Above the clouds – novi Artezov mural


Datum objave:07.08.2019

Pročitano:1620 puta

By:
Dragana Barjaktarević

Lokacija: Beograd

Ovako izgleda Artezov social feed ove godine: Italija, Španija, Švedska... I dok ostavlja murale svuda po belom svetu, pitamo se kad će i nas malo da obraduje. A onda se desi mural iznad oblaka! Above the clouds – mural je koji i pozicijom i izvedbom i estetikom sasvim odgovora svom nazivu.

 Navikli smo da nas Andrej Žikić iznenađuje. Zapravo, na taj način ispipava svoje granice ili kako sam kaže: „Napuštanje zone komfora veoma mi je važno. Stajanje na ivici nepoznatog pomaže mi da ostanem fokusiran i da se ne opustim preterano“. Te se tako u svom stvaralaštvu poigravao tehnikama, istraživao različite motive, bojio i platna i tramvaje i zidove... Sad je došao red i na način izvedbe radova. Silom prilike s jedne, ali i kao šansa za igranje s druge strane. 

U Beogradu nije baš lako dobiti dozvolu za oslikavanje fasade. A čak i kad se to desi, teško je nabaviti opremu za izvođenje radova: skele, dizalice i ostale tehnikalije. Ali ako si dovoljno istrajan u onome što želiš, baš ništa nije prepreka. A to je Artez ovog puta i dokazao. Dobio je ponudu od stanara zgrade u ulici Despota Stefana 126 da naslika mural nebu pod oblake - na samom vrhu njihovog solitera. O takvoj lokaciji svaki umetnik sanja. Za razliku od zidova koje mogu da se sagledaju samo dok su nam pred nosom, rad na vrhu solitera dobija mnogo veću vidljivost. 

 Prihvatio je ponudu i naslikao je mural doslovno uz pomoć štapa i kanapa. Nije imao skelu, pa je „friklajmbovao“ na zidu. „Visinski radovi su izvedeni samo uz pomoć́ užadi i  opreme za spuštanje užeta. Najveći izazov bio mi je da istovremeno čuvam glavu i posvetim pažnju slikanju“, priča Artez. S obzirom na uslove rada, mural je nastajao (postavka, bojenje, detalji, doterivanja) celih deset dana. Ali vredelo je. Njegova drugarica Vanja, posle Madrida, sada bdi i nad celom Palilulom. 

Akrobacije i fizički napor ublaženi su bili pažnjom komšiluka, pozitivnim reakcijama na ulici i na društvenim mrežama, a i ličnom satisfakcijom - još jedna nevidljiva granica je precrtana. Dodatni podstrek bila je i inicijativa i složnost samih stanara, jer su pokrenuti lepom idejom sami organizovali celu akciju. „Bili su pravi primer kako mala grupa ljudi može napraviti veliku promenu u celom komšiluku“, zaključuje Artez. Eto inspiracije i drugim vlasnicima sivih beogradskih fasada!


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :