ALIVE: Vasil Hadžimanov Bend i David Binney promovišu novi album

Datum objave:21.04.2016

Pročitano:5045 puta

Datum održavanja: 11.05.2016

By:Nataša Hadžimanov

Lokacija: KC Grad, Beograd

Vasil Hadžimanov bend i David Binney predstaviće album "Alive" koncertom 11. maja u Akustičnoj bašti KC Grada, s početkom u 20 časova. Bendu, u sastavu Vasil Hadžimanov (klavijature, vokal), Branko Trijić (gitare), Miroslav Tovirac (bas), Bojan Ivković (perkusije, vokal), Peđa Milutinović (bubanj), će se na sceni to veče pridružiti i čuveni američki saksofonista David Binney.

 

Vasil Hadžimanov Band i David Binney

 

U skladu sa tradicijom promovisanja muzike koja pomera granice i istražuje nova polja muzičkog izraza, američka izdavačka kuća MoonJune Records i Vasil Hadžimanov Band će sa zadovoljstvom predstaviti novi album „Alive“. Iako šesti po redu, “Alive” je međunarodni debi album VHBand-a. Snimljen uživo, tokom turneje 2014 godine, pred oduševljenom publikom, ovaj album predstavlja bend na vrhuncu njihove kreativne snage. Muzika je sveža i uistinu “Živa”, nepredvidiva i nepretenciozna, povremeno hipnotička, često progresivna i uvek pomerajući granice. Hrabri, avanturistički duh albuma nas vodi kroz različite muzičke stilove i uticaje- džez, etno fjužn, progresivni rok, ali sve vreme muzika ostaje slobodna, originalna i neuhvatljiva! Umetnici nam još jednom pokazuju da muzika koja je zaista slobodna i nesputana tradicijom i konvencijama, dostiže lični izraz i putuje neistraženim stazama. Na albumu gostuje priznati američki saksofonista David Binney.

 

Vasil Hadžimanov Bend / Foto: Ivana Čutura


Ulaznice za koncert se mogu nabaviti u Design Shop-u KC Grada (Braće Krsmanović 4, Beograd) po promotivnoj ceni od 500 dinara u pretprodaji (od 26.04.2016. 17h-20h) i 600 dinara na dan koncerta.

 

David Binney je američki alt saksofonista i kompozitor, sa izdatih 22 autorska albuma, veoma cenjen i priznat, kako od strane kolega i kritičara tako i od publike koja je imala priliku da ga čuje na brojnim festivalima i koncertima širom sveta. Nastupajući, od jazz klubova u New York-u, do jazz festivala po celom svetu, David je delio scenu sa nekima od najvećih muzičkih imena današnjice kao što su Aretha Franklin u Carnegie Hall-u, do John Zorn, Bill Frisell, Medeski Martin i Wood, Brian Blade, Jim Hall, Gil Evans Orchestra, Norah Jones, Chris Potter, Uri Caine i drugima.


Kompozitor, pijanista i aranžer, Vasil Hadžimanov sa svojim bendom svrstan je u najproduktivnije i najperspektivnije džez muzičke sastave Srbije i bivše Jugoslavije sa objavljenih šest albuma, mnoštvom nastupa u zemlji i regionu kao i redovnim prisustvom na svim ovdašnjim, regionalnim i internacionalnim džez manifestacijama i festivalima.


Tokom svoje bogate karijere Vasil je sarađivao s nekima od najvećih muzičara na polju džez, rok i pop muzike kao što su David Gilmore, Donny McCaslin, Antonio Sanchez, Matt Garrison, David Binney, Nigel Kennedy, Trilok Gurtu, sa rok zvezdama iz bivše Jugoslavije, Dadom Topićem i Vlatkom Stefanovskim, kao i sa svojom familijom, čuvenim pop i folk pevačima Zafirom Hadžimanovim, Senkom i Biserom Veletanlić.


Dobitnik je i prestižnih nagrada, izmedju ostalih, nagrade ‘’Vojin Draškoci’’ za doprinos muzičkom stvaralaštvu nadahnutom tradicionalnom muzikom, koju dodeljuje World Music asocijacija Srbije i magazin Etnoumlje, a prethodne godine postaje dobitnik i Zlatne Značke za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, koju dodeljuje Kulturno-Prosvetna Zajednica Srbije. Vasil je diplomac prestižnog Berkli koledža u Bostonu. Sva izdanja Vasil Hadžimanov Band-a i muzika Vasila Hadžimanova su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

 

Prijateljstvo sa Davidom Binneyem nastalo je tokom Vasilovih studentskih dana, rezultiralo je velikim brojem nastupa i zajedničkih studijskih snimanja tokom Vasilovog boravka u Americi. Upravo iz te zajedničke muzičke prošlosti se i rodila ideja da se realizuje ovaj interesantan projekat.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :