Alešandra Lukaš Koeljo: Od A(lešandre) do Ž

Datum objave:12.01.2015

Pročitano:4192 puta

Datum održavanja: 17.01.2015

By:Ana Pejovic

Lokacija: UK Parobrod, Beograd

Predstavljanje priče „Ž“
Subota, 17. januar, 19h

 

„Ž“ je poslednje slovo abecede i inicijal iza kog se krije jedan od likova priče zasnovane na iskustvima stečenim tokom kratkog, ali intenzivnog boravka Alešandre Lukaš Koeljo u Beogradu i u Sarajevu, u okviru Krokodilove Kuće za pisce.
Svi posetioci dobiće na poklon štampani buklet sa srpskim prevodom priče. U razgovoru učestvuju: Vladimir Arsenijević, Ana Pejović i autorka.

 

Alešandra Lukaš Koeljo: Od A(lešandre) do Ž | UK Parobrod | Beograd | 2015

(...) U decembru je padao prvi sneg i sve bi postalo meko, zatim tvrdo, a zatim bi ledenice padale i na glavu, ako bi temperatura naglo skočila, može od toga život da se izgubi u Beogradu, kao od kokosovog oraha u tropima. Drveće svuda, pre bi moglo da se kaže šumska tišina, a ne gradska: čini mi se da ulicu ne prelazi Tito, a ni Milošević (verujem da oni i ne bi prelazili ulicu), već Ž-ove duge noge, u onim pantalonama punim ziherica, u onim patikama, u onim jaknama, s onim bedževima na jakni, s onim šiškama iz osamdesetih koje kriju mamurne oči, oči koje nikoga ne zarezuju. Sutra mu je dvadeseti rođendan, a još jedan drug mu je upravo umro... (prevodilac: Jovan Tatić).

Alešandra Lukaš Koeljo (1967, Lisabon) je književnica i novinarka. Dobitnica je mnogih nagrada za novinarstvo i jedne nagrade za književnost. Objavila je pet knjiga reportaža-hronika-putopisa, „Bliski istok“ (2007), „Afganistanska sveska“ (2009), „Živeo Meksiko“ (2010), „Tahrir“ (2011) i „Napred Brazil“ (2013) i dva romana, „A noć se kotrlja“ (Velika nagrada za roman i novelu Portugalskog udruženja pisaca, 2012) i „Moj nedeljni ljubavnik“ (2014). Živela je u Jerusalimu i u Rio de Žaneiru. Trenutno živi u Portugalu.

Organizatori: Udruženje KROKODIL i Centar za portugalski jezik - Institut Kamoiš.


 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :