Anarchy in HN: Ovog vikenda Strip pank vikend u Herceg Novom

Datum objave:06.04.2017

Pročitano:4429 puta

Datum održavanja: 07.04.2017 - 06.04.2017

By:Nebojša Mandić

Lokacija: Herceg Novi

Pank strip vikend održaće se od 7. do 9. aprila u Herceg Novom pod sloganom Anarchy in HN, a u organizaciji Hercegnovskog Strip Festivala. Posetioce ove manifestacije očekuje bogat i raznovrstan program tokom celog vikenda – pronađite na dnu teksta raspored događaja po danima. Jedan od učesnika vikenda biće jedan od najpoznatijih britanskih strip crtača Rufus Dayglo koji će imati izložbu originala iz serijala "Last gang in town", a održaće i predavanje na istu temu. 

 

Pank strip vikend - Anarchy in HN

 

"Imao sam sreće da posetim Hercegnovski Strip Festival ranije i steknem neverovatne nove prijatelje. Vratiti se u taj grad, predstaviti moj strip "Last Gang in Town" i slaviti pank kulturu sa svima vama je prava čast", kazao je jedan od najpoznatijih britanskih strip crtača Rufus Dayglo.


Povod organizovanja strip vikenda sa ovom tematikom su značajni jubileji koji se obeležavaju u ovoj godini, a povezani su sa 40 godina od nastanka punk-rocka. U kontekstu obeležavanja četiri decenije punk-rocka je i serijal stripova „Last Gang in Town", koji je Rufus Dayglo nedavno završio za američki VERTIGO – imprint jedne od najvećih svetskih kuća DC COMICS. Serijal je doživeo veliki uspeh, a bavi se punk-rock kulturom u Velikoj Britaniji sedamdesetih godina.

 

Rufus Dayglo - Last Gang in Town


- Odrastao sam sa pank bendovima i pank kulturom u Londonu. Kako je pevao Mik Džouns iz Clasha, "postadoh panker". Strip "Last Gang in Town" je ljubavno pismo scenariste Simona Olivera i mene posvećeno Londonu, panku i buntu. Mi smo serijal radili tačno u vreme dolaska Donalda Trampa na vlast u Sjedinjenim Američkim Državama. Sada, više nego ikada, mi moramo da pobedimo razne Donalde Trampove širom sveta i odbranimo slobodu, toleranciju i različitost. To je ono za šta se pank zalaže. Nadamo se da ćemo stripovima inspirisati nove buntovnike - kazao je Rufus.

 

Rufus Dayglo - Last Gang in Town


Rufus Dayglo će na Pank strip vikendu imati izložbu originala iz serijala "Last gang in town", a održaće i predavanje na istu temu. Rufus koji je u 2014. godini već bio gost Hercegnovskog strip festivala, crtač je stripova kao što su Judge Dredd, Tenk Girl, Snaked... ali i autor za kojeg se vezuje rad na muzičkim spotovima jednog od najvećih svetskih bendova – Gorillaz, te mnogi projekti iz sveta animacije i igračaka.


Pank strip vikend počinje koncertom Psihomodo popa u petak 7. aprila u 21 sat u Domu kulture Đenović. Ulaz na koncert, kao i na sve programe u okviru strip vikenda, biće slobodan, a poznati zagrebački bend će nastupiti poslije zvaničnog otvaranja i svirke predgrupa Hunting Souls, Podosti i Fast woman and slow horses kojima će se pridružiti i italijanski strip autor i muzičar Walter Trono.

 

Rufus Dayglo - Last Gang in Town


U aprilu ove godine se navršava 40 godina od objavljivanja prvog albuma "The Clash", istoimenog britanskog benda koji je, uz Sex pistols, sinonim i, praktično, utemeljivač punk-rocka u Velikoj Britaniji. Upravo je i najpoznatiji singl Sex pistolsa – "God save the Queen" nastao iste te 1977. godine, a godinu kasnije i singl "Last gang in town", grupe The Clash, koja je i poslužila za naslov strip serijala Rufusa Daygloa.


Te dve pesme su potpuno promenile način ophođenja u rock muzici ali i označile stvarni početak uspešne ere punk-rocka. Uz to, ove godine se navršava i četiri decenije kako se Sid Vicious priključio Sex Pistolsima, što je povod da se u okviru Pank strip vikenda, a u saradnji sa kulturnim centrom KINO, javno emituje film "Sid and Nancy".

PROGRAM PANK STRIP VIKENDA


petak 7. april
- Dom kulture Đenovići
17;00h: berza, live art, crtanje na majicama – Rufus Dayglo, Walter Trono, Nikola Ćurčin, gost iznenađenja
21;00h: svečano otvaranje koncert - Psihomodo pop - predgrupe: Fast women&slow horses with Walter Trono; Hunting souls; Podosti

 

subota 8. april
- KINO - trg Nikole Đurkovica
12;00h: Izložba - Rufus Dayglo live art; Velika strip prevara/Great comic swindle; berza
- Pub Got - stepeništeste 28. oktobra
20;00h: Punk stairs Dayglo, Trono, Ćurčin & gost iznenađenja

 

nedjelja 9.april
- KINO - trg Nikole Đurkovica
10;00h: Cjelodnevni punk filmovi; all day punk movies berza; live art 20;00h: Film: Sid&Nancy; uloge: Gary Oldman - Chloe Webb scenaristi: Alex Cox, Abbe Wool; režija: Alex Cox
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :