After All Foto Voz: Čarna Nikolić

Datum objave:25.08.2020

Pročitano:2432 puta

By:Simona Kanjevac

Lokacija: Beograd

Projekat After All predstavlja refleksiju stvarnosti nastalu na temeljima apokaliptičnog stanja koje je zadesilo svet. Ideja je da se „posle svega” osvetle dela koja su u tom periodu proistekla kao kreativni čin čekanja da „sve prođe”.

After All Foto Voz je galerija sastavljena od fotografija autora koji su se tokom izolacije na različite načine bavili distancom, samoćom, pripadnošću i bogatstvom unutrašnjeg i prostora van zidova.

 

Foto: Čarna Nikolić


VAGON #10
Nove normalnosti

Čarna Nikolić se profesionalno bavi fotografijom, ali njenu ličnost krasi još jedna pasija. ‒ Do 2016. godine bavila sam se isključivo muzikom nakon čega, može se reći, menjam karijeru i odlučujem da se posvetim fotografiji koju upisujem iste godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. ‒ dodaje umetnica.

‒ Ova serija radova nastala je usled globalne pandemije, a osećanje ugroženosti nateralo me je na traganje za čulnim i emotivnim agensima koji rekreiraju osećanje sreće i sigurnosti. Na njih ukazuju lični simboli (muzički instrumenti, jorgan, kafa i sl.). Pri tome se prostor intimnog postepeno i podsvesno proširivao i prerastao u „pospoljenu” intimnost. ‒ objašnjava autorka i zaključuje ‒ Stoga, reč je o dnevniku iz izolacije posvećenom ličnom ispitivanju „nove normalnosti“ sa kojom smo suočeni.

 

Foto: Čarna Nikolić

 

Na pitanje o vrsti fotografije koju preferira, Čarna nudi šire poglede ‒ Većina ljudi ima asocijaciju na beleženje socijalnih problema ili posledica prirodnih nepogoda. Međutim, dokumentarna fotografija može biti ostvarena i kada nosite mali analogni Olympus Mju svuda sa sobom i beležite momente u kojima se zadesite. ‒ Autorka je bila i učesnica u Fulbrajtovom projektu „Umetnik i arhiv: refleksije o jugoslovenskom socijalizmu“, završenim izložbom na Vanderbilt Univerzitetu u Nešvilu. Jedna od fotografija koju je ova umetnica nedavno radila, našla se na unutrašnjosti CD „Sofijazz“, albuma džez pevačice Sofije Knežević koji je izdat u Njujorku. 

 

Foto: Čarna Nikolić

 

Radove Čarne Nikolić možete videti na izložbi „Autoizolacija“ u galeriji O3one, na novoj lokaciji u Dorćol Platz-u, koja je otvorena do 30. avgusta, kao i putem linka:

 

https://www.instagram.com/carnanikolic/

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :