jednostavnom Gugl pretragom njegovog imena, govori o autoru velikog humanog i stvaralačkog potencijala, koji svaku priliku koristi da iskaže svoj umetnički, pa i društveni angažman i stav, određujući sebe kao savremenu umetničku pojavu koja korespondira sa svojim vremenom i okruženjem.

Izložbu prati i monografski katalog sa tekstovima domaćih i stranih istoričara umetnosti i likovnih kritičara koji su pratili Tišmin dugogodišnji rad. Tokom trajanja izložbe biće organizovani i prateći sadržaji – stručna vođenja, susreti sa umetnikom kao i programi posvećeni pojedinačnim segmentima Tišminog stvaralaštva – muzika, video i veb umetnost.

Andrej Tišma (Novi Sad, 1952). Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu (1976). Samostalno izlaže od 1972. godine (Novi Sad, Beograd, Budimpešta, Milano, Bremen, Minhen, Napulj, Njujork, San Francisko, Seul, Tokio) a od 1969. je učestvovao na preko šest stotina zajedničkih izložbi u zemlji i oko 40 zemalja širom sveta. Bavi se konkretnom poezijom, mail- artom, umetnošću pečata, fotografijom, performansom, elektrografikom, videom, veb-artom i muzikom. U međunarodni pokret mail arta aktivno se uključio 1974. a organizovao je desetak međunarodnih mail-art projekata kao i više monografija iz te oblasti. Kompjuterskom grafikom se bavi od 1996. a internet umetnošću od 1997. Tišmini internet radovi uvršćeni su u više svetskih kolekcija – Net Art Idea Line, Whitney Museum Of American Art, (Njujork), Rhizome Artbase (Njujork), Net Art Guide (Štutgart), Nет Аrt Collection - Irish Museum Of Modern art (Dablin). Likovne kritike i eseje iz umetnosti objavljuje od 1976. u brojnim listovima, časopisima, na radiju i televiziji. Radio kao likovni kritičar novosadskog lista Dnevnik (1981-2008), a od 2011. je urednik za digitalnu umetnost u Kulturnom centru Novog Sada. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije, sekcija proširenih medija (ULUS), Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA), Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (ULPIDIV) i Međunarodnog udruženja pisaca i umetnika (IWAA).


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :