AKI KAURISMAKI: Retrospektiva filmova od februara do aprila u Beogradu!

Datum objave:03.02.2015

Pročitano:4765 puta

Lokacija: Dom kulture Studentski grad, Beograd

Jedna od do sada najsveobuhvatnijih retrospektiva Akija Kaurismakija tokom koje će biti prikazano 17 igranih filmova ovog jedinstvenog autora nastalih u prethodne tri decenije, biće predstavljena u Domu kulture Studentski grad od februara do aprila 2015. Retrospektiva počinje filmom “Zločin i kazna” u utorak 3. februara u 20 sati u Maloj sali DKSG, a uvodnu reč daće Ivan Velisavljević. Tokom februara biće prikazani i “Kalamari Union”, “Senke u raju”, “Hamlet ulazi u posao”, “Arijel” i “Lenjingradski kauboji osvajaju Ameriku”. Ulaz na sve projekcije u okviru ovog ciklusa biće slobodan.

 

Filmove Akija Kaurismakija odlikuje specifičan vizuelni stil, koji podseća na francuske filmove snimljene šezdesetih godina prošlog veka, a veoma veliki uticaj na estetiku ovog reditelja imali su Rober Breson i Žan Pjer Melvil. Radnja u filmovima Kaurismakija obično je vrlo jednostavna, a karakteriše je atmosferična gluma u neobičnom ambijentu. Gotovo svi filmovi dešavaju se u glavnom gradu Finske. Minimalistička naracija, lakonski, svedeni dijalozi i specifičan humor, takođe je karakteristika filmova koji nose potpis Akija Kaurismekija. Poznat je i kao veliki protivnik digitalne kinematografije.

Satnica:
1. deo OSAMDESETE
Uvodna reč: Ivan Velisavljević, teoretičar filma

Utorak 3.2. u 20:00, Mala sala
ZLOČIN I KAZNA
r: Aki Kaurismaki
ul: Marku Toika, Aino Sepo
Finska 1983, 93’

 

Filmovi AKIJA KAURISMAKIJA od februara do aprila u Beogradu! | ZLOČIN I KAZNA | 2015

Postmoderna adaptacija ruskog klasika, Zločina i kazne Fjodora Mihajloviča Dostojevskog smeštena je u moderni Helsinki. Mladi student primoran je da živi suočen sa uznemirujućim posledicama koje su proizvod njegovih nepromišljenih postupaka.

Četvrtak 5.2. u 20:00, Mala sala
KALAMARI UNION
r: Aki Kaurismaki
ul: Timo Franko, Kari Heiskanen
Finska 1985, 80’

 

Filmovi AKIJA KAURISMAKIJA od februara do aprila u Beogradu! | KALAMARI UNION | 2015

Sedamnaest očajnika beži iz Helsinkija, u nadi da će pronaći spokoj. Lutajući kroz mračna bespuća, upoznaju zaverenike koji im predlažu da se udruže i izvrše zadatak nakon čega će svi imati dobit. Planovi kreću naopako, a svaki od putnika postepeno odustaje na putu zbog prepreka kao što su brak, rad i smrt.

Utorak 10.2. u 20:00, Mala sala
SENKE U RAJU
r: Aki Kaurismaki
Ul: Mati Pelonpa, Kari Outinen
Finska, 1986, 76’

Ljubavna priča, čiji su protagonisti sakupljač smeća i blagajnica, uvodni je deo u takozvanoj „Proleterskoj ili gubitničkoj trilogiji“.

Petak 13.2. u 20:00, Mala sala
HAMLET ULAZI U POSAO
r: Aki Kaurismaki
Ul: Pirka Petelius, Esko Salminen
Finska, 1987, 86’

Postmoderna varijacija na temu najčuvenije drame svetske književnosti: Hamlet je razmaženi bogati zavodnik koji nakon smrti oca nasleđuje mesto u upravnom odboru kompanije koja se odlučuje da pređe na tržište gumenih patkica. Istovremeno, Hamletu se ukazuje očev duh i otkriva mu pozadinu sopstvene smrti.

Utorak 24.2. u 20:00, Mala sala
ARIJEL
ul: Turo Pajala, Suzana Havisto
Finska 1988, 73’

 

Filmovi AKIJA KAURISMAKIJA od februara do aprila u Beogradu! | ARIJEL | 2015

Nakon zatvaranja rudnika u kojem je radio i samoubistva oca, mladić odlučuje da potraži sreću u velikom gradu. Nalazi čudne poslove, ali ima poteškoća da ih zadrži. Nedugo zatim završava u zatvoru, gde sa svojim cimerom u ćeliji planira bekstvo i nov početak u stranoj zemlji, ali stvari ne idu kao što je planirao.

Petak 27.2. u 20:00, Mala sala
LENjINGRADSKI KAUBOJI OSVAJAJU AMERIKU
r: Aki Kaurismaki
ul: Mati Pelonpa, Kari Vaanen
Finska, 1989, 78’

 

Filmovi AKIJA KAURISMAKIJA od februara do aprila u Beogradu! |LENjINGRADSKI KAUBOJI OSVAJAJU AMERIKU | 2015

Film o osmočlanoj grupi finskih pevača koji sa svojim menadžerom odlučuju da odu u Ameriku i tamo započnu muzičku karijeru. Očekujući slavu i bogatstvo u obećanoj zemlji, odmah po dolasku kupuju stari kadilak i kreću na turneju po američkim gradićima.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :