Akai MPC Studio - novi član MPC porodice

Datum objave:11.10.2013

Pročitano:4842 puta

Overview

Proizvodi iz legendarne MPC serije semplera važe za jedne od najuticajnijih tehnoloških naprava u istoriji moderne, a pogotovo elektronske muzike. Od pojave prvih modela krajem 80-ih, MPC serija ima široku namenu u različitim muzičkim stilovima. Ono što je uvek razlikovalo MPC od ostalih generatora ritma je neverovatna mogućnost određivanja intenziteta svakog udarca i poseban MPC swing koji nije ponovljen ni na jednom generatoru ritma ikada proizvedenom. Intenzitet udaraca omogućili su visoko kvalitetni gumeni okidači u koji se svaki korisnik MPC serije zaljubljuje posle prvog dodira. Nakon pojave MIDI kontrolera i sve manje upotrebe hard diskova, Akai se (uz par pokušaja) nije oglasio sa adekvatnim naslednikom MPC serije semplera, do sada.Use it Wisely

MPC Studio, kao svaki MPC proizvod, iz kutije očarava svojim aluminijumskim kućištem i generalno robusnom građom. Odmah se stvori utisak da bilo kakvi padovi, udaranja i tome slično ne mogu da naude ovoj svetlucavoj spravici. Legendarni gumeni dugmići (okidači) zaista imaju taj MPC osećaj na osnovu kojeg su se mnogi producenti zaljubljivali u Akaieve proizvode. Ekran je i pored mogućnosti da izgleda prelepo i sa mnogo boja, ostao jednobojan (plavi) LCD sa belim simbolima. Četiri Q-Link (Akai tehnologija za rotirajuće kontrolere) kontrolera i “glavni” data kontroler su hromirani, robusni i veoma lako rotirajući. Ovo omogućava laku kontroloru sekvencera u studiju ili za živi nastup. Bez potova koji vire i sa Q-Link kontrolerima, MPC Studio je veoma lak za prenošenje bez bojazni da može da bude oštećen.

Ono što čini MPC Studio kompletnim članom MPC porodice je softver (Windows i Mac), koji dolazi uz MIDI kontroler. Kao i svaki drugi MIDI kontroler, MPC Studio se može koristiti uz bilo koji softver, ali se prava MPC funkcionalnost dobija uz MPC Studio, gde semplovima mogu da se dodele funkcije iz starijih modela MPC serija, kao što su 8-pole filteri, mogućnost reprodukcije na isti način kako su note snimljene (960 pulses per º note sequencer) i čuveni MPC swing. Upravo ono što čini MPC Studio tako funkcionalnim je upotreba kompjutera uz napravu, čime je omogućen brži pristup funkcijama i što je možda nedostajalo MPC seriji gledajući iz današnje perspektive. Iako su MPC proizvodi bili veoma funkcionalni 1988, kompjuteri su napredovali od tada i bilo je potrebno uraditi integraciju u ovakvu seriju proizvoda koja je toliko dugo postavljala standarde. Ono što je bitno naglasiti je da postoji kompatibilnost sa starijim fajlovima iz MPC serije, tako da možete učitavati fajlove sa popularnog MPC 1000 modela, ali i praviti ritmove koje kasnije možete učitati na MPC 1000, 500 ili neki drugi MPC model.

Connection

Pored standardnog USB B porta, MPC Studio ima dva MIDI porta (in i out) koji, neobično, izgledaju kao ulazi za slušalice. Verovatno zbog tankog dizajna, široki standardni MIDI din portovi nisu bili prikladni. Uz MPC Studio idu i dva adaptera sa mini jack na MIDI din port, tako da ne izostaje mogućnost da koristite MPC Studio sa omiljenom klavijaturom ili nekom drugom ritam mašinom.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :