Andrea Dramićanin - BEZLIČNI: Samostalna izložba dobitnice najznačajnije nagrade FLU!

Datum objave:02.03.2015

Pročitano:9517 puta

Datum održavanja: 06.03.2015 - 22.03.2015

Lokacija: Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, Beograd

BEZLIČNI
-crteži i skulpture-
Andrea Dramićanin
dobitnice najznačajnije nagrade FLU
Velike nagrade Beta i Rista Vukanović, slikari
za školsku 2014/15.

Andrea Dramićanin - BEZLIČNI: Samostalna izložba dobitnice najznačajnije nagrade FLU! | Galerija FLU | Beograd | 2015

 

U drevnoj Grčkoj je bio običaj da se, za vreme sahrane, nose maske sa osmehom na licu, kako bi se odagnao neprijatan teret nesnallaženja u reakciji koja proizvodi toliko bola. Smeh, kao prirodni ventil, često je prisutan tokom ovih procesija, a maska koju su Grci nosili zapravo ih je oslobađala odgovornosti od neprimerenog ponašanja. Klasična Frojdovska postavka identiteta i višeslojnih ličnosti danas je, možda, aktuelnija nego ikada pre. Pravila savremene tehnologije od nas zahtevaju konstantnu dostupnost i vidljivost. Socijalne mreže konstruisane kao platforme za komunikaciju dovele su do toga da u odredjenoj meri definišu standarde svakodnevnog života i aktivnosti. Ponudjene su nam kao alat za samopromociju, a onda su polako preuzele našu privatnost našom saglasnošću. Nestabilnost današnjeg identiteta moli za povratak maski iz proslošti koje su bile korišćene kao oblik zaštite, prerušavanja, kazne ili čiste zabave. Postmodernističke postavke društva donose i pluralizam društveno prihvatljivih ponašanja, razuđenost i heterogenost različitih socijalnih konvencija koje smo dužni da prihvatimo i da im se adaptiramo, vršeći tada mikro evoluciju sopstvenog karaktera. Ta virtuelna maska zapravo je štit kojim pokušavamo da zaštitimo sopstvenu, autentičnu crtu u vremenu postautentičnosti i postmodernističke relativizacije društvenih istina.

 

Andrea Dramićanin

 

Velika nagrada Beta I Rista Vukanović, slikari

Velika nagrada Beta I Rista Vukanović, slikari ustanovljena je dopisom Bete Vukanović 25. Septembra 1965. godine na tadašnjoj Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Dodeljivala se na kraju svake školske godine najboljem studentu sa slikarskog odseka.


Utoliko dragocenija, obzirom da je Beta Vukanović preuzela prvu Srpsku slikarsku I crtačku školu u Beogradu, školu Kirila Kutlika , podigla je na viši stepen angažujući najeminentnije ličnosti ondašnjeg Beograda za nastavnike I predavače. Iz nje se kasnije razvila državna Umetnička škola na kojoj je Beta Vukanović bila nastavnik čitavom nizu slikarskih generacija.


Velika nagrada Beta i Rista Vukanović slikari se vremenom menjala. U početku je Nagrada bila novčana I dobitnici su putovali u inostranstvo, ne bi li se upoznali sa radovima velikih, starih majstora u evropskim muzejima. 8. Aprila 1971. Beta Vukanović proširuje Fond I od tada, bez obzira na odsek, nagrađuje se Velikom nagradom student koji pokazuje najbolje rezultate u slikarstvu I još jednom student koji ima najbolji uspeh u školi. Betina želja je bila da proširenje Fonda prođe bez publiciteta I tako je bilo sve do sada.


Ovo je jedna od najstarijih nagrada koje FLU svake godine dodeljuje, Velika je. najvažnija, jer nosi posebnu odgovornost I škole I dobitnika. Svake godine formira se Komisija za dodelu ove nagrade. Dekan I članovi nastavno-umetničkog veća FLU pažljivo prate rad svih studenata tokom cele godine, ali Veliku Betu dobija samo jedan. 

 

Andrea Dramićanin - BEZLIČNI: Samostalna izložba dobitnice najznačajnije nagrade FLU! | Galerija FLU | Beograd | 2015

 

Andrea Dramićanin

 

Andrea Dramićanin je rođena 1990. godine u Beogradu. Završila je Fakultet Likovnih Umetnosti u Beogradu, na odseku vajarstva. Poslednji semestar master studija završila je na École nationale supérieure des beaux-arts de Paris kao stipendista Vlade Francuske 2014-2015. Dobitnik je Velike nagrade Beta i Rista Vukanović, slikari za školsku 2014-15. godinu.


Samostalne izložbe
2014 Radovi Andree Dramićanin ,Silos galerija, Valjevo
2013 „ OTISCI/IMPRINTS“ Ulična galerija, Beograd

 

Grupne izložbe
2014 Sound and Visions festivala , Otvoreni prostor galerija, Majdanpek,Srbija
2014 Civil Provision,KCB galerija,Beograd,Srbija
2013 What Can I Not Know About You, galerija Java, Sarajevo , Federacija Bosne i Hercegovine
2013 Bauhaus Goes South-East Europe: City Lab Mostar 2013, Federacija Bosne i Hercegovine
2013 Studenati FLU,Glashouse muzeja Macura, Novi Banovci, Srbija
2013 Student & Faculty international exchange, exhibition of drawings, Maclaren Art center, Barrie Ontario,Canada
2013/2012/2011 Terra,umetnička kolonija, Kikinda, Srbija
2013/2012/2011 Teratorija, izložba radova nastalih u Terri , Beograd , Srbija

 

vrh strane
Komentari (2)
Pošalji komentar
Nenad
05.03.2015 10:12
Kako i sam naziv izložbe kaže BEZLIČNO!!!! NIje mi jano šta se sa nama dešava, da li je moguće da smo zemlja plagijata i falsifikata. Umetnice draga, umetnost je polje gde trebas da iskazes svoju kreativnos a ne da krivotvoriš tudja dela.
Miroslav
03.03.2015 12:47
Uz svo uvazavanje umetnice, svi treba du budu upoznati sa cinjenicom da je ova izlosba u najvecoj meri falsifikat velike izlozbe naseg umetnika Bogomira Doringera koji radi u Holandiji i sirom Evrope. Izlozba pod nazivom FACELESS je zazivela jos 2013. godine i odrzana je do sada u Becu, Amsterdamu i Brislelu. Po nazivu, konceptu, pa i tekstualnoj obradi, jasno je da je u pitanju grubi falsifikat.


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :