A.Paul: Ravnoteža je najvažnija!

Datum objave:28.11.2017

Pročitano:3475 puta

Datum održavanja: 02.12.2017

By:Ivana Antović

Lokacija: Zaječar

U doba degradiranog clubbinga, kada se uspeh DJ-a meri kotiranjem na krajnje komercijalizovanim listama, a nečiju popularnost određuje plasman i prodaja za vrtoglavu sumu umesto veštine za mix pultom, i kada publiku gotovo i ne zanima koga sluša već je tu samo da bi selfiejem potvrdila društveni status, pravo je zadovoljstvo znati da istinskim legendama “stare škole” nije istekao rok trajanja.A.Paul jedan je od najplodnijih i najtalentovanijih techno umetnika na svetu. Sa više od dve decenije iskustva u DJ i producentskim vodama predstavlja referencu u elektronskoj muzici, a techno je još uvek njegova istinska strast.
Rođen je 1971. kao Paulo Pereira, a pod nickom A.Paul postaje poznat ’90-ih, kada se bez njega više ne može zamisliti nijedna žurka u Portugaliji. Mix je prethodno doveo do savršenstva, s obzirom na to da je gramofonima postao opsednut sa svega 13 godina.

“Moja sestra je slušala disco i funk kada sam bio dete, i tada sam navikao na plesne ritmove” – priseća se Paulo. “Kasnije sam odlazio u klubove, pa zatim počeo da mixujem neke stvari kod kuće, kupovao opremu i vežbao prelaze. Pretpostavljam da se moja priča ne razlikuje mnogo od priče većine drugih DJ-eva, osim po tome što scena u Portugaliji ‘80-ih nije postojala i što je trebalo da prođe nekoliko godina kako bismo konačno mogli da kažemo da je imamo.”
 


Prvi singl objavljuje sa zemljakom J Danielom 1995. kada kreće i njegova inostrana karijera. Nakon toga stvara dva najznačajnija projekta iz ‘90-ih, Squeeze Records i Onh.Cet Records, etikete pod kojima izbacuje svoje naredne EP-jeve.

“Da, prošlo je više od 22 godine otkad se bavim produkcijom, ili barem od kada je objavljujem, jer sam se neko vreme samo igrao studijskom opremom, probao, pre nego što se pojavio onaj moj prvi 12-inčni ‘Juice’ track.”

Kasnije, 2005. godine, osnovao je novu izdavačku kuću Naked Lunch Records, hrabar projekat sa najboljim techno umetnicima iz čitavog sveta, uz neverovatan feedback DJ-eva i obožavalaca. “Naked Lunch je od samog nastanka sinonim za slobodu, i za izražavanje umetnika u muzičkom smislu i za istraživanje techno zvuka na svaki mogući način. Upravo se zbog toga na etiketi može čuti nekoliko različitih vrsta techna. Sve je, dakle, techno, ali uvek drugačije i sveže. Do sada smo objavili stvari više od 700 umetnika, a neki naš tempo je jedno izdanje nedeljno. Podržavamo nove talente, mnogi prave odličnu muziku, ali ako bi me pitala da izdvojim nekoga od njih, to ne bih mogao. Bilo bi nepravedno da navedem svega nekoliko imena kad svake nedelje otkrivam sjajne nove artiste.”

 

 Što se njegovih početaka i same karijere tiče, kaže da je bilo mnogo umetnika koji su ga inspirisali tokom svih ovih godina, ali verovatno najviše Robert Hood, Jeff Mills, The Advent, Luke Slater, James Ruskin i slični. Stoga se vrlo rado tokom seta vraća numerama koje je nekada davno puštao.


“Ponekad se umorimo od aktuelnih traka, čak i od onih zaista dobrih, jer ih čujemo previše puta za kratko vreme. Fora je upravo u tome što se često događa da mi posle izvesnog vremena neke stvari opet zvuče sjajno. Imaš tu i bezvremene klasike, naravno, koje možeš da vrtiš iznova i iznova.”

Moderna produkcija uglavnom se bazira na kompjuteru, ali neki od techno producenata ipak koriste stariju, analognu opremu, odnosno sve više se vraćaju old school set-upovima nakon što su oprobali sve mogućnosti koje im pruža nova tehnologija. A.Paulu je važna brzina, stoga u studiju kombinuje ono najbolje što su dale stara i nova škola.


“Metode rada u studiju menjaju se tokom godina. Koristio sam i danas koristim različite set-upove. Na početku se uglavnom svodilo na hardversku opremu, a kasnije i na računare. Sada 80 odsto muzike radim na Abletonu zbog ekspeditivnosti, jer sem što mnogo brže sve završavam, veoma sam zadovoljan i finalnim proizvodom. Upravo sam sada u fazi da sve više spajam Ableton sa studijskim hardverom i stvarno uživam u tome što dobijam najbolje od oba sveta.”
 


Godine 2012. ponovo pokreće Onh.Cet, pridružujući ga ostalim projektima poput Parallel 125, Dirty Ego, The Light e Xtractz. Bio je takođe suosnivač MPC Distributiona sa Ciscom Ferreirom (The Advent) i Michaelangelom. A.Paul je objavio više od sto vinila, nekoliko CD mix kompilacija za Kombination Research, Synewave, Planet Rhythm, Italo Business, Pure Sonik, Theory, Mastertraxx, Beat Disaster, Yin Yang, Impact Mechanics, i remixovao The Advent, Bena Simsa, Orlanda Voorna, Damona Wilda, DJ T-1000, Roberta Armanija, Davea The Drummera, DJ Preacha, Mikea Humphriesa, Spirosa Kaloumenosa i mnoge druge. Podjednako je cenjen i kao remixer i kao producent.

“Mnogo toga utiče na mene dok pravim muziku, mnogo toga me inspiriše, ali obično započnem traku tako što odaberem temu i jednostavno je pustim da teče. Nemam pojma šta ću učiniti s njom dok ne dobije neki oblik, a tek onda odlučujem u kom pravcu ću zavozati. Uz dugogodišnje iskustvo i svu opremu koju posedujem, sada već rutinski mogu da ubrzam čitav produkcijski postupak u studiju” – objašnjava Paulo.
 

 

 


Premda nije oduševljen činjenicom da se scena sve više okreće mainstreamu, A.Paul ipak nije ni preterano kritičan.

“Mislim da je techno scena danas bolja nego u bilo kom trenutku u istoriji, ali se istovremeno osećam povlašćenim što sam bio svedok samog početka. Siguran sam da ima dosta lošeg u tome što je elektronska muzika iz ugd voda prešla u nešto za širu masu, ali ima i mnogo pozitivnih stvari” – kaže A.Paul, naglašavajući da promene postoje i u samoj karijeri DJ-eva i producenata. “Sada je najvažniji balans prilikom odlučivanja. Naravno, potreban je talenat, ali je potrebnija prilika, dobra agencija/menadžer. Naporan rad se podrazumeva, no sada je u celoj priči bitniji marketing i mnogo drugih stvari. Ako DJ/producent ima ravnotežu u svemu, postoji šansa da napravi karijeru, što nije lako.”

Današnju portugalsku scenu smatra punom uspona i padova, nimalo različitom od scena većine zemalja. Iako je poput svojih kolega bio u prilici da se preseli drugde zbog posla, nije želeo.

“U proteklih pet godina vrlo je primetno da techno jača u Portugaliji, da se vraća. Nadajmo se da ćemo uspeti da ga zadržimo, jer je sasvim sigurno da imamo veliki potencijal. Ovde sam celog života i uvek sam pokušavao da podržim scenu. Devedesete su bile odlične za techno, ali je nakon toga sve propalo zbog loših zabava, loših promotera i preteranog broja umetnika. Stvari sada izgledaju mnogo bolje, pretpostavljam da su ljudi vremenom naučili kako sve to zapravo treba da funkcioniše.”
 


Glasovi publike obezbeđuju mu već godinama titulu najboljeg portugalskog techno DJ-a, dok ga njegov jedinstveni zvuk, ukus i tehnika redovno pozicioniraju na nekim od mega događaja kakvi su Awakenings (Holandija), Evolve (Kanada), Nature One (Nemačka) ), Rock in Rio (Portugalija), Syndicate (Nemačka), Ruhr-in-Love (Nemačka), Tecnolandia (Portugalija), Aquasella (Španija), Liberty White (Belgija), Decibel (Holandija) i u najznačajnijim evropskim klubovima.

Publika će A.Paulov premijerni nastup u Srbiji biti u prilici da čuje 2. decembra u Zaječaru. Program u Hali sportova koncipiran je tako da publici na pamet neće pasti da propusti ma koji deo žurke, jer će im od kasnih večernjih časova do ranog jutra biti obezbeđen masivni zvuk sedmorice izvanrednih DJ-eva.

Za uvodni set (od 22h) biće zaduženi mladi Vidrax i Filip Šindrić, dok će prvi b2b pripasti organizatorima, Adjiju iz beogradskog „Subbteraneusa“ i Milenku iz niškog „Encoder Radija“, posle kojih će nastupiti legendarni A.Paul.

Da tempo ni nakon zvezde večeri ne posustane, pobrinuće se Speedy, osnivač čuvenog beogradskog „Lucky Lights LTD“-a, u završnom back 2 backu do 6 izjutra sa još jednim osnivačem scene, ovoga puta slovenačke – Veztaxom.

Detaljne informacije o satnici i ulaznicama potražite na: www.facebook.com/events/103267017068063/


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :