A Design Award: Počasno priznanje arhitekti Aleksandru Rudniku Milanoviću

Datum objave:26.04.2016

Pročitano:5443 puta

Arhitekta Aleksandar Rudnik Milanović iz Kragujevca, je posle bronzane nagrade koju je dobio u 2013/2014 i ove godine ponovio uspeh na međunarodnom takmičenju umetnika i dizajnera ''A'Design Award'' u Milanu u Italiji. Ove godine je nagrađen počasnim priznanjem za konceptualni dizajn za 2015/16. godinu za rad pod nazivom "London Vauxhall linear green park".  Njegov rad odabran je od ukupno 7.632 pristigla rada.

 

London Vauxhall linear green park

 

On je na ovom prestižnom takmičenju predstavio multifunkcionalni linearni park, projektovan iznad železničkih koloseka, koji prolaze kroz najatraktivniji deo opštine Lambet, u neposrednoj blizini Vauxhall mosta na reci Temzi. Linearni park nastao je kao potreba za obezbeđivanje potrebnih parkovskih površina za veliki broj stambenih kula u nešposrednom okruženju, uz uslov železnice za zadržavanjem železničkog čvorišta i koloseka koji vode ka samom srcu Londona. 

 

Biciklističke staze: Vauxhall linear green park


Pored osnovne ekološke namene, odnosno sprečavanje buke koju stvaraju transportna šinska vozila, park obezbeđuje potrebe za novim zelenim parkovskim površinama. Ovaj park u dužini od dva kilometra takođe nudi mogućnosti za odvijanje mnogobrojnih rekreativnih sadržaja za sve generacije, a sa svojih pet kilometara biciklističkih staza predstavlja glavnu gradsku biciklističku promenadu, na koju se putem rampi može pristupiti ka svakoj od pet nasleđenih parkovskih površina pored pruge. Pruga koja ih sada razdvaja mračnim i nebezbednim prolazima, ubuduće će povezivati sve parkove upravo putem biciklističko - pešačkih rampi kojima se iz tih parkova pristupa linearnom parku iznad pruge.


Vauxhall spring garden, park koji se tokom vekova smanjivao na uštrb izgradnje novih objekata, projektovanjem ovog linearnog parka se vraća na istu površinu (oko 2ha) koju je na svojim slikama zabeležio čuveni slikar Giovanni Antonio Canal (28 October 1697 – 19 April 1768) "Vauxhall Gardens: the Grand Walk". Centralni deo linearnog parka zauzima Lambet kapija sa GREEN kulom, koja u stvari simbolizuje mesto sa kojeg je obavljen najduži let balonom napunjenim hidrogenom u dužini od 480 milja, od Londona do Weilburg-a u Nemačkoj, koji je čuveni aero nautičar Čarls Grin sa svoja dva kompanjona izveo 1836 godine.

 

Vauxhall linear green park


Kuriozitet vezan za ovaj dizajn predstavlja i činjenica da je ovaj dizajn predstavljen gradonačelniku Londona gdinu Borisu Džonsonu, i da se on lično ali i njegov tim pohvalno izrazio o ovoj ideji uz preporuke autoru ovog dizajna da se u vezi ovog projekta komunikacija nastavi sa predstavnicima opštine Lambet u Londonu tokom 2016. godine.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :