Aleksandrija Ajduković i Jelena Bešir: Izložba OKO STUDENjAKA!

Datum objave:21.01.2015

Pročitano:4219 puta

Datum održavanja: 22.01.2015

Lokacija: Dom kulture Studentski grad, Beograd

Izložba Oko Studenjaka, svojevrsno vizuelno antropološko istraživanje bliskog okruženja u kome učestvuju dve autorke Jelena Bešir, autorka animiranih filmova i Aleksandrija Ajduković, fotografkinja i vizuelna umetnica, otvara se u četvrtak 22. januara u 19 sati u Velikoj galeriji Doma kulture Studentski grad. Obe autorke vezane su za instituciju Doma kulture Studentski grad kao saradnice.

 

Izložba OKO STUDENjAKA! | Aleksandrija Ajduković i Jelena Bešir | DKSG | Beograd | 2015

Izložba obuhvata printove, razglednice i video radove načinjene u bliskom okruženju Doma kulture i njegovih zaposlenih. Sastavljeno od prizora, koje autorke viđaju redovno i gotovo svakodnevno, ali i malih performativnih akcija sa nekolicinom zaposlenih. Izložba će imati interaktivni karakter jer će na otvaranju uz vino moći da se napiše razglednica i ubaci u sanduče odakle će biti poslata na adresu koju posetioci napišu. Ovim gestom aludira se na perifernost koja predstavlja glavnu odliku DKSG-a u kvaziurbanom žargonu Beograđana.

Izložbu Oko Studenjaka je podržalo Ministartsvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Izložba OKO STUDENjAKA! | Aleksandrija Ajduković i Jelena Bešir | DKSG | Beograd | 2015

Izložba Oko Studenjaka je deo ciklusa Veliko staklo koji je u Domu kulture Studentski grad pokrenut 2007, a podrazumeva produkciju digitalnih printova koji se apliciraju na stakla Velike galerije i predstavljaju kreativnu reakciju umetnika na ovaj prostor i njegovo okruženje, razvijajući potencijal delovanja vizuelnih radova i privlačenja prolaznika i potencijalnih posetilaca. Velika galerija specifična je po prostoru u potpunosti omeđenog staklima što je čini pogodnom za izvođenje ovakvih radova koji se mogu posmatrati i iznutra i spolja. Izložbe iz ovog ciklusa uključuju učestvovanje umetnika koji rade u paru, čime se razmatra i tema partnerskog rada u umetnosti kao i specifičnosti procesa stvaranja ove vrste. Do sada su u okviru ovog ciklusa izložbi učestvovali sledeći autori: Milena Putnik i Nevena Popović, Irena Kelečević i Nina Todorović, Maja Veselinović i Irena Jukić Pranjić, Uroš Pavlović i Miroslav Dajč. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :