ADE 2016: Najveći svetski klupski festival otvara Scripted Orkestra

Datum objave:24.04.2016

Pročitano:3322 puta

Datum održavanja: 19.10.2016 - 23.10.2016

Lokacija: Amsterdam

Ovogodišnji Amsterdam Dance Event (ADE) otvoriće "Scripted Orkestra", projekat saradnje između svetski priznatog producenta, kompozitora i izvođača Henrika Schwarza i vodećeg svetskog ne-klasičnog orkestra Metropol Orkest. Događaj će se desiti u Melkwegu 19. oktobra što će ujedno biti i svečano muzičko otvaranje ADE 2016 festivala. Karte za ovaj događaj puštene su u prodaju ovog vikenda. 

 

Amsterdam Dance Event

Amsterdam Dance Event 

 

Iako će ovo biti prvi put da Metropole Orkest nasutpa na ADE, nije im strana kombinacija orkestarske i dacnce muzike. U prošlosti su sarađivali sa imenima kao što su Basement Jaxx, Junkie XL i najskorija saradnja sa Squarepusher. Schwarz je sa druge strane redovan izvođač na ADE. U proteklih nekoliko godina nastupao je na Concertgebouw, Q&A u Sonos Studiju, kao i u Muziekgebouw sa Danom Berglundom i Buggeom Wesseltoftom.


Henrik Schwarz je radio sa orkestrima i ranije, ali očekuje da će ovaj nastup biti posebno iskustvo. “Do sada sam sarađivao sa ansamblima koji su uglavnom svirali klasičnu muziku. Metropole Orkest svira džez i pop i siguran sam da će moći da sviraju techno i elektronsku muziku,” kaže on. “Bitno je da muzičari imaju iskustvo u sviranju sinkopa."


Za tu priliku Schwarz će komponovati novu muziku u trajanuju od jednog sata. Dirigent Metropole Orkesta Jules Buckley biće njegova desna ruka i pomagaće mu u ostvarenju te muzičke vizije. “Naš prvi susret dogodio se u kafiću u Berlinu,” kaže Buckley. “I uglavnom smo pokušavali da vidimo da li uopšte ima prostora za neku dobru saradnju. Nikada ga ranije nisam upoznao, ali veoma dobro poznajem njegovu muziku. Njegov album “Instruments” je zaintrigirao široku publiku.” Schwarz dodaje: “Izvori za “Instruments” su bile trake elektronske muzike koje sam pravio prethodnih godina. Ovoga puta će to biti potpuno nova muzika koju ću specijalno praviti za ovaj projekat. Jules me je ohrabrio da zaista izazovem orkestar i otvoren je za sve. Potpuno razume kako jedan orkestar funkcioniše, ali takođe zna puno o dance muzici i svetu odakle ja dolazim.”

 

Amsterdam Dance Event


Krajnji rezultat biće prava saradnja umesto uobičajenog nastupa orkestra koji svira elektronsku muziku. Henrik: “Ako slušate ono što je Metropole Orkest ranije radio čućete otvorenost koja je apsolutno neophodna kada hoćete da stvorite nešto novo.” Jules dodaje: “I Henrik i Metropole Orkest su potpuno posvećeni i pomeraju granice u svemu što rade. Uzbuđen smo zbog saradnje sa njim, a njegov otvoreni pristup u stvaranju muzike čini ovu saradnju punim pogotkom.”

Amsterdam Dance Event
Amsterdam Dance Event (ADE) je vodeća platforma elektronske muzike i najveći klupski festival na svetu sa velikim spektrom svih elekronskih podžanrova. ADE festival ima oko 300 događaja na kojima učestvuje i do 2.000 di-džejeva tokom pet dana u više od 100 klubova, a koji zajedno čine Amsterdam jednim od najvibrantnijih i inspirativnih clubbing gradova u svetu. Program podrazumeva nastupe najvećih artista na planeti, rame uz rame sa talentima koji tek traže svoje mesto pod suncem, a koji stvaraju u svim oblicima i žanrovima elektronske muzike.

Amsterdam Dance Event će se održati od 19. do 23. oktobra.  Za više informacija posetite sajt: www.a-d-e.nl.

 

Henrik Schwarz

Henrik Schwarz

Internacionalno priznati muzički producent i kompozitor Henrik Schwarz poznat je po tome što je inspirisan elektronskom muzikom i bavi se dizajnom zvuka. Kao producent i izvođač, uspeo je da napravi balans između elektronske muzike, klasike i džeza, i da pritom pravi energične setove na velikim techno događjaima kao i da nastupa u koncertnim salama u kojima se sedi. Od 2002. godine, Schwarz pravi svoju muziku i do sada ima više od 100 izdanja za velike i male etikete, nebrojeno mnogo remiksa koji su veliki hitovi i koji su dospeli na DJ top liste. Praveći muziku za svetske podijume za igru sarađivao je sa poznatim imenima među kojima treba pomenuti Majkla Džeksona, Džejmsa Brauna, Stivija Vondera, Boj Džordža, Anu Braun, Camille, The Foals...


Metropole Orkest
Od kako je osnovan 1945. godine za Metropole Orkest su čuli milioni ljudi širom sveta, a nagrađivan je velikim brojem internacionalnih nagrada, uključujući i čuvenog Oskara, kao i nekoliko Grammy nagrada. Nedavno je osvojio Grammy za projekat Sylva sa Snarky Puppy. Poznat po širokom spektru muzičkih mogućnosti, Metropole Orkest je neklasični orkestar koji svira sve stilove od popa i džeza do svetske i filmske muzike. Orkestar je imao privilegiju da sarađuje sa brojnim umetnicima kao što su Cécile McLorin Salvant, Robert Glasper Experiment, Junkie XL, Laura Mvula, Snarky Puppy, Basement Jaxx, Tori Amos i Squarepusher. Redovni su gosti na internacionalnim estivalima kao što su North Sea Jazz Festival, BBC Proms, Holland Festival, Robeco Summer Nights i Musikfest Bremen.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :